PodSvojoStreho.net
Kotel ctc v22 ? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kotel ctc v22 ? (/showthread.php?tid=66945)

Kotel ctc v22 ? - topt - 29.9.2016

Pozdravljeni;

torej, končno (prepozno) je prišel čas, da tudi pri nas zamenjamo kotel na drva. Trenutno še vedno uporabljamo peč cTc letnik 1969, ki pa počasi izdihuje.
Glede na izkušnje z znamko in skoraj 50 letno uporabo sem želel ponovno kupiti kotel ctc, dokler nisem začel prebirati tega foruma.
Sedaj me pa zanima ali najboljša peč tega švedskega podjetja s 100 letno tradicijo res spada v drugi razred in ni vredna svoje cene ?
Če je temu tako, kakšni so razlogi za to ?Zakaj naj bi bile peči nemško avstrijskih proizvajalcev boljše ?

Zahvaljujem se vnaprej za kakršenkoli odgovor.

Re: Kotel ctc v22 ? - casar - 30.9.2016

topt Napisal:Sedaj me pa zanima ali najboljša peč tega švedskega podjetja s 100 letno tradicijo res spada v drugi razred in ni vredna svoje cene ?
Če je temu tako, kakšni so razlogi za to ?Zakaj naj bi bile peči nemško avstrijskih proizvajalcev boljše ?

Bom malo ugibal. Mogoče zato, ker imajo Skandinavci smešno poceni elektriko in se v glavnem grejejo z njo? Razvoj na njihovem območju pa je potem pač temu primeren. Ne vlagajo veliko v nekaj, kar jih le malo uporablja. Mogoče to?

Aleš

Re: Kotel ctc v22 ? - azuprej - 30.9.2016

Kateri nemški proizvajalec pa izdeluje dobre kotle na polena? V tem so mojstri Avstrijci. Če gledaš first class je to možno samo pri njih.

Daleč od tega, da je CTC slab kotel, ni pa med najboljšimi.

Re: Kotel ctc v22 ? - Homer - 30.9.2016

Ne pričakuj od nobenega današnjega izdelka da "bo večen".
Torej tudi nobena današnja peč nima pričakovano življenjsko dobo 50 let.
Peči so "optimizirane" na izkoristek in emisije, ne pa na trajanje.

Re: Kotel ctc v22 ? - topt - 30.9.2016

azuprej Napisal:Kateri nemški proizvajalec pa izdeluje dobre kotle na polena? V tem so mojstri Avstrijci. Če gledaš first class je to možno samo pri njih.

Daleč od tega, da je CTC slab kotel, ni pa med najboljšimi.

Kar berem nemško govoreče forume pravijo, da HDG Bavaria (predvidevam, da je nemški, glede na ime).

Razumem vaše mnenje, ampak razlogi za to me zanimajo. Kar sem do sedaj prebral je bil odgovor vedno v enakem stilu.

Homer Napisal:Ne pričakuj od nobenega današnjega izdelka da "bo večen".
Torej tudi nobena današnja peč nima pričakovano življenjsko dobo 50 let.
Peči so "optimizirane" na izkoristek in emisije, ne pa na trajanje.

Razumem, da ne bom dobil niti približno 50 let od nove peči.
Moje vprašanje je bolj v stilu bo Eta zdržala dlje od cTc......

In kaj je zate tako super vzdržljivo na tem kotlu, da ocenjuješ življensko dobo 30 let?
(pa nimam nič proti CTCju, ki sem ga imel kakih 30 let)

To da je pred 50 leti narejena peč imela tako življenjsko dobo, nima popolnoma nič skupnega z življenjsko dobo današnjih peči!

OK, si odgovoril, ocenjuješ čez "oslinjen prst", sem pa vseeno upal, da imaš vseeno kak argument več......

zdravapamet;
hvala za konkreten odgovor. Da govorim o tem kotlu; prišel bi me ceneje kot pri Tili; računam okoli 6000eur samo kotel, kar je ceneje kot avstrijske zadeve. Vsekakor bom oddal vlogo tudi v ekosklad.

Re: Kotel ctc v22 ? - Energetik81 - 30.9.2016

Se nisem mogel zadržati, o TČ ne razmišljaš? Pri takih cenah kotlov...potem rabiš še zalogovnik, izvedbo...

Če imaš svoja drva in uživaš pri vsakodnevnem kurjenju, potem me presliši..

sem te preslišal Big Grin