![]() |
|
Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec (/showthread.php?tid=66340) Strani:
1
2
|
Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - vitrex - 1.8.2016 Pozdravljeni. Živim v Nemčiji. Odkar sem se vselila v stanovanje (pred tremi leti) imam vsako leto visoko porabo. Ob vselitvi so bili kupljeni vsi novi el.aparati. Ker mi ni jasno, od kje bi imela tako veliko porabo, glede na to, da z možem nisva veliko doma,se mi zdi, da ima lastnik stanovanja na moj števec priklopljene še svoje "stvari". Zanima me, kako bi lahko to preverila. Vem, da lahko odklopim v svojem stanovanju vse in pogledam na števec, če se vrti. Ampak problem je, da ima on števec v svoji kleti in nimam prostega dostopa do njega. Saj, če ga prosim, ga lahko pogledam, ampak zanima me kaj naj naredim, če vidim, da se kljub temu, da sem vse izključila, še vedno vrti. Ne bi mu rada nekaj govorila brez dokazov, saj če ima kaj priključeno na mojem števcu, bo verjetno kasneje izklopil / preusmeril na svoj števec in se s tem izognil posledicam. Rada bi imela dokaze, da mi vrne denar za vsa tri leta, ki sem jih potem preplačala zaradi njega (če se izkaže, da imam prav). Kaj naj storim? Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - shmandi - 1.8.2016 Dobro bi bilo vedeti, kaj vse imate priključeno v stanovanju na elektriko in koliko okvirno je ta (visoka) poraba v kWh. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - vitrex - 1.8.2016 Vsak dan je v uporabi namizni rač., prenosnik, boljer (omejeno na 150l, vključi se ponoči), hladilnik in mikrovalovna. 2-3 na teden štedilnik, 2x pralni stroj. Televizija je vklopljena nekaj krat na mesec. Poraba letno je med 2400-2800 kWh Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - shmandi - 1.8.2016 Samo bojler lahko porabi preko 1000kWh letno. Če se vklaplja samo ponoči, bo poraba energije še večja. Pralni stroj 300kWh. Hladilnik in zamrzovalnik 900kWh. Če prištejete še osvetlitev na klasične žarnice in še ostalo pa številka niti ni tako visoka. Podatki so seveda povprečni in odvisni od uporabe. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - vitrex - 1.8.2016 Bojler bi naj porabil 300- 400 kWh letno (glede na podatke proizvajalca). Mogoče glupo vprašanje, ampak, zakaj bi naj porabil več, če se vključi samo ponoči/v nočnem toku? Žarnice so varčne in niso pogosto prižgane, ker imava veliko oken. Čudi me moja poraba, prijateljica živi z fantom v starem stanovanju, ima stare gosp. aparate, ima stalno prižgano televizijo, računalnik, kuha vsak dan, pere 2-3 tedensko pa ima porabo 800 kWh letno. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - Poldee - 1.8.2016 Ja seveda... nasa letna poraba je 8000+ kWh (odkar grejemo s TC, prej je bla pa nekje dobrih 4000), tako da vasa je tko na uc cisto ok za nastete porabnike. Res da nas je 5 + salon ampak se vedno z vaso porabo ni nekega alarma... Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - ssecnik - 1.8.2016 Morda bi bilo najpametneje izključiti vse porabnike v prisotnosti delavca lokalnega elektropodjetja (distributerja )kateri bi v primeru kraje lahko takoj ukrepal,se pravi poiskal kaj vse je priključeno in naredil zapisnik. LP Srečo Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - SIMY001 - 1.8.2016 Nekje 300 kWh je povprečna mesečna poraba el. energije v SLO. Vsaka čast tvoji prijateljici za 66kwh porabo na mesec. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - sassapo - 1.8.2016 Takšna poraba je čisto v mejah normale. Nikakor ni visoka
Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - SloCop - 1.8.2016 Meni se tudi ne zdi visoka... Ravno pogledal našo zadnjo položnico 298kWh, res je da imamo malo več stvari ki jih tudi več uporabljamo, vendar nimamo el. bojlerja. Za takšno porabo je prišel račun (imamo enotno tarifo) 48,40€, kar se mi zdi ugodno. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - jani65 - 1.8.2016 ET za Avgust 1111kwh, malo prej popisal. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - ssecnik - 2.8.2016 Za Julij ,jani65 ? Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - jani65 - 2.8.2016 Ups, za Julij, mater mi letijo mesci. Hvala za popravek. Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - shmandi - 2.8.2016 66kWh na mesec je pa res zelo malo. Glede na to, da je moč povprečne TV skoraj 100W in če dela nonstop... 0,1x24x30=72kWh (samo TV) Re: Kako ugotoviti, kaj je vse priključeno na števec - Poldee - 2.8.2016 Jst itak ne verjamem v te podatke... niso realni. |