PodSvojoStreho.net
Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo (/showthread.php?tid=67941)

Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - bomber111 - 7.1.2017

Kolega ima 4 leta staro Coolwexovo 300 litrsko STČ. Zadnji čas opaža, da STČ s težavo ogreje vodo. Prej je imel nastavljeno T 55 stopinj in je sploh ni dosegla. V kurilnici je T zraka cca 10 stopinj, filter očiščen, izpih speljan po fi 160 kanalizacijski cevi v sosednji prostor, črpalka pa zajema zrak v prostoru kjer stoji.
Moj nasvet je bil da naj najprej zniža t ogrevalne vode na cca 48 stopinj in tudi pokliče na serviserja. Pomanjkanje plina pri 4 leta stari je pa nekoliko hitro.

Je pa bilo kar nekaj okvar s temi coolwexi, kolikor se spomnim.
koliko časa bi naj približno takšna STČ segrevala vodo npr iz 20 na 50 stopinj?
Na tablici sta napisani dve toplotni moči 3000W in 4200W, ter tudi moč grelca 3000W.

Se pa mu je par dni nazaj zgodilo, da je bila voda v črpalki hladna in jo je moral segreti z grelci.

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Homer - 7.1.2017

Če plina ni dovolj je običajno prvi znak zamrzovanje uparjalnika

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - markII - 8.1.2017

Mislim, da se je o teh črpalkah že nekaj pisalo v drugi temi, ob prihodu na trg je bilo kar nekaj navdušenja, ki je splahnelo pa parih letih. Za nastale zastoje in okvare naj bi bili krivi uporabniki, ki niso redno skrbeli za servisiranje le-teh. Govorim o tistih modelih pred cca 8-10 let nazaj, kar nekaj jih je obstalo in se jih ni dalo popravit. Baje so bile krive povezave, pa ozemljitve in kot sem že omenil, nepravočasno servisiranje.
Za tiste novejše, ki so jih prodajali tudi po raznih akcijah, recimo na Petrolovih bencinskih servisih - črno rumene barve, pa ni slišat tako hudo. Modeli sedaj pa imajo itak zunanjo ogrevalno spiralo in naj ne bi imeli z razpadanjem spirale, ki je bila prej direktno potopljena v sanitarno vodo. Nekako te črpalke niso tako trajne brez nege kot ostale, ki brez posebnih posegov funkcionirajo bistveno dlje kot tile coolweksi prejšnje generacije. Morda je problem v kombinaciji materialov iz katerih so narejene, menim, da še vedno vsem tegobam še vedno najbolj kljubujejo klasični rezervoarji z emajlirano oblogo. Dotično črpalko pa bo moral v vsakem primeru pogledat serviser, če je plina dovolj in kompresor deluje ok, potem je lahko nekaj narobe z izmenjevalcem toplote.

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - bomber111 - 8.1.2017

En drug je imel problem ko mu je notranji izmenjevalec spustil in ta je imel "penasto" vodo. Tu ni tega za opazit.

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - markII - 8.1.2017

Mogoče se bo še kdo oglasil, vendar vem za vsaj pet črpalk, ki so popolnoma odpovedale in jih je bilo treba zamenjat, dve celo pa komaj dobrih dveh letih uporabe!
Pri starejših res "pregloda" notranji izmenjevalec, eno smo iz firbca odprli in videli, kako je tisti baker navit - brez komentarja. Pri zadnjem primeru letos poleti je odpovedal kompresor, sum je bil na puščanje izmenjevalca, vendar na vodi ni bilo nič opaziti, morda je bil tlak vode večji kot tlak plina v plinskem delu.

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Johan_R - 9.1.2017

bomber111 Napisal:Kolega ima 4 leta staro Coolwexovo 300 litrsko STČ. Zadnji čas opaža, da STČ s težavo ogreje vodo. Prej je imel nastavljeno T 55 stopinj in je sploh ni dosegla. V kurilnici je T zraka cca 10 stopinj, filter očiščen, izpih speljan po fi 160 kanalizacijski cevi v sosednji prostor, črpalka pa zajema zrak v prostoru kjer stoji.
Moj nasvet je bil da naj najprej zniža t ogrevalne vode na cca 48 stopinj in tudi pokliče na serviserja. Pomanjkanje plina pri 4 leta stari je pa nekoliko hitro.

Je pa bilo kar nekaj okvar s temi coolwexi, kolikor se spomnim.
koliko časa bi naj približno takšna STČ segrevala vodo npr iz 20 na 50 stopinj?
Na tablici sta napisani dve toplotni moči 3000W in 4200W, ter tudi moč grelca 3000W.

Se pa mu je par dni nazaj zgodilo, da je bila voda v črpalki hladna in jo je moral segreti z grelci.

Ne kliči hudiča!

Kot da si bil pri meni v nedeljo, točno to si zapisal. Trenutno moja dela v redu, vendar pa je porabila 12 ur, da je segrela vodo iz 33°C (ob 06:30) do 54°C (ob 18:30). Električnega grelca sicer nisem vklapljal, ...

Ja, sem eden od tistih, ki jim je "stara" TČ za sanitarno vodo crknila. Ob doplačilu so mi jo zamenjali za Zeus ZSW300. Oktobra 2013 ...

Sedaj jo imam "na očeh", jo opazujem in sem naročil servis.

Moram pa reči, da je do dneva priklopa (Oktober 2013) delovala 24/7 in to povsem brez problemov. Inštaliran imamo sicer dodaten medij ogrevanja vode (centralno ogrevanje na olje), ki pa ni bilo nikoli uporabljano za d/ogrevanje sanitarne vode.

Je pa moja "jeremijada" s Coolwexom opisana tukaj: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=53417&hilit=coolwex&start=0">viewtopic.php?f=7&t=53417&hilit=coolwex&start=0</a><!-- l -->

LP

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - bomber111 - 9.1.2017

Drugemu kolegu, ki mu je spustil izmenjevalec so mu tudi rekli, da mu zamenjajo celo za doplačilo mislim da 600€.
A tem STČ ne škodi tako visoko nastavljena temperatura? Po moje se kar matra?

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Johan_R - 10.1.2017

Zakaj? Nikjer v navodilih ne piše, kakšno temperaturo naj bi imel nastavljeno?! Meni pač ustreza 55°C.

Ali obstaja "podton" tega vprašanja? Normalno je, da se TČ "bolj matra", da segreje 300 l vode na 55°C, kot na 48°C, kakor je prednastavljena vrednost, vendar je to njeno osnovno delo.

Danes moja TČ deluje normalno, serviserji se mi še niso oglasili.

LP

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Johan_R - 18.1.2017

Evo, bil serviser od Orca d.o.o. in opravil pregled, kajti remont ni bil potreben. STČ Coolwex Zeus 300 deluje b.p..

To sem zapisal zato, ker sem pred časom precej "črnila razlil" na staro Coolwexovo STČ in je prav, da kaj tudi pohvalim.

Razlog zakaj naj bi se to dogajalo, naj bi bile ekstremne negativne zunanje temperature. Naša STČ zajema zrak za delo v kurilnici v kleti, kjer je konstantnih 18 - 20°C, odvod pa je speljan preko cca 4 m alu "harmonika" cevi, fi 160 mm skozi odprtino v fasadi, na prosto.

Obrazložili so mi naslednje: ko STČ deluje, izpihuje hladen zrak in ni problema. Ko pa se zaustavi (jaz imam gretje narejeno na vklapljanje ob določenih urah), hladen zrak od zunaj prodre v STČ in jo pospešeno ohladi.

Temu bi skoraj lahko verjel, kajti po ekstremno nizkih temperaturah, STČ sedaj deluje nemoteno, dogodek se je dejansko zgodil ob teh nizkih temperaturah.

OK, vesel sem, da ob celotnem pregledu ni bilo ugotevljenih nikakršnih nepravilnosti ali velike obrabe Mg anod. Le-te (sedaj sta vgrajeni 2) sta kot novi, minimalni sledovi obrabe. Kompresor dela b.p., pritiska je 8 barov, ...

Toliko in LP, Ivo

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - UDO1 - 18.1.2017

Se ne bi dalo situacije rešiti s kakšno loputo na izpuhu, tako da mrzl zrak od zunaj ne bi hladil TČ?

Re: Coolwex STČ s težavo ogreje vodo - Johan_R - 18.1.2017

Ne vem?! Mogoče takšno, ki bi imela fleksibilne lamele, ki bi se zaprle, ko se prekine tok izhodnega zraka. Jaz imam plastično rešetko s fiksnimi lamelami (pod kotom cca 45°).