PodSvojoStreho.net
Talno gretje in kamin - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno gretje in kamin (/showthread.php?tid=65816)

Strani: 1 2 3

Talno gretje in kamin - matevzn - 3.6.2016

Pozdravljeni,

imam eno vprasanje in sicer kako imate resen sistem, kateri bi funktioniral tudi ce bi obcasno zakuril na kamin + TC.

Torej imam en termostat v dnevni sobi (vecji prostor) , kateri bo nastavljen na 22 stopinj, ko bo crpalka prisla do teh stopinj (temparatura v sobi) se bo ugasnila.

Teh 22 stopinj bom sedaj ali obcasni dosegel z pomocjo kamina , v mansardi pa bo verjetno mrzlo saj se bo crpalka ugasnila, ker bom spodaj dosegel ze 22 stopinj.

Kako to resujete ?

Je moznost kaksna resitev brez da bi vradil termostatke ventile na omaricah ?

lp,Matevz

Re: Talno gretje in kamin - KARMEN1 - 3.6.2016

In kje je v tej zgodbi talno gretje?

Re: Talno gretje in kamin - telmos - 3.6.2016

Ta poseg ni možen. Nekaj izravnave se dogaja s prezračevanjem, drugo bo pa potrebno požret. Občasnih posegov kamina v povezavi s talnim se ne da kar na hitro preseč.

Re: Talno gretje in kamin - matevzn - 3.6.2016

Pozdravljen,

verjetno nisem bil dovolj jasenSmile...

Kamin je toplozracni in ne toplovodni.

Hocem povedat kako naj dosezem da bo v mansardi enako toplo kot spodaj (22).

Spodaj bo to dosegel kamin in potem se bo vse skupaj ugasnilo in zgoraj talno ne bo vec laufalo.

lp,Matevz

Re: Talno gretje in kamin - gt001 - 3.6.2016

prestavi termostat v mansardo, spodnje veje pa zapri, ko kuris kamin.

Re: Talno gretje in kamin - Fery - 3.6.2016

22 ni toplo!

Kako pa si ti predstavljaš, da bo laufalo!?
Talno rabi par ur za +- eno stopinjo.
Ti boš kuril, ko bo 22! Razen če boš kuril izven kurilne sezone.
Takrat pa talno tako ali tako ne dela.

Re: Talno gretje in kamin - yonna - 3.6.2016

Nama so predlagali elektroventil na veji za talno v dnevni. Ko bi bilo v dnevni dovolj toplo, se veja zapre, ostalo pa normalno greje dalje.

Kdor te navaja na take neumnosti pri talnem ogrevanju o tem pojma nima. Odzivnost tega pride do izraza takrat, ko je kamin že mrzel. Povzroči pa popolnoma drugačen učinek od željenega. Zato je za občasna kurjenja na te stvari najbolje pozabiti.

Re: Talno gretje in kamin - azuprej - 3.6.2016

matevzn Napisal:imam eno vprasanje in sicer kako imate resen sistem, kateri bi funktioniral tudi ce bi obcasno zakuril na kamin + TC.
Že v štartu ločiš dve ogrevalne veje:
- 1x pritličje (1 termostat)
- 1x mansarda (1 termostat)

Na zanke talnega ogrevanja (bivalni del okrog kamina) pa zmontiraš elektrotermične glave.

Re: Talno gretje in kamin - Turbo - 3.6.2016

Tudi sam sem imel podobno težavo, ko sem imel sobni termostat (bolj pravilno sobni korektor temperature) nasproti kamina v dnevni sobi. Ob prvem kurjenju se mi je zgodilo, da takoj, ko je v dnevni sobi bila dosežena želena temperatura, se je TČ izklopila in v celotni hiši se je izklopilo talno gretje. Ker iz kamina nimam razpiha vročega zraka, sem s kaminom ogrel lahko samo dnevno sobo.
'Softwareska' rešitev je bila, da sem naslednjič, ko sem zakuril kamin, na TČ nastavil, da ogreva zgolj po zunanji temperaturi (vremensko vodena regulacija), pri čemer ne upošteva notranje. To sem naredil samo 1x.
'Hardware' rešitev, katero sem naredil sem 'sobni termostat' prestavil v mansardo in kamin ne vpliva več na delovanje TČ. Med kurjenjem kamina zank za talno gretje ne zapiram, oz. odpiram.
Ker je talno gretje nizko temperaturno, se 'samo-regulira' in preneha oddajati temperaturo v prostor z zakurjeneim kaminom. Ne potrebuješ nobenih ventilov na vejah talnega gretja. Še več, če je v prostoru s kaminom npr. 26°C, bo T iz kamina začela ogrevati vodo v talnem gretju (govorimo le nekaj %).

Aha, pa že.
Torej podhladiš spodnji štuk in čakaš, da bo dovolj hladno, da lahko zahajcaš kamin.
In kasneje, 131,5 min preden ugasne ogenj v kaminu, ponovno prižgeš talno v spodnjem štuku.
Nekako v tem stilu.

Če mene vprašaš, bajto normalno ogrevaš.
Ko te prime, da opališ svojo drago pred kaminom, zakuriš v njem. Oblačila bodo itak bolj lagana, tako da par stopinj več ne škodi. Potem pa prezračiš in se vrneš na prejšnjo hladnočo.

Turbo Napisal:Ker je talno gretje nizko temperaturno, se 'samo-regulira' in preneha oddajati temperaturo v prostor z zakurjeneim kaminom. Ne potrebuješ nobenih ventilov na vejah talnega gretja. Še več, če je v prostoru s kaminom npr. 26°C, bo T iz kamina začela ogrevati vodo v talnem gretju (govorimo le nekaj %).
Točno tako, oz. bo talno presežek toplote iz enega dela, preneslo drugam.
Enako velja za sončno ogrevanje določenega dela estriha. Tudi to bo prenešeno drugam. Če je toplote od sonca dovolj, bo izklopljen vir ogrevanja.

V prostoru, kjer je kamin, pa bo toplota šla, tako ali tako, gor.

Fery ti pa razturaš, da se bralcu "milo stori" Big Grin Big Grin

Re: Talno gretje in kamin - edid - 3.6.2016

Sobni termostat na TČ pozabiš, TČ furaš izključno po vremenski regulaciji in izklopiš veje talnega gretja prostorov, ki ti jih bo ogreval kamin. To pomeni, da boš za ogrevanje dnevne sobe vedno gonil kamin.

Občasna kurjenja pa pozabi, kot je že razložil Telmos. To bi ti zrukalo še tisto malo logike, ki jo ponavadi imajo regulacijski sistemi na TČ.

E, vidiš, če nisi probal drugega...

Jaz ne rabim nobenih vremenskih regulacij, mešalnih ventilov, zunanjih termometrov...
Samo sobni termostat in konstantni vtok vode v talno (31 stopinj).
Temperatura je zabetonirana pri 24 stopinjah, noč in dan. Ne glede na zunanjo.