![]() |
|
Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete (/showthread.php?tid=67048) |
Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - Jurko65 - 9.10.2016 Živjo, a lahko malce mnenj. Odločamo se namreč, da bi obstoječe ogrevanje z Buderusovo pečjo - centralno kurjavo, zamenjali s kotlom na pelete in tudi ne bi radi prav zelo veliko denarja porabili. Imamo hišo, staro cca. 40 let, neke dodatne izolacije nima, klet, potem dve klasični etaži in še mansardno stanovanje. Jasno mi je, da bo skoraj gotovo treba vgraditi tudi inox v dimnik. In približno nekaj vem o subvencijah eko sklada. Zanimajo me vaše izkušnje, približna letna poraba peletov, kakšen zalogovnik za toplo vodo izbrati, koga za vgradnjo inoxa in koga za priklop kotla, pa še morda kateri kotel, da ni prav drag?! Saj vem da sprašujem veliko, ampak vsak nasvet oz. izkušnja mi bo zelo dobrodošla. Trenutno porabimo cca. 3000 litrov olja, ogreva se cca. 150-160 m2. Starši oz. tašča in tast imata peč nastavljeno tako, da se ob 22. uri ugasne in prižge ob 6. uri zjutraj. Pa tudi toplo ni, bolj kot ne me vedno malo zebe. Hvala že vnaprej za vse ideje in nasvete. (ker sem enkrat mesečno v Bosni, lahko dobim kotel Thermoflux Pelling Eco 25 kW za cca. 1500 EUR in pelete klase A (70% bukev+30% jelka) za dobrih 131 Eur/tono). Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - sašo65 - 9.10.2016 kaj pa če na to buderusko natakneš peletni gorilec? (vem, da ni neka rešitev, ampak sosed je že pred leti dal na Ferotermko samo kao za probo_funkcionira še danes) potem ni hudič, da ne bi tudi na buderuski funkcioniralo... Jurko65 Napisal:imata peč nastavljeno tako, da se ob 22. uri ugasne in prižge ob 6. uri zjutraj. Pa tudi toplo ni, bolj kot ne me vedno malo zebe.čisti dokaz, da ne znajo(znate) kurit.....Sploh ni problem, da ob 22 nehate gret (tudi sam sem delal tako ko sem kuril KO) ampak zakaj zavraga ugasnit peč :?: :roll: peč je pri meni (in tako je tudi prav) delala 365 dni na leto 24 ur torej nonstop ogreta na 65-70° ob 22:30 mi je pa avtomatika zaprla mešalni ventil, OČ je v zaprtem krogu laufala naprej na najnižji hitrosti) povprečno v 18 letih sem za cca 170m2 gretja na 21° takrat hiša s samo 5cm fasade, porabil skupaj s SV 2300 lit kurilca.....(toliko je porabil tudi bližnji sosed, ta ki je dal peletni gorilec - enaka bajta podobne navade) sedaj pa porabi 5T peletov.....če bi imel kako namensko peč(recimo Centrometal)bi porabil 4T....pravi, da dokler dela ta, ne razmišlja.... Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - Homer - 9.10.2016 Se strinjam z ugotovitvijo, da popolnoma neracionalno kurite (ne prvi ne zadnji) Tako kot je sašo65 napisal, kotla se ne izklaplja. Če pa je kolikor toliko spodobna regulacija, se nastavi nočno ogrevanje na stopinjo ali maksimalno dve nižjo od dnevne temperature. Tako se stanovanje nikoli ne bo preveč ohladilo, prehod na dnevno ogrevanje bo hitrejše in nikoli ne bo stanovanje prehladno. Tako pa se vsako jutro zbudite v ledenici, čakate da se segreje kotel in potem čakate da se vsaj malo segreje stanovanje, medtem pa že odidete v službo....... Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - jani65 - 9.10.2016 Kar nabavi ta kotel. Pri nas je dražji. Prodajajo ga pod različnim imenom, barvo in regulacijo. . V osnovi je pa enak, 25kw je dovolj.Prodaja se po celi EU tako ,da je kar solidna zadeva. Če ne boš nič spreminjal boš imel 6t pelet dovolj. Teh 3000l je z sanitarno ali brez? Kako imate rešeno regulacijo( mešalni ventil, vremenska regulacija, navaden ON/OF termostat,......)? Če nimaš prvega in drugega naštetega ti ,kar priporočam ,da nabaviš, ON/OF pa v smeti. Kakšen tip imaš Buderuske? Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - gasgas81 - 9.10.2016 Mene pa zanima kako je razmerje porabe peletov napram KO.Sprašujem ker imam podobno situacijo kot Jurko 65. Ogrevamo se na KO in bi rad zamenjal na pelete. Lansko ogrevalno sezono smo pokurili cca 2000l KO . Sanitarno vodo ogrevam na TČ Coolwex Orca 300. Imamo tudi inox dimnik fi130. Sprašujem zato ker mi je en monter rekel da je to razmerje 1-3 kar pa mi je malo za lase privlečen podatek. Če je to res bi moral pokurit na celotno sezono 1t peletov. Da še o hiši na hitro: Hiša je stara 200let, izolacije ni samo stene 55, nova 2komorna macesnova okna in talno gretje v vseh prostorih(105m2),spodaj klet pod celotno hišo,zgornja etaža se ne ogreva (ker še ni dokončana) in je do polovice izolirana(stiropor 5 in steklena volna), polovica pa je samo betonska plata(ki jo bom še pred zimo izoliral) in tudi streha ni izolirana(trajanka). Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - vincent - 9.10.2016 Prehod iz olja na pelete ceno ogravanja cca, prepolovi...vsaj tako slišim od ljudi, ki so naredili prehod. Upam da so realni. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - folagra - 9.10.2016 Letos smo pri meni začeli s peto sezono kurjenja na pelete. Računaj da boš za tono pelet skupaj z dostavo s katerimi ne boš imel težav odštel cca 250,00 €. (lahko so tudi odstopanja) Razmerje (vsaj pri meni) 2000 l olja = 4000,00 kg pelet kar drži. Cena kurilnega olja z dostavo za 2000l je trenutno (vir petrol) 1604,00 €. Torej: Peleti: 4 x 250,00 € = 1000,00€ KO: 2000 l = 1604,00€ Razlika v prid peletom 604,00€ Žal peleti niso kurilno olje in računaj še uro na teden posvečeno kurilnici + nakup dobrega sesalca za pepel + prostor za pelete +.... (razen v primeru investicije v samočistilni kotel) Žal trenutno razlika v prid peletom ni taka kot jo mnogi še vedno oglašujejo. Mislim da se bo še kakšen uporabnik pelet strinjal z mano. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - stepski - 10.10.2016 Če držijo tvoje finančne postavke, potem sploh nimaš kaj premišljevati... ( o sami peči govorim teško, ker je pač ne poznam, pogoglaj na hrvaškem ali srbskem forumu), pri nas že sam gorilec težko dobiš pod tisočakom da ne govorim o ceni peletov... Zaradi samih peletov ne potrebuješ inox dimnika, sam pa veš koliko je obstoječi dotrajan.... Zalogovnik ni nujno zlo pri peletih, je dobrodošel, vendar bi pri tvoji ceni peletov premislil ali bi sploh šel v to... ( mislim da je investicija kar od 2000 do 2500 eurov z vsemi priteklinami in montažo, ne me držat za besedo) 3000l olja naj bi nadomestilo cca 6 ton peletov ... ( se izide) Če si kaj ročno spreten si boš ciklon za predsesalec naredil sam, ( verjemi da deluje) na bolhi ga dobiš za - do 90 eu... - sicer pa je tudi tule tema o tem... Iznos pepela,sesanje, ostalo čiščenje ajde 10 minut, recimo temu če nisi ravno lenoba, nebi smelo biti moteče - v povprečju enkrat na teden, odvisno koliko si daš opraviti okrog peči, ampak še to samo ugibam ker ne poznam tvojih peletov niti kakovosti izgorevanja pri sami peči... P.S. Tule na forumu se ustvarja neka fama, kakšen revež in garač si če enkrat na teden izneseš pepel, dosuješ pelete in postoriš še kakšno malenkost in da si samo s "tadragimi" peleti "gospodin".. ma brez veze Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - xavi - 10.10.2016 Pri trenutnih cenah olja in vseh ostalih prednostih, ki jih ima KO pred peleti, nekateri nazaj montirajo oljne gorilnike. Vendar tvoj primer je malo drugačen in če k temu še dodaš skoraj 50% nižjo ceno peletov, ki jo navajaš, nimaš kaj dosti razmišljat. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - stepski - 10.10.2016 Grem v šesto sezono ogrevanja s peleti, pa peč še ni videla dražjih od 200 eu, ( vključena dostava), pa še to so bili tisti iz "cisterne", in letos so v zalogovniku sigurno eni najcenejših... nekateri pač prisegajo na "tadrage", sam nikoli nisem imel potrebe za njimi... Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - man - 10.10.2016 jas tudi že kurim peto sezono pa še nisem dal nad200 eu tako da ne primerjat cene med 250 do 300 eu Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - xavi - 11.10.2016 Pri tej ceni peletov, ki jo navaja in verjamem, da je v Bosni poizvodnja cena še nižja, ter omenjeni kotel, ki ima integriran gorilec, bo ogrevanje zelo poceni. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=Thermoflux+Pelling+Eco+25+kW&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3tZP_mdLPAhVHvxQKHc6qCugQ_AUICCgB&biw=1600&bih=767#imgdii=sA3Z4Rj6aDkYLM%3A%3BsA3Z4Rj6aDkYLM%3A%3B9nt1uQ7YVkraUM%3A&imgrc=sA3Z4Rj6aDkYLM%3A">https://www.google.si/search?q=Thermofl ... 6aDkYLM%3A</a><!-- m --> Verjetno je visoka poraba kurilnega olja tudi zaradi ogrevanja sanitarne vode, ki je z tem načinom izrazito negospodarno. V primeru vgradnje STČ, bi porabo dodatno znižal za kašnih 600l, kar v praksi pomeni nekje 5 ton peletov oz. 700 eurov plus elektrika za toplo vodo. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - Jurko65 - 12.10.2016 Vsi ste carji ![]() zdaj ugotavljam da niti nisem bil toliko v zmoti. Ja res ogrevamo z oljem tudi sanitarno vodo. Hm...pravkar sem šel pogledat model kotla, pa sem ugotovu da sploh ni Buderus ampak Wiessmann Calorond 055. Zdaj iščem podatek, kakšen zalogovnik ima noter. Kar se tiče peletov, sem vsak mesec najmanj enkrat v Bosni in mi ni težko pripeljak vsakokrat kakšnih 300 kil peletov. Tam so res smešne cene napram našim. 15 kg vreča pride v prodajalni ala Merkur 2,5 KM (1,28 EUR). Kar se tiče avtomatike imamo samo tisto ki je na tej peči + termostatske ventile na vseh radiatorjih. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - jani65 - 12.10.2016 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.batiproduits.com/fiche/produits/chaudieres-basse-temperature-a-ballon-integre-p69069583.html">http://www.batiproduits.com/fiche/produ ... 69583.html</a><!-- m --> Imaš to , kar nabavi novi kotel in ga samo priključi ,tega pa pusti če imaš prostor. HT ne rabiš, pa če prav ga vsi tako opevajo. Vremensko regulacijo ,mešalni motorni ventil pa si zmago. Re: Ogrevanje - Prehod na kotel na pelete - Jurko65 - 13.10.2016 Ojla jani65, dej mi plis povej kaj je to HT, pa vremenska regulacija in mešalni motorni ventil ?! Kolk pa to kaj stane? Hvala. |