PodSvojoStreho.net
Peč ne vleče - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč ne vleče (/showthread.php?tid=67283)

Peč ne vleče - Damjan_ - 28.10.2016

Pozdravljeni,

imamo peč na kurilno olje domače izdelave, ki nam nekako ne vleče.
Zgodi se to, da ko se gorilec prižge, čez nekaj časa cca.20s, začne peč zabijati. To izgleda tako, da peč začne bučati in se tresti.
Sprva sem posumil dimnik, sem ga zadaj odstranil pa ni bilo nobene razlike, tako da dimnik NI krivec za težave.
Peč sem odprl, pomeril in sliko (*.jpg) priložil kot prilogo sporočilu.

Vložek (cev v peči,ki ima na koncu šamotno izolacijo-šrafirano), se da ročno premakniti bolj naprej proti gorilcu in pa seveda bolj nazaj. Cev nima lukenj v steni.

Če vložek pomaknem naprej proti gorilcu, morajo plini priti skoraj do gorilca, da lahko pridejo mimo stene in gredo proti dimniku. Ker iz gorilnika piha je to oteženo.

Če vložek pomaknem bolj nazaj spredaj rešim težavo pa zmanjšam kanal plinov proti dimni odprtini.

Nekako ne najdem rešitve oz. nimam zadosti znanja, kaj bi bilo bolje.
Kaj priporočate/mislite?

LP

Re: Peč ne vleče - Sebek - 29.10.2016

Za začetek dobro očisti komplet dimnik. S tem, da si zadaj na izhodu odklopil dimnik, še ne pomeni da krivec ni dimnik. Gorilec se sam izklopi, če ni dovolj vleka skozi peč. S tem ko pa peč nima priklopljenega dimnika pa skozi peč sploh ni vleka.

Re: Peč ne vleče - Damjan_ - 29.10.2016

Gorilec ima svoj ventilator, ki potiska zrak.
Glede na to, da sem dimnik odklopil je ventilator zadosti močan pa potisne dim skozi 1m dolgo peč, v to ni dvoma. Če vložek odstranim peč deluje le da gre vsa toplota direktno v dimnik, kar pa ni moj namen.
Gorilec se ne izklopi ampak deluje naprej, Peč se začne tresti in bučati.

Peč na KO nima spodaj lopute za odpirat, da bi naravno vleklo. Spredaj je popolnoma zaprta.

Hvala za mnenje.

Re: Peč ne vleče - Homer - 29.10.2016

Morda imaš gorilec preveč potisnjen v peč

Re: Peč ne vleče - Sebek - 29.10.2016

Enako je moja peč bučala in se tresla ko mi je izpadla dimna cev iz peči. Če iz peči ni zadostnega vleka dimnih plinov se gorilec zaradi varnosti sam izklopi.

Re: Peč ne vleče - mirator - 29.10.2016

Nisem sicer strokovnjak za peči, vendar bi rekel, da je problem ventilator, ki dimne pline potiska.

Re: Peč ne vleče - kurili - 29.10.2016

Ne bo držalo da peč ne vleče se je meni verjetno na podobni peči dogajao isto, serviser mi je nastavil gorilec. Nisem strokovnjak vendar si je dal opravka s cevjo gorilca ki gre v peč in skrajšal je plamen. Peč je utihnila. Kdo ti nastavlja gorilec in kakšen gorilec imaš? Težava je lahko tudi premočan gorilec

Re: Peč ne vleče - Homer - 29.10.2016

Citat:Nisem strokovnjak vendar si je dal opravka s cevjo gorilca ki gre v peč
kar sem že predlagal
Citat:Morda imaš gorilec preveč potisnjen v peč

Re: Peč ne vleče - markII - 30.10.2016

Mogoče bi napisal za kakšno peč gre, nekaj podobnega so delali na Vranskem in v Ribnici. Tista zgorevalna cev bi morala imeti privarjen omejilnik, do katere lege ga lahko potisneš v peč, da je na ustrezni oddaljenosti od zadnje stene in plamenske cevi gorilca. Če se nahaja na pravem mestu, potem je samo stvar ustrezne šobe in nastavitve gorenja.

Re: Peč ne vleče - markII - 30.10.2016

Ops, spregledal sem "peč domače izdelave", samo vprašam, je to že od začetka ali so se problemi pokazali po daljši uporabi?

Re: Peč ne vleče - Merlin1 - 30.10.2016

Iz priložene slike je sicer nekaj razvidno, če bo na zadnji strani ostalo za cca 3-4cm bi zadeva morala normalno delovat.
Problem pa lahko nastane z ne ustreznim ali neprimerno nastavljenim gorilnikom. Dobrodošel bi bil opis gorilnika.

Re: Peč ne vleče - jani65 - 30.10.2016

Premočan gorilnik oziroma napačne nastavitve. Koliko kw je kotel in kakšen je gorilnik in kašna šoba je vgrajena? Te podatke pa bo se takoj vedelo kako in kaj.

Re: Peč ne vleče - Damjan_ - 30.10.2016

Hvala za odgovore.

Naj prvo odgovorim na nekatera vprašanja.
Peč prvo ni bučala, po zamenjavi gorilnika pa je začela.

Tudi sam sem predvideval, da je gorilnik premočan.
Koliko je močna peč nihče ne ve, ker nima oznake, pri hiši pa je že 20 let.

Tako na uč, vsak reče, da je zelo močna, glede na dimenzije. Ko pa nanjo priklopim 40kw gorilec pa joka po vseh šivih.

Zakaj plamensko cev pomakniti manj v peč? Ni mi jasno kaj bi s tem dosegel, če jo za cca. 5mm manj porinem not?

No moje dojemanje je bilo takšno, da je preveč zaprta za ta gorilec. Zato sem vložek spredaj odrezal 12cm in ga porinil notri da konca. Tam ima neke omejilce, da se par cm prej ustavi, da ne zapre dimni izhod.

Sedaj deluje, sem pa uničil kakšen procent izkoristka peči. Ali to,ali pa da je popolnoma neuporabna.....

Re: Peč ne vleče - Merlin1 - 30.10.2016

Še vedno ne vemo kakšen gurilnik se uporablja in kakšna šoba je vgrajena.

Zadaj pa jasno mora bit gorilna cev odmaknjena vsaj 3-4 cm od zadnje stene. Rezanje 12 CM cevi pa ni imelo nekega smisla.

Re: Peč ne vleče - jani65 - 30.10.2016

Tudi sam sem delal kotle na olje. Takšna kot je tvoja je kopija Ferotem kotla na olje ,ki so ga nekje delali pred 20-30 leti, potem so opustili takšen sistem in so delali z fiksno zadnjo steno na tri vlečni sistem in takšno imam še za rezervo v kurilnici. Za ta tvoj kotel je gorilni z 20kw in šobo 55. Povej tip gorilnika.