PodSvojoStreho.net
Šamotna opeka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Šamotna opeka (/showthread.php?tid=67151)

Šamotna opeka - grady - 16.10.2016

Pozdravljeni mojstri in mojstrice. Zanimajo me vaše izkušnje glede šamotne opeke. Sam bom obzidal kaminski vložek s 6,5 cm šamotno opeko. Je res, da šamotna opeka iz Merkurja Gorec precej manj akumulira in posledično oddaja toploto kot Schiedlova šamotna opeka. Prosim za pomoč, da bom kupil pravo stvar Smile
Hvala za pomoč!
Lp, Klemen

Re: Šamotna opeka - xavi - 17.10.2016

Poišči kakšne stare termoakumulacijske peči, ki se prodajajo ali šenkujejo na bolhi. Tako boš prišel do najbolj poceni šamotne opeke. Potrebuješ samo dober načrt in šamotno malto.Ostalo je stvar tehnike in zidarskih spretnosti.

Re: Šamotna opeka - aleš.h - 17.10.2016

Iz prve roke ti povem, da je Schiedel šamotna opeka veliko kvalitetnejša, bolje akumulira toploto, je težja in je veliko lepše oblikovana od tiste katastrofe od Gorca. Cena je pa praktično ista (ko sem jaz kupoval, je bila cena identična! in mi je potem bilo žal, da nisem vzel izključno Schiedla).

Drugače pa cena posamezne opeke ni nič posebnega, zakaj potem raje ne bi vzel nekaj, kar bo lepo tudi na oko in bolje opravljalo svojo funkcijo?

Sem nekje tudi objavil fotko obeh opek za primerjavo, malo poišči po forumu.

Re: Šamotna opeka - grady - 19.10.2016

Aleš,hvala. Glede akomulacije me zanima kakšna je konkretna razlika?
Hvala!

Re: Šamotna opeka - Kranj - 20.10.2016

Definitivno ja, kot so napisali predhodniki.
To, kar Merkur prodaja kot samotno opeko, je v bistvu „Vermiculit“, nekateri temu recejo samotni nadomestek. Je cenejsi, posledicno cenejsa opeka, po tezi precej lazja, slaba akumulacija temperature.
Ima eno bistveno prednost: hitreje se segreje, hitreje doseze visoke temperature v kuriscu, s tem se emisije izgorevanja izboljsajo. EU Emisijski zakoni, ki so vse strozji.
Ta predlog, uporabiti stare termoakumulacijske peci ja povsem pravilen. Starejsa kot je pec boljse je.

Re: Šamotna opeka - aleš.h - 20.10.2016

grady Napisal:Aleš,hvala. Glede akomulacije me zanima kakšna je konkretna razlika?
Hvala!
Čisto preprosto je - večja je masa, več je potencialne akumulacije. To je vse.

Iz izkušenj ti pa lahko povem, da Schiedel ohrani temp. veliko dlje kot ta cegel od Gorca. Imam oboje doma v svojem kaminu in ko je Gorec že hladen, je Schiedel še vedno lepo topel (imam približno pol-pol, ker sem želel poskusit kateri material je boljši, pa mi je bilo kasneje zelo žal, da nisem dal vsega Schiedel).

Drugače je pa razlika med njima opazna že na oko in otip. In ne, Gorčeva opeka ni vermikulit, daleč od tega.

Re: Šamotna opeka - PNK - 20.10.2016

Glede na nedavno izmenjavo mnenj, vam zaradi korektnosti informacij posredujemo sledeča dejstva.

»Aktualna« opeka je proizvod podjetja Schamottewerk Radeburg (ustanovljeno 1872) in je proizvedena po »vlažnem« postopku z vlečenjem. Zato je izdelek mehkejši in tudi hrapav, le to pa zagotavlja lažje obdelovanje – rezanje šamota in pa izvrsten oprijem lepila, malte in ometa.

Vlažni postopek izdelave z vlečenjem omogoča bistveno širši nabor izdelkov različnih dimenzij, v primerjavi s stiskanimi šamotnimi izdelki. Za potrebe pečarske branže, katera je namenjena individualni uporabi, se v cca. 90% uporablja vlečen - pečarski šamot. Šamotne plošče večjih dimenzij, ki so namenjene oplaščitvi kaminskih vložkov, imajo zaradi boljšega oprijema malte in ometa namenoma narejene hrapave žlebiče. Lastnosti, ki jih ima pa omogočajo hitro pregrevanje izdelka.

Na akumulacijo pa vpliva mnogo dejavnikov … Dejstvo je, da v kolikor je pri šamotu daljša akumulacijska doba, več energije potrebuje za pregretje.

@aleš.h primerjava teh dveh proizvodov je neposrečena, saj gre pri opeki, ki jo primerjate za pečarski vlečen šamot. Izdelek proizvajalca Schiedel, ki ga vi navajate pa je prešan šamot, ki se ga pretežno uporablja za industrijske namene oz. za površine katere so vidno izpostavljene.

Lep pozdrav
Blaž Smolnikar

Re: Šamotna opeka - VseJeZeZasedeno - 20.10.2016

Malo bi si izposodil temo: Izbral sem premočen kaminski vložek in zdaj moram vedno kuriti s priprtim zrakom, da se prostor ne pregreje. Tako se mi šipa maže in verjento tudi dimnik. Zanima me, če bi v kurišče dodal nekaj šamotnih opek in ga s tem zmanjšal kaj izboljšal situacijo? Je kaka druga rešitev?
Hvala, LP

Re: Šamotna opeka - aleš.h - 20.10.2016

Nič ne bo pomagalo.