![]() |
|
Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) (/showthread.php?tid=66597) |
Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - 05sostar - 25.8.2016 Pozdravljeni, pravkar prebiram ponudbo za talno gretje, toplotno črpalko in mi je padlo v oči, da ima toplotna črpalka le 3kW moč. Moja "kmečka pamet" pravi, da je to groba napaka v ponudbi me pa zanima kolikšna moč črpalke je dejansko potrebna. Hiša bo imela 154 m2, v energetski izkaznici je izračunana potreba po toploti je 33kWh/m2a. Kako izračunam kakšna črpalka bi bila potrebna? Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - alanford - 25.8.2016 Voda/zrak? Si morda mislil zrak/voda? No ja, če imaš zraven potok ali pa nameravaš narediti vrtino, pol pa ja. Lahko še enkrat preveriš potrebno toplotno moč za objekt? Pa povej še kaj več o toplotni izolaciji objekta. ______________________________________ Sem to kar sem - vzemi ali pusti Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - BojanF - 25.8.2016 Glede na relativno majhno porabo sklepam da gre za novogradnjo. V tem primeru bi morali v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja imeti tudi elaborat gradbene fizike, kjer je poleg letne porabe navedena tudi potrebna toplotna moč pri projektni temperaturi. Se pa vsekakor 3kW zdi premalo za ne-pasivno hišo, poleg ogrevanja objekta mora TČ imeti še dovolj rezerve za ogrevanje sanitarne vode. Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - sassapo - 26.8.2016 TČ zemlja voda in 3 kw gre, TČ zrak voda bo pravilnejša izbira 6kw Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - JaBK - 26.8.2016 A si siguren da je bila TC 3kw, da ni pol naprej, da je notri grelec s 3kw? Drugače pa Z/V premalo. Nima veze za ogrevanje, pri topli vodi bo grela pozimi samo to... Če kolikor kej porabite... Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - yonna - 26.8.2016 Mene pa zanima, kateri proizvajalec ima samo 3 kw moč? Že pod 5 hW je švoh izbira. Če je izračunana potreba za ogrevanje res samo 3 kW bi jaz razmislila o ogrevanju z najnižjo začetno investicijo. Mogoče je pa električna moč 3 kW. Sicer imamo pa mi za 160m2 5,7kW tc. Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - izotop - 26.8.2016 za začetek mogoče kaj bolj "laičnega", probaj recimo tole, da dobiš neki grobi občutek (sicer pa je dosti tega po netu) <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/izdelki/ogrevanje-hlajenje/ogrevalne-toplotne-crpalke/spletni-preracun">http://www.gorenje.si/izdelki/ogrevanje ... i-preracun</a><!-- m --> pri intepretaciji rezultat iz ei pa je treba vedet, kakšni si pogoji za izračun, gre za standarizirani 24/7 režim ogrevanja na 20c ipd (zardi možnosti primerjav, sicer pa tudi ti online preračuni uporabljajo podobna izhodišča, ker piše v drobnem tekstu, seveda pa ne gredo toliko v detajle glede ovoja objekta ipd), bi pa recimo zase individualno moral še lastne potrebe malo preračunat ipd. Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - cheba - 26.8.2016 05sostar Napisal:Pozdravljeni, 33kWh/m2a*154m2=5,082kWh (letna potreba energije za ogrevanje) Tebe pa bolj zanima koliko kW energije potrebuješ pri določeni zunanji temperaturi. To lahko oceniš iz letnega temperaturnega primankljaja za tvoj kraj. Recimo za Ljubljano je 3300Kdni. če letno potrebo po energiji deliš z oceno letnega primenkljaja dobiš koliko energije potrebuješ za ogrevanje pri temperaturni razliki 1K. potrebuješ 64W/K. Če je zunaj -15 in notri 22 stopinj je to 37K razlike. To zmožiš in pride 2.3kW. Torej to je energija, ki jo potrebuješ za ogrevanje hiše na 22 stopinj, ko je zunaj -15. To je samo za ogrevanje. Potrebuješ pa še energijo za sanitarno vodo. Potem izbereš napravo, ki pri taki zunanji temperaturi da toliko moči. Za to moraš, vsaj za zrak/voda, pogledat v tehnične podatke. Nazivna moč ne pove kaj dosti. Druga pot glede potrebne energije pa je, da tistega, ki ti je računal energetsko izkaznico povprašaš, da ti da podatek, koliko energije rabiš za 1K temperaturne razlike. Ker on je iz tega izračunal letno potrebo po energiji
Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - JaBK - 26.8.2016 yonna Napisal:Mene pa zanima, kateri proizvajalec ima samo 3 kw moč? Že pod 5 hW je švoh izbira. Če je izračunana potreba za ogrevanje res samo 3 kW bi jaz razmislila o ogrevanju z najnižjo začetno investicijo. Panasoncic. Re: Koliko KW mora imeti toplotna črpalka (voda zrak) - BojanF - 27.8.2016 cheba, tako sem tudi jaz najprej izračunal ampak sem potem zbrisal iz prispevka ker se mi zdi da ni prav. Predvidevam namreč, da tista številka 33kWh/m2a predstavlja izgube objekta, zmanjšane za sončne in notranje dobitke. Dejanske izgube objekta, ki so posledica temperaturnega primanjkljaja, bi bile potemtakem večje od te vrednosti, torej bi tudi potrebna toplotna moč ob najbolj neugodnih razmerah (ko ni sončnih dobitkov) bila večja. Zato se mi zdi najbolj smiselno, da enostavno prebere potrebno toplotno moč iz elaborata gradbene fizike, ki bi ga moral imeti v okviru dokumentacije za gradbeno dovoljenje (razen seveda, če ne gre za novogradnjo ampak le novo fasado na starejšem objektu). |