![]() |
|
Postavitev bojlerja za kaminom? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Postavitev bojlerja za kaminom? (/showthread.php?tid=65398) |
Postavitev bojlerja za kaminom? - M-XXXX - 27.4.2016 Pozdravljeni. pod stopnicami imam v planu postavit bojler (čisto nič me ne moti in mi ne pobere nobenega prostora). Spodaj je slika, kako zadeva izgleda: [url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?5/UG/4tInXiOY/2016-03-18-140105unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/5/UG/4tInXiOY/2016-03-18-140105unichr("46")jpg[/img][/url] Preboj stene pod stopnice iz leve strani že imam narejen (slika je že stara) Upam, da si predstavljate. Zdaj imam 3 možnosti: -ali med kaminom ter bojlerjem zgradim tanko steno -zgradim itanko steno in naredim zračnik, ki omogoča da topel zrak pride do bojlerja -ne zgradim nič Zakaj to sprašujem? Zakaj nebi ponucal toploto iz kamina za segrevanje bojlerja? Seveda se zavedam, da čudežev zaradi tega ne bo, ampak sem prepričan, da za nekaj stopinj se bo pa hitro poznalo, po drugi strani pa se bojim, da nebi temperature zadaj preveč narastle in celo kaj škodovale bojlerju oziroma bolj občutljivih delov) če bo direktno za kaminom (kaj pa vem, si pa predstavljam, da znajo biti temperature tudi krepko krepko čez 50C če bo zaprt v prostor za kaminom. Kako bi se vi lotili situacije? Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - Homer - 27.4.2016 Kako si zamišljaš ogrevanje bojlerja, ki je sicer izoliran? Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - M-XXXX - 27.4.2016 Citat:Kako si zamišljaš ogrevanje bojlerja, ki je sicer izoliran?Kot sem že rekel: dejansko mi je najlažje narediti, da bojler samo postavim zadaj za kamin in se z ničemer drugim ne sekiram. V tem primeru sem prepričan, da bodo temperature zraka za kaminom hitro narastle na 50C ali pa več, kar pomeni, da gre tudi čez izolacijo kar konkreten toplotni tok. Po parih urah kurjenja v kaminu bi načeloma znala temperatura vode narasti za kakšnih slabih 10C, kar je vsaj iz moje strani čisto zaželjeno. Bolj me zanima če lahko visoke temperature škodijo bojlerju (plastiki itd?) Kaj če se zgodi, da zadaj za kaminom zrak doseže naprimer 100C? Je to za bojler sprejemljivo in mu ne bo škodovalo, ali moram med bojlerjem in kaminom narediti kakšno prepreko, ali pa bojler zavijem v dodatno izolacijo? Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - Fery - 28.4.2016 A bejž no? V mojem bojleru je ponavadi 90 in več stopinj. Pa ni nič toplotnega toka skozi izolacijo. Ti bi pa s teoretičnimi 50 stopinjami zraka grel 30 - 40 stopinjsko vodo, skozi izolacijo!? Veliko sreče. Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - Homer - 28.4.2016 Mislim da s to svojo idejo "streljaš mimo". Tudi če boš v ta tvoj dvojno izoliran bojler ujel neko malenkost toplote, bo to vse skupaj zanemarljivo in enostavno ni vredno greha. Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - SloCop - 28.4.2016 Brez zamere s strani avtorja... ampak glede na takšne bistre izjave in razmišljanja sploh ni čudno da imamo cel kup nesposobnih privatnikov - mojstrov- ki svoje storitve prodajajo kot suho zlato, kdo bi jih sploh zameril.... Pa lep dan! Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - M-XXXX - 28.4.2016 Joj, kot prvo vidim, da sem ali kot prvo jaz slabo napisal glavno vprašanje, ali pa ste vi narobe razumeli. Da se grem še enkrat citirat: Citat:Zakaj to sprašujem? Zakaj nebi ponucal toploto iz kamina za segrevanje bojlerja? Seveda se zavedam, da čudežev zaradi tega ne bo, ampak sem prepričan, da za nekaj stopinj se bo pa hitro poznalo, po drugi strani pa se bojim, da nebi temperature zadaj preveč narastle in celo kaj škodovale bojlerju oziroma bolj občutljivih delov) če bo direktno za kaminom (kaj pa vem, si pa predstavljam, da znajo biti temperature tudi krepko krepko čez 50C če bo zaprt v prostor za kaminom. Citat:V tem primeru sem prepričan, da bodo temperature zraka za kaminom hitro narastle na 50C ali pa več, kar pomeni, da gre tudi čez izolacijo kar konkreten toplotni tok. Po parih urah kurjenja v kaminu bi načeloma znala temperatura vode narasti za kakšnih slabih 10C, kar je vsaj iz moje strani čisto zaželjeno. V tem času, sem dobil že eno informacijo: Maksimalna temperatura prostora v katerem je vgrajen grelnik vode je do 50ᴼC. Glede na napisano, boste morali zagotoviti ustrezno izolacijo prostora, kjer boste postavili grelnik vode. Ki točno potrjuje moje predvidevanje, da se lahko pojavi težava zaradi previsoke temprature: in tukaj pride potem moj del iz prvega prispevka: ali zadevo zagradim s kakšno steno ali se drugače lotim (svetovano mi je bilo, da ga zavijem v dodatno izolacijo). Citat:A bejž no? V mojem bojleru je ponavadi 90 in več stopinj. Pa ni nič toplotnega toka skozi izolacijo. Ti bi pa s teoretičnimi 50 stopinjami zraka grel 30 - 40 stopinjsko vodo, skozi izolacijo!?Pri delta T50°C je toplotni tok pri bojlerju 50L bolje izoliranem cca 1kwh v 24h. Pri delta T50°C je toplotni tok pri bojlerju 80L kateri je slabše izoliran cca 2kwh v 24h. Plan imam postaviti notri 50L bojler. V 12h kurjanja in teoretični temperaturi zraka okoli bojlerja 70C (kar sem zdaj zvedel, da tako vroče ne sme biti) se bo voda segrela za: cca pol kwh= 1800*1000=1800 000J kar pomeni, da se bo temperatura vode spremenila za cca 8C. Še enkrat rečem: ni moj primarni plan segrevanje vode v bojlerju s kaminom, ampak če ga imam postavljenega za kamin in bojler nebi bil občutljiv na maximalno temperaturo (kar se je izkazalo da je) bi lahko čisto enostavno vodo segrel iz večera na jutro za cca 10C pa še stene mi ni treba postavljati in ločevati bojlerja od kamina. Upam, da je zdaj dovolj jasno napisano kaj je bila moja zagata in primarno vprašanje! Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - SloCop - 28.4.2016 No skozi izolacijo ne bo šlo. Poči eno pregradno steno in mir. Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - Homer - 28.4.2016 Če že, ti predlagam da se zadeve lotiš drugače. Elekrični bojler pusti tam kjer ga imaš oziroma ga ne tlači za kamin. Za kamin postavi en odslužen bojler, kateremu odstraniš izolacijo in zunanji plašč (električni grelec je lahko defekten, ker ga ne potrebuješ). Ta bojler naj bo vezan zaporedno z obstoječim električnim (pred njim). Skratka z njim boš predgreval vodo, ki gre v električni bojler. Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - SloCop - 28.4.2016 Hommer: če se loti tega za dušo potem ok, če pa gleda na morebitni prihranek, pa škoda vsakega cm cevi, vložene minute dela in zapravljenega €... Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - Homer - 28.4.2016 Se strinjam, ampak kot kaže želi nekaj narediti ne glede na finančni učinek. No, v tej moji predlagani varianti, bo vsaj malenkost ogrevanja, pa še problemov s pregrevanjem plastičnih delov el. bojlerja ne bo ..... Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - alanford - 28.4.2016 +1 zadnjim trem postom. Vendar se mi zdi, da bi avtor teme rad bojler skril oziroma prihranil na prostoru? Ali pač ne? Sent from Xtouch using Tapatalk Re: Postavitev bojlerja za kaminom? - M-XXXX - 28.4.2016 Sem spisal že en odgovor, pa mi ga je požrlo. Tako, kot je ugotovil že uporabnik alanford je moj glavni namen prihranitev prostora (gre se za novo gradnjo, kjer je kopalnica majhna- vikend) tukaj pod stopnicami pa imam več kot dovolj 100% neizkoriščenega prostora, kateri ne bo nikoli prišel v poštev za kaj drugega. Tako, da imam več možnosti: najboljša: postavim grelec pod stopnice, mi ne požira prostora ob enem pa ga kamin gratis še za kakšno stopinjo segreje, s tem imam tudi najmanj stroškov. srednja: (zelo verjetno bo ta tudi izvedena): postavim grelec pod stopnice, mi ne požira prostora ampak imam nekaj stroškov da ga dodatno izoliram, da ga kamin ne bo pregreval najslabša: postavim bojler v kopalnico, kjer mi odžira dragocen prostor. Razlika med srednjo in ostalimi možnostmi je par 10€, zgubim pa prostor za eno omarico (prostor mi je veliko vrednejši kot par 10€). Zdaj sem ubistvu že prišel do zaključka, da se postavlja bojler za kamin, ampak ga bo potrebno dodatno toplotno izolirati. Lp Matej |