PodSvojoStreho.net
Vgradnja vmesnega FID stikala - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Vgradnja vmesnega FID stikala (/showthread.php?tid=66450)

Vgradnja vmesnega FID stikala - borutekkk - 10.8.2016

Lep pozdrav

V vikend hišici bom imel eno luč in hladilnik, zato mi je sosed napeljal električni kabel z njegovega vikenda, vmes je postavil merilno uro električnega toka, da mu bom vsake 3 mesece dal zraven nekaj € pri položnici.

Trenutno sem povezan direkt na njegovo omrežje, zato bi rad dal vmes FID stikalo, da bi lahko med zimo ali pa ko me več časa ni, izklopil elektriko, ali pa če bi prišlo do napake, da ne bi vrglo pri njem ven fid stikala.
Vgradil bi tudi eno varovalko.

V trgovini sem gledal malo omarico za varovalke pride cirka 3€ pa FID stikalo za 12€ in avtomatsko varovalko 16A za slaba 2 €, se pravi vse skupaj bi me prišlo manj kot 20€. Imam osnovno znanje za električarstvo, zato sprašujem ali lahko sam naredim priklop ali sem morda še na kaj pozabil ? Najprej se priklopi na fid stikalo, nato gre na varovalko in šele nato do luči in hladilnika?

hvala za odgovore, lep pozdrav, Borut

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - Furman - 10.8.2016

Jaz bi naredil sam, če se čutiš sposobnega. Le vrstni red bi zamenjal. Najprej razvod po tvojem vikendu do te omarice in na koncu priklop na sosedov kabel, ki mora biti takrat ko priklapljaš brez napetosti. Štromar bi lahko tud pod napetostjo a kot pravijo dobrega štromarja samo slab šnops strese Wink
Pa srečno.

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - Beri - 10.8.2016

Kje dobiš FID za 12 evrov???
Ti pa odsvetujem,da to sam delaš

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - T0RN4D0 - 10.8.2016

Če si vezan pred njegovim fidom zaradi napake pri tebi njegovega ne bo vrglo ven.

Drugače pa ja, fid, varovalka, porabniki. Nimaš kaj falit če imaš kaj osnovnega znanja. Smile

Vrstni red priklopa je dokaj nepomemben, takoj za kablom imaš fid ki ga lahko lahko izklopiš.

12€ je res malo sumljivo poceni za fid, običajno stanejo dobrih 20€. Možna rešitev namesto fida in ene varovalke je tudi KZS, kjer imaš to dvoje združeno v eni napravi, stane pa enih 30€.

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - arbajter - 10.8.2016

Kje pa se da kupiti Fid stikala po 12€? Po tej ceni kupim takoj 50 kosov.
Dajte nakladat, ravno danes sem jih nabavil nekaj kosov pri svojem dobavitelju. Z 30% rabata znaša cena še vedno 25€. Ali pa avtor prispevka zamenjal Fid z SV stikalom, zanj pa bi bila navedena cena bolj prava, vendar to ni Fid.

Okrog izdelave in vezave instalacije: z osnovnim znanjem za električarstvo (katera definicija) si pač to pripravi sam. V osvežitev - dovod, tako fazni (fazne) kot nevtralni vodnik moraš priklopiti na Fid. Ozemljitev gre na svojo ločeno zbiralko. Odvod iz Fida pa: fazni (fazne) vodnik(e) na varovalke, nevtralni vodnik pa spet na svojo ločeno zbiralko. Nevtralni in ozemljitveni vodnik morata biti ločena. V primerih drugačnih vezav Fid stikalo, tvoje in sosedovo ne bosta delovala oziroma bosta metala ven.

Bom pa k Furmanovi opazki na štromarje in šnops dodal še eno:
Štromarji so samo dobri, slabih ni (poslednji dve besedi lahko bereš tudi - slabe zakopljejo).

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - ttomi73 - 8.9.2016

Fotr dal vikend, tast podaril pol se pa špara, pa je še teh 20€ za FID težko dat Confusedhock:

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - usimoncic - 9.9.2016

arbajter Napisal:Kje pa se da kupiti Fid stikala po 12€? Po tej ceni kupim takoj 50 kosov.
Dajte nakladat, ravno danes sem jih nabavil nekaj kosov pri svojem dobavitelju. Z 30% rabata znaša cena še vedno 25€. Ali pa avtor prispevka zamenjal Fid z SV stikalom, zanj pa bi bila navedena cena bolj prava, vendar to ni Fid.

Evo ga FID za zgolj malenkost višjo ceno:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elektrotrgovina.si/omrezno-zascitno-stikalo-fid-40-a-30-ma-2p-6-ka-ac-2630">http://www.elektrotrgovina.si/omrezno-z ... ka-ac-2630</a><!-- m -->

Če ima kabel od soseda in eno varovalko, verjetno ne rabi trifaznega FID-a. Ti pa verjetno skoraj nikjer ne montiraš enofaznega.

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - arbajter - 10.9.2016

Seveda ne montiram enofaznega FIDa. Niti ne vem, če sem v tridesetletni praksi kje zmontiral kak dvopolni FID. In se ne mislim z naprej omenjenim izgovarjati: vendar če nekdo omeni FID stikalo (in ob tem omeni smešno ceno) bo (sem prepričan zagotovo) vsak štromar, pa kdo drug tudi, imel v mislih štiri polno FID stikalo. Če pa bi avtor prispevka napisal o kakem priključku se menimo, ali je ta eno ali tri fazen, do takih banalnih lapsusov nebi moglo priti, niti nebi bilo prilike, da se nekdo spotakne ob vsako dlako. Trgovec pa kot trgovec, ponudbo napiše za dvo polni FID, zraven njega pa nalima še sliko štiri polnega FIDa, kar je zavajanje kupcev. Seveda, ko prideš v trgovino, in vprašaš po štiri polnem, ti lepo razložijo, da za to ceno dobiš le dvopolnega, kar je na sliki - roko na srce - tudi nedvomno označeno z "2P", in ker se ti ne ljubi hodit v drugo štacuno, tistega štiri polnega kupiš pri njih, vendar ne za ceno navedeno v internetni ponudbi, odkartat je treba kak evro več. In kar se mene tiče, mi ne mahat z neko ugodno ponudbo za dvo polni FID, štiri polnega za ta denar ne dobiš nikjer.
Pa še vprašanje: koliko vgrajenih dvo polnih FID stikal si že videl po hišah?

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - mirator - 10.9.2016

Mislim, povsem ste zgrešili bistvo. Resnico je zapisal @ttomi73, pa ne glede koliko je dejanska cena.
Po moje bi bil odgovor na vprašanje teme sledeči:
Odštevalni števec mora biti pri sosedu (meriti mora namreč tudi izgube v kablu). V vikendu bi vgradil KZS 16/0,03 A in dva odvoda preko inštalacijskih odklopnikov B10 A (da n.pr. zaradi okvare v hladilniku ne izpade luč in obratno). Razvod bi lahko bil z vodniki preseka 1,5 mm2, dovod pa odvisno od dolžine trase, vendar najmanj 2,5 mm2.
Ker avtor teme pravi, da bi celotno inštalacijo izklopil, kadar ne biva v vikendu, torej hladilnika ni potrebno vezati mimo zaščite na diferenčni tok.

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - usimoncic - 10.9.2016

arbajter Napisal:Seveda ne montiram enofaznega FIDa. Niti ne vem, če sem v tridesetletni praksi kje zmontiral kak dvopolni FID. In se ne mislim z naprej omenjenim izgovarjati: vendar če nekdo omeni FID stikalo (in ob tem omeni smešno ceno) bo (sem prepričan zagotovo) vsak štromar, pa kdo drug tudi, imel v mislih štiri polno FID stikalo. Če pa bi avtor prispevka napisal o kakem priključku se menimo, ali je ta eno ali tri fazen, do takih banalnih lapsusov nebi moglo priti, niti nebi bilo prilike, da se nekdo spotakne ob vsako dlako. Trgovec pa kot trgovec, ponudbo napiše za dvo polni FID, zraven njega pa nalima še sliko štiri polnega FIDa, kar je zavajanje kupcev. Seveda, ko prideš v trgovino, in vprašaš po štiri polnem, ti lepo razložijo, da za to ceno dobiš le dvopolnega, kar je na sliki - roko na srce - tudi nedvomno označeno z "2P", in ker se ti ne ljubi hodit v drugo štacuno, tistega štiri polnega kupiš pri njih, vendar ne za ceno navedeno v internetni ponudbi, odkartat je treba kak evro več. In kar se mene tiče, mi ne mahat z neko ugodno ponudbo za dvo polni FID, štiri polnega za ta denar ne dobiš nikjer.
Pa še vprašanje: koliko vgrajenih dvo polnih FID stikal si že videl po hišah?

Jaz imam v stanovnju vgrajen 2P FID (OK, prej sem zapisal enofazni FID, a je to očitno narobe), ker imam enofazni električni priključek. In avtor te teme bi rad prek FID stikala priklopil neke male porabnike na sosedovo elektriko. Verjetno tudi on ne bo vlekel treh faz, da bi rabil 4P FID. Vi ste ga pa vsi napadli, da naklada glede cene, misleč da govori o 4P FID stikalu.

Je pa razumljivo, da današnje hiše več ne shajajo z enofaznim električnim priključkom in posledično da montirate samo 4P FID stikala. Za elektroinstalacije v stanovanju ali zidanici te pa nihče ne najame? Tam se tudi v današnjih časih gotovo najde enofazni električni priključek...

Re: Vgradnja vmesnega FID stikala - arbajter - 10.9.2016

Saj je vse OK. Bom še enkrat omenil: če bi avtor prispevka podrobneje definiral za kak dovod gre, bi bila tale zadeva brezpredmetna.