PodSvojoStreho.net
Zemeljski kolektor spustil antifriz - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zemeljski kolektor spustil antifriz (/showthread.php?tid=66010)

Zemeljski kolektor spustil antifriz - Tone - 24.6.2016

Za predgretje in hlajenje prezračevanja smo pred cca 5 leti v tla zagrebli cca 60m alkatena 20mm. Dovod cevi v klet (isti kos alkatena kot v tleh) je po odtočnih ceveh za talno vodo iz kleti v bližnji potok. Sistem je v bistvu odprt, posoda v kateri je voda za hlajenje vročega "kilerčka" razvlažilnika je na najvišjem mestu pod stropom mansarde, zalepljena s selotejpom. Vsako leto dotočim cca pol litra izhlapele vode, letos pa je bila črpalka v kleti brez vode. Dolil sem je več litrov in razvlaževanje je steklo, vendar sem moral vsako uro doliti cca 1l vode. Po parih dolivanjih sem že mislil vse skupaj ugasniti, ko kar naenkrat dolivanje ni bilo več potrebno, voda že 18h ne odteka. Pri enournih dolivanjih nisem opazil, da bi v posodo prihajal zrak, tako kot pri prvih par litrih, zato sem bil prepričan, da je šel kolektor k vragu.
Sumim, da so kake miši ali podgane preglodale alkaten v betonski cevi iz kleti. Cevi od alkatena do mansarde so večidel vidne, vse suho. Svašta?!?

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - kadotr - 24.6.2016

Ker ne razumem, kje je problem, za vsak slučaj v kleti naštimaj mačka. Če bo ostal repek in kos glave od miške, to pomeni, da je bila kriva miška. Če pa tega ne bo, bo maček lačen, kar boš videl, ko mu odpreš piksno mačje hrane in jo bo takoj popadel.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - Tone - 24.6.2016

Problem je, ker nimam varovanja razvlaževanja, če izpade hlajenje. Upam, da ima kompresor kak bimetal.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - Tone - 25.6.2016

Pravi problem je, da pojma nimam, kaj se je zgodilo oziroma zakaj je zmanjkalo antifriza, zimsko predgretje zraka za prezračevanje je delovalo brezhibno.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - o-val - 25.6.2016

Naredi preizkus tesnosti (zamaši cevi in napolni na 10 bar, potem pa počakaj pol ure). Če ne bo v redu, pa kramp v roke in malo sreče.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - jani65 - 25.6.2016

Miši ,potem bo ves vodovod počasi namakalni sistem. Prej je menda kakšen stik popustil ali pa da je počila cev.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - Hanzi - 25.6.2016

A je to tako plitvo zakopano da je zanimivo za miši? Za vodovodno napeljavo (pol metra globoko recimo) se nisem slisal da bi miši povzrocale poskodbe.

Re: Zemeljski kolektor spustil antifriz - Tone - 26.6.2016

Alkaten je v enem kosu, prvih par m je v betonski odtočni cevi. Mislil sem, da bi miške hotele iz potoka po tej cevi v klet in sta bili cevi napotje.
Sicer pa sedaj sistem drži vodo in ga ne bom šel testirati z visokim pritiskom. Čim prej bo treba narest avtomatiko z izklopom kompresorja v primeru nrpravilnosti in alarmom.