![]() |
|
Ogrevanje sanitarne vode - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje sanitarne vode (/showthread.php?tid=67905) |
Ogrevanje sanitarne vode - samoeden - 4.1.2017 Pozdravljeni! Zanima me, kaj je boljše pri ogrevanju SV? Ogrevanje podnevi, 11h-15h ko so temperature višje, ponoči ko je niska tarifa ali na reheat cca 10 stopinj? Vprašanje je mišljeno zaradi manjše porabe in obrabe kompresorja (da ni delovanja "na polno"). Če bi ogrevalne enkrat na dan bi temparatura SV padla sigurno pod 30 stopinj. Je pa govora o TČ Zubadan 8 kw LT. Hvala Re: Ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 4.1.2017 Da imas nastimano na najnizjo temperaturo (ko ti je še dovolj topla voda na pipi). Da nimaš potem nastimano na 50+ kot nekateri, potem pa pol mrzle vode mešajo k vroči . Re: Ogrevanje sanitarne vode - dnovak24 - 4.1.2017 To so razlicna mnenja, eni so za to drugi ne. Jaz mam nastavljeno ko pade na 35 gre greti pa ni vazno na cas. Se bos pa slucajno sel tusirat enkrat vec na dan, ups mrzla voda, zato imam jaz skozi na on, ker me je strah tega ko omenjam. Kar se tice porabe je sigurno bolje da dela cez dan ko so visje temp. Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk Re: Ogrevanje sanitarne vode - Homer - 4.1.2017 Citat:Kar se tice porabe je sigurno bolje da dela cez dan ko so visje temp.Ali pa ne..... Ponoči je res nižja temperatura in zato večja poraba, ampak zato imaš nižjo tarifo.... Re: Ogrevanje sanitarne vode - samoeden - 4.1.2017 Ja nastavljeno imam na 45 stopinj. Re: Ogrevanje sanitarne vode - Energetik81 - 4.1.2017 Zaradi porabe (v € !!) je večinoma boljše greti SV samo v času NT. Zaradi obrabe in samega delovanja TČ pa v času najvišjih dnevnih temperatur. Jaz imam nastavljeno tako, da greje vedno, razen v času od 4-12h, torej ko je ponavadi kombinacija VT in najnižjih temperatur. SV je nastavljena na 38° na spodnji 1/3, greti začne ko pade pod 33°. Na vrhu je takrat še vedno 38. Re: Ogrevanje sanitarne vode - sašo65 - 4.1.2017 tud to ne vem če drži: namreč ponoči -5 greje SV 50-60minut, čez dan (mogoče še kak sonček) +4 greje 30-35minut.....torej :?:
Re: Ogrevanje sanitarne vode - Energetik81 - 4.1.2017 Nima veze koliko časa deluje, važno je koliko elektrike porabi za isti učinek! NT je samo 65% cene VT. COP pa ima moja po podatkih pri -7°C 70% tistega pri +2. Torej je vse močno odvisno od razmer. Če je celodnevna megla in konstantna temp, potem se jasno splača samo v NT. Če je ponoči -10, sredi dneva pa +5, se jasno splača sredi dneva. Kako je pa z obrabo TČ pri različnih režimih, je pa spet druga matematika. Re: Ogrevanje sanitarne vode - samoeden - 4.1.2017 Pa ni 38 stopinj za SV malo premalo? Mislim glede legionele ali česarkoli že. Re: Ogrevanje sanitarne vode - sašo65 - 4.1.2017 Energetik81 Napisal:Nima veze koliko časa deluje, važno je koliko elektrike porabi za isti učinek!haloooo -kako nima, če meni za 30 minut gretja (70% gretja na modulaciji 16%) porabi da segreje iz 37-44 1,05kWh, a potem v 50 tih minutah koliko traja gretje v neidealnih pogojih, kar je 66,6% dlje porabi po tvoje manj??? Prosto dvomim... Energetik81 Napisal:porabi Če je ponoči -10, sredi dneva pa +5, se jasno splača sredi dneva.več kot 1/2 decembra je bilo takega... Sicer pa jasno vsem, da je govora o "pivu" na mesečni ravni, za neko varovanje mašine se gre(meni je to bit)_če se le da...(si doma, maš čas, pa malo spremljaš....) Re: Ogrevanje sanitarne vode - Energetik81 - 4.1.2017 sašo65 Napisal:haloooo -kako nima, če meni za 30 minut gretja (70% gretja na modulaciji 16%) porabi da segreje iz 37-44 1,05kWh, a potem v 50 tih minutah koliko traja gretje v neidealnih pogojih, kar je 66,6% dlje porabi po tvoje manj??? Prosto dvomim...Ker lahko da pri nižjih temperaturah tudi odjema manj električne moči. Merodajen bi bil le el. števec, na katerem bi odčital porabljeno elektriko v obeh primerih. Sicer pa je pri nas bilo malo drugače, ker se je velikokrat megla zadrževala po cele dneve. Je pa to dober point, varovanje TČ, saj je vrednost TČ precej večja od tistega "piva" na mesec, imaš prav. samoeden Napisal:Pa ni 38 stopinj za SV malo premalo?Ne. Če obrnem pipo do konca na vroče, je meni še vedno preveč pri tuširanju. Oziroma ravno na meji ko še zdržim. Itak pa se zjutraj in dopoldne noben ne tušira, za roke umivat je pa še 35° preveč. Kje bo legionela, če pa se praktično vsak dan zamenja kompletna voda v bojlerju? Re: Ogrevanje sanitarne vode - samoeden - 4.1.2017 Ja saj meni je 38 stopin tudi dovolj. Re: Ogrevanje sanitarne vode - sašo65 - 4.1.2017 Energetik81 Napisal:porabi Če je ponoči -10, sredi dneva pa +5, se jasno splača sredi dneva.več kot 1/2 decembra je bilo takega... Sicer pa jasno vsem, da je govora o "pivu" na mesečni ravni, za neko varovanje mašine se gre_če se le da...(si doma, maš čas, pa malo spremljaš....) Re: Ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 4.1.2017 Več kot 40 je tudi pri nas samo za kakšno pomivanje posode potrebno. Ali pa če želiš iti kot kuhan rak iz pod tuša. Re: Ogrevanje sanitarne vode - dnovak24 - 4.1.2017 Jaz mam 42 in je dost oz. Moji pase tko vroca za tusiranje meni ne. Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk |