![]() |
|
Kondenz na stiku fasade in napušča - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Klasična gradnja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Tema: Kondenz na stiku fasade in napušča (/showthread.php?tid=67721) |
Kondenz na stiku fasade in napušča - fad - 10.12.2016 Zdravo. Smo pred zaključnim slojem fasade. Zadnji sloj lepila je bil narejen minuli ponedeljek, eps lepljen pred dvema tednoma. Na fasadi so sedaj lise kondenza (slika), ki teče od stika med fasado in opažem. Rjava barva je verjetno od opaža (sicer barval pred dvema tednoma, ma alge mislim, da tako hitro nebi kolonizirale). Mokra je tudi sama reža, tako da mislim, da kondenz ni od zunaj (od vremena), ampak pride od znotraj. Te lise se pojavljajo dokaj naključno, so na vseh straneh bajte, vseh skupaj recimo 10-15. Možni sta vsaj dve, topel vlažen zrak rine ven: 1 iz sloja lepila med zidom in eps. 2 iz mansarde, kjer je dokončan knauf, pod njim zapora. V tej temi: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=40874">viewtopic.php?f=35&t=40874</a><!-- l --> je za podoben primer svetovano, da zatesnim s purpenom. V mojem primeru bi moral pač odstranit par centimetrov mrežice in stiroporja, da bi lahko spurpenal, ker reže ni več. Se pa bojim, da če gre za vzrok 2, zaprem vso to vlago v ostrešje, zgledalo bo sicer lepo nekaj časa, noter pa gnilo. Morda je bila kaplja čez rob to, da so v ponedeljek vinilci vlili samorazlivno maso v obe etaži in so bile zjutraj vse šipe znotraj mokre. A odtlej zračimo in je vlaga 70. Danes sem na full nažgal tudi rekuperator (sicer z entalpijo). Mislim, da bi se ta vlaga doslej že morala posušiti tudi v plasteh fasade? Prosim za pomoč. Hvala. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - fad - 10.12.2016 še par slik Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - vincent - 10.12.2016 Kaj se je delalo notri in koliko ima to vpliva ne bi, ker ne poznam. V kolikor se ti bo to na fasadi dogajalo tudi kasneje pomeni, da se zadnja vrsta izolacije ni naredila 'diht' s slojem lepila, ki bi preprečeval uhajanje zraka v prostoru med zidom in izolacijo..ta zdaj uhaja pod napuščem ven, moral bi bil ujet v medprostoru). Tam bo v mrazu vedno solzilo, se delal sneg. Popravke delat je pa skoraj nemogoče brez da odrežeš pas izolacije v višini 20 cm ali čez, da lahko prideš zraven. Ob oknih potegni s silikonom stik izolacije in okvirja, da ti tam ne uhaja ven tope zrak oz. Prihaja noter hladen. Sam sem pri izdelavi fasade okoli vseh oken sam dodatno zatesnil s purpeno stik zidu in izolacije ( naredil okvir). Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - fad - 10.12.2016 Kaj potem, ko odstranim 20cm izolacije? Vse tisto spurpenam? Ali ne bi bilo enako, če je odstranim samo 5cm po višini in 5 po globini, tisto zapurpenam, porežem, ko se strdi, nato fasaderji zopet lepilo-mrežica-lepilo? Med izolacijo in okvirjem okna je letvica (prilimana na okvir in nalepljena na špaleto), naj dam silikon čez njo? Hvala. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - fad - 10.12.2016 Aha, vincent, zdaj mi je kapnilo - odstranit moram seveda do zida, ker moram tisto režo zamašit, ne pa samo reže med opažem in zunanjo ravnino fasade. Morda se kondenz pojavlja tam, kjer se volna mansarde ni povsem stisnila ob eps ploščo ... Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - vincent - 10.12.2016 Bingo! Tam je problem. In tam boš težko prišel s pištolo zraven. Smo že imeli podobne težave in teme tu na forumu. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - Zicko_ - 10.12.2016 Živjo, kaj če bi navrtal luknje in porinil not pištolo in zapurpenal prostor? LP Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - toma - 11.12.2016 Moji fasaderji tudi niso purpenali pod napuščem, to je stik med zidom in stiroporjem. Da se to ne dela. Logika pa je, da topel zrak, ki zadane ob hladen napušč, kondenzira. Enako je okoli roletne olamice, kjer ni zob v zidu povsod izoliran. Sam sem purpenal vse to sem, takoj ko so fasaderji popoldne zaključili. Pa sem v tej naglici pozabil na nekaterih mestih; to je okoli ene roletne omarice in na enem delu napušča. To sem žal ugotovil, ko je bil zaključni sloj že na fasadi. In rešil sem točno tako, kot je napisal Zicko. Navrtal sem luknje s za dolgim svedrom do zida, na ca 10-15 cm in notri našprical navaden purpen, ki se bolj napihne. Ne preveč. Ti to veliko lažje narediš, saj še nimaš zaklj.sloja in se ne boš sekiral, če se ti bo kje purpen pokotalil po zidu dol. Pri roletni omarici je bolj zoprno, ker moraš purpenati nad omarico, ob strani, upam da imaš izolacijo vsaj med steno in omarico. Tu lahko purpen napne pločevino omarice, zaide na same rolete in potem imaš umazane rolete ali pa celo zalepljene. Poskušaj odviti kak pokrov in išči luknje, kje bi nabrizgal purpen. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - sašo65 - 11.12.2016 fad Napisal:Morda je bila kaplja čez rob to, da so v ponedeljek vinilci vlili samorazlivno maso v obe etaži in so bile zjutraj vse šipe znotraj mokre.trdil sicer nebi, ampak daleč od resnice (po neki logiki) pad tud ni.... fad Napisal:Kaj potem.....počakaj in spremljaj situacijo, ter zrači vse prostore na prepih_trenutno ni najbolj idealen čas za počet bilo kaj (vlage je konstantno med 90 in 100% vsaj pri nas) po parih dneh, bi se morali fleki manjšat.... Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - Zicko_ - 11.12.2016 kako naj se lotim zadeve ali naj povsod purpenam ali samo tam kjer vidim da se pojavlja kondenz? dejstvo je, da ta detalj - zapora po kpl ni narejena tako kot bi morala biti. Sedaj ne vem, ali tam kjer se sedaj ne vidi kondenza ali tam tesni ali še ni prišlo na plano? Najbolj me skrb,i kaj se pajsa zadaj oz tam kjer se ne vidi in da bo čez nekaj let začel trohneti les. pa še to me zanima kaj menite... ali je to totalna napaka ali malomarnost izvajalca ali pač eni fasaderji to delajo eni pa ne? LP Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - 03pomlad - 11.12.2016 Pri nas smo delali fasado konec poletja. Ker je v lepilu voda se je ponoči delal kondenz zadaj za stiroporom in tekel navzdol. Nad coklom je udaril ven (na dveh mestih okrog hiše). Čez teden /dva se je zadeva umirila in je o.k. - voda iz lepila pač mora nekam it (pri nas ni šla v steno ker je montažna hiša in je bilo premazano z neko ,,debelo,, emulzijo.) Žal je vode v lepilu precej in čez zimo je možno da le-ta ne bo mogla izhlapeti. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - dnovak24 - 12.12.2016 [img]httpunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20161212/97808cc300e5d47c71ff36696d129a32unichr("46")jpg[/img] Jaz imam isti problem, bo treba zapurpenat Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - 03pomlad - 12.12.2016 možno je da je samo zaradi izhajanja vode iz lepila zadaj za stiroporom - ko se bo lepilo presušilo/posušilo bo dobro če je pa zarad prehajanja vodne pare iz notranjih prostorov potem je pa to drugo... (men se je fasader smejal ko je videl da sem porabil 6 doz purpena... sem tud delal/popravljal za njimi stike špranje, okrog špriovcev,... ko jih ni bilo) Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - vincent - 12.12.2016 Zicko_ Napisal:kaj menite... ali je to totalna napaka ali malomarnost izvajalca ali pač eni fasaderji to delajo eni pa ne? To bi mogli fasaderji vedeti in tudi delat! Ne pa da naročniki njihovih storitev hodimo za njimi in popravljamo njihove greške. Tako da..dosti žalostno da tega 'ne vejo'... Pa tule definitivno ni problem vlaga, ki izhaja iz lepila (res da pripomore k tvojrneju kondenza zaradi nasičenosti) je pa dober pokazatelj kje 'pušča' fasada. Re: Kondenz na stiku fasade in napušča - ophidian - 12.12.2016 a lahko kdo na kaki tehnični sliki (od bilokateraga proizvajalca) pokaže, katero mesto je kritično? Ne znam si točno predstavljati, a vendar bi potem imeli vsi isto sliko pred sabo in kaj pri tem paziti. |