PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka ali peč na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka ali peč na drva (/showthread.php?tid=68011)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Toplotna črpalka ali peč na drva - Nuji - 13.1.2017

Lep pozdrav. Potrebujem mnenje vseh ki imate izkušnje z kurilnicami. Namrec sem v izgradnji nove hiše, in moram vedet kako se bo hiša ogrevala. sam sem imel v mislih TČ zrak voda... rad bi slisal mnenje nekoga ki se je srecal z podobnim problemom in za kaj se je odločil.
Hvala za odgovor..

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Poldee - 13.1.2017

Mogoce bi prebral kaksno temo, teh informacij je tu ogromno.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 13.1.2017

Nuji Napisal:Lep pozdrav. Potrebujem mnenje vseh ki imate izkušnje z kurilnicami. Namrec sem v izgradnji nove hiše, in moram vedet kako se bo hiša ogrevala. sam sem imel v mislih TČ zrak voda... rad bi slisal mnenje nekoga ki se je srecal z podobnim problemom in za kaj se je odločil.
Hvala za odgovor..
Verjetno se je s tem "problemom" srečal vsak, ki je v zadnjih 10 letih gradil hišo...

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - simionesi - 13.1.2017

Nuji Napisal:Lep pozdrav. Potrebujem mnenje vseh ki imate izkušnje z kurilnicami. Namrec sem v izgradnji nove hiše, in moram vedet kako se bo hiša ogrevala. sam sem imel v mislih TČ zrak voda... rad bi slisal mnenje nekoga ki se je srecal z podobnim problemom in za kaj se je odločil.
Hvala za odgovor..

Če imaš lasten gozd in veselje do dela, potem peč na drva, sicer peleti. V kolikor verjameš, da bodo trenutne cene elektrike tudi čez 5-10 let enake, potem toplotna črpalka.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - arbajter - 13.1.2017

Nimam lastne hoste, drva mi zagotavlja že leta sosed po izredno ugodnih cenah, za uplinjaka in pripadajoč šoder zagonil okrog osem jurjev, pa spet, če bi se danes ponovno odločal okrog sistema ogrevanja dvomim, da bi še enkrat izbral to, kar imam. Ker sem v zadnjem mesecu dni imel priliko delati na treh še nevseljenih hišah, v vseh pa delujoče TČ, in ker sem imel priliko videti konkretne podatke o elektičnih porabah teh sistemov pri lastnikih teh hiš, tudi v tem tednu, ko je bil konkreten minus zunaj, bi bila moja sedanja odločitev zagotovo TČ. In glede na dejstvo, da so cene sistemom TČ dokaj padle, resno razmišljam o nakupu in instaliranju še tega sistema ogrevanja paralelno k uplinjaku.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Beri - 13.1.2017

Talno + tč pa si zmagal.
Za vsak slučaj še kamin.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - telmos - 13.1.2017

TČ. Pa ne si mislit, da kotlov na drva ne instaliramo.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Poldee - 13.1.2017

Arbajter, Beri: se strinjam, TC + nekaj na drva (najraje kamin - ne rabi stroma za obratovanje) je kar zmagovit kombo. Vidim dnevno pri starsih, hisa neizolirana poraba drv smesna, racun za elektriko za december (vsa poraba) pa 173€(racunal sem na 200). V hisi ves cas toplo.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - bomber111 - 14.1.2017

Bil 3 leta nazaj v podobni dilemi. Na srečo (zaenkrat) sem se odločil za TČ. Če bi izbiral še enkrat bi bila ponovno TČ.
Talno + TČ, brez radijatorjev.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Surbek - 14.1.2017

Če imaš svoj gozd in sam priprava drva, vsekakor!
Pogojno še, da boš odredil posek hlodovine in to potem prodal, oziroma zamenjal za ze nareta drva, tak, tak....
Vse ostalo TČ, pa čeprav sam kurim na drva, bi dal prednost TČ razen če ne boš delal tako kot sem navedel v prvem odstavku.

Mislim da, če bi avtor imel svoj gozd, bi to omenil.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Surbek - 14.1.2017

...potem pa nevem zakaj sprašuje, novogradnja, brez lastnega gozda in dela, ne!

Nekdo, ki ne sledi tenologije in ima okrog sebe same drvaše, mu TČ ne bo samoumevna. Če našim doma omeniš klimo, je prvo, kar jim pride na misel, da klima pa ful elektrike porabi, še ko so kurili na kurilca. Pač nekdo, ki ima neke stereotipe zakoreninjene, ga je težko prepričati v kaj drugega.

PS: eni so še vedno prepričani da je katrca najboljši avto, kar so jih do zdaj naredili.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Homer - 14.1.2017

Novogradnja?
Tu ni kaj razmišljati: TČ + talno + rekuperacija in zmaga na celi črti.....

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Nuji - 14.1.2017

Lep pozdrav hvala za odgovor arbaiter.. Tudi sam se nagibam na Tč in sicer zemlja voda.
In imam svoj gozd. In tudi delam vsako leto drva. Zato sem pa vprasal za mnenje nekoga ki se srecuje z tem.. Tudi sam sem bil bol za TČ, poleg pa naredim tistih 5-6m3 drvi in jih prodam, pa mam priblizno pokrito elektriko za TC.
Hvala za odgovore. Lp