![]() |
|
Poraba - kombiniran hladilnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Opremljanje doma (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Forum: Bela tehnika (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=21) +--- Tema: Poraba - kombiniran hladilnik (/showthread.php?tid=65293) Strani:
1
2
|
Poraba - kombiniran hladilnik - okane - 16.4.2016 Imam kombiniran hladilnik od Gorenja z enim kompresorjem star več kot 10 let in deluje normalno. Mislim da je skupna prostornina okoli 300litrov. Sem pa sedaj priključil merilnik porabe in je sicer po dveh dneh poraba skoraj 3 kilovate na dan. Bom pustil še nekaj časa če se je slučajno kaj avtomatsko tajal in je bila poraba kaj večja zaradi tega. Predvidevam da sam merilec nima nekih res velikih odstopanj in kaže realno porabo. Ko dela hladilnik kaže moč okoli 140 W napisano pa ima 110 W. Hladilnik se ne odpira veliko oziroma se odpira za kratek čas tako da to ni razlog za večjo porabo. Predvsem me zanima če je kdo meril pri novejših hladilnikih porabo. Ali je res takšna kot obljubljajo proizvajalci? Če jim je verjeti je brez problema manjša kot 1kW. Če so te porabe resnične, potem je najbrž smiselno kupiti nov hladilnik. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Zaspanc - 16.4.2016 Poraba je sigurno manjša od 1kW, tudi v tvojem primeru (razen zagon kompresorja, tiste pol sekunde ob vklopu). Ne šalabajziraj z enotami, bodi dosleden. "Normalno" hladilnik dela nekako 1/3 časa z močjo do nazivne. Če ima recimo kompresor 110W, bo večino svojega dela opravil pri moči nižji od te navedene. Pa ok, recimo 110W, 1/3 časa=8ur. To je ene 0.9kWh na dan. Ampak to velja za dokaj idealne primere, ko je hladilnik brezhiben, je za njim zagotovljeno primerno zračenje, hladilnika pa se ne odpira pretirano in se vanj ne vstavlja toplih reči. "Slabe navade" ti lahko porabo več kot podvojijo, kompresor pa, če ni brezhiben (ne samo kompresor, cel sistem), lahko žre tudi več kot dvojno nazivno moč (iz prve roke, sem imel 230W namesto 100, pa praktično ni se izklapljal... Po menjavi pa 1/3 časa pri <80W kompresor z nazivno 90W, šlo je pa za zamrzovalno omaro). Najprej torej določi koliko časa povprečno kompresor deluje, pa preveri zračenje in po potrebi spucaj rebra zadaj. Če po čiščenju še vedno dela več kot polovico časa, se ti bo splačalo razmislit o novem. Z merilci je pa tako, tile za 15eur znajo bit butasti, pa ne znajo prav izmerit induktivnih porabnikov. Lahko pa seveda tudi tist za 10eur dela bolj kot 5% točno, ampak... loterija pač. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - okane - 16.4.2016 Merilec porabe kaže za enkrta recimo vsaj 2,5 kW na dan, pa močno dvomim da ima odstopanje 150% čeprav mislim da je cca 15€ cena tega merilca. Ali je hladilnik induktivni porabnik, ne vem zato sprašujem? Kot že napisano, hladilnik se odpira predvsem zelo na kratko in tudi ne zelo veliko. Zadaj ima dovolj prostora tako da tudi glede tega ni problem in tudi ni zaprašen, kar edino nisem preveril je zamrzovalni del, koliko je tam leda, je pa to itak manši del in se ni zadnje čase nič notri dajalo. Razlog da sem šel gledat porabo pa je ta da se mi zdi relativno velika poraba elektrike cca 5kW za dve osebe in ne vključuje gretja, kuha se pa na plin. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Zaspanc - 16.4.2016 Namenoma nočeš biti dosleden z enotami? Re: Poraba - kombiniran hladilnik - okane - 16.4.2016 Ne razumem kaj ti ni jasno, pa še enkrat samo osnovno. Torej dnevna poraba, ki jo kaže merilec je cca 2,5kW po dveh dneh. Če se spomnim ob uri danes pogledat bom lahko dal bolj točen podatek. Še vedno pa me zanima če je še kdo meril dnevno porabo? Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Zaspanc - 16.4.2016 Meni je že jasno, tebi pa ni, si pozabil? kW je moč, ti jo pa mešaš s porabo, kjer pravzaprav misliš energijo. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - okane - 16.4.2016 Ah ja moja napaka, torej poraba je cca 2,5 kWh na dan. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - picas55 - 16.4.2016 Gorenje je itak firma zase. Tudi podatki iz prospektov in tehničnih informacij so mimo. Tudi meni so na informacijah Gorenja zatrjevali, da nimam dokaza o dejanski moči instaliranega produkta, čeprav gre tako na spletnih straneh in v navodilih instalirana moč porabnika za tretjino W navzkriž z nalepko na samem proizvodu. Očitno je pri njih verodostojna samo info služba, papir pa itak vse prenese. Edina tolažba je, da njihov produkt pogojno, zadovoljivo opravlja funkcijo, čeprav je precenjen in ima itak ceno povečano za tretjino (primerljivo na zahodu) na račun naivne raje v času nakupa monopolnega produkta, kot tudi danes, se na žalost tudi dandanes izravnava cenejši izvoz z dražjim nakupom in lupljenjem domačih strank slovenske firme proizvedenega produkta itak v tujini, ker naj bi bil domači delavec predrag, zakaj že ......(verjetno zaradi obljubljene Švice :lol: )
Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Zaspanc - 16.4.2016 Da ne bo to ratala spet še ena drektema o gorenju, jih je že zadosti. Če merilnik kaže vsaj približno točno, je poraba glede na napisano vsekakor prevelika. Tudi če hladilnik res kuri 140W med delovanjem. To pomeni, da kompresor obratuje 18 ur dnevno. To je 3/4 (75%) časa, moral pa bi cca 1/3 (33%). Pa še to na <100W, ne na 140. Daj se ti s tistim tvojim čudom od merilnika odpravi malce na turnejo okrog prijateljev, pa pomeri njihove hladilnike, skrinje in omare. Boš lažje ocenil pravilnost meritve. 5kWh dnevno za 2 pravzaprav ni neka visoka cifra, ampak če polovica tega odpade na en hebeni hladilnik namesto na bojler, potem se je za zamislit. List papirja, svinčnik in kalkulator v roke, pa si zračunaj v kolikem času prideš na pozitivno nulo ako investiraš v nov hladilnik, ki bi dejansko pokuril 0.9kWh dnevno. Meni se je takrat nakup nove (+dražje, ne nekaj osnovnega) omare povrnil zelo hitro. Kompresor deklariran na 130W deluje povprečno na 90W cca 1/3 časa. Rezultat sovpada z deklarirano dnevno porabo (0.74kWh/24h). Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Hanzi - 17.4.2016 Imam gorenjev hladilnik star 8 let(dva kompresorja) Enkrat po nakupu sem mu meril porabo. Tudi med dopustom (nic odpiranja) je porabil kar nekaj 10% vec od deklariranega). Pisal sem tudi proizvajalcu, pa se ne spomnim vec kaj mi je odgovoril (izgovori) . Bi moral se kje biti njihov mejl na Gmail. Si mi dal povod da ga sedaj na novi lokaciji ponovno preverim. Imam pa povsod za kaksno stopinjo toplejse (cca 23/24) v stanovnju od povprečja, ampak to ne bi smelo toliko vplivati na porabo. Edino ce se uradne meritve delajo pri 10C. Beko skrinja in hladilnik sta bila bistveno blizje tovarniski porabi. Ocitno je Gorenje na tem podrocju pred vw. (v laboratoriju vse AAA+, na terenu pa....) Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Turbo - 17.4.2016 Pri merjenju porabe hladilnika je potrebno uporabiti merilnik, ki meri dejansko delavno moč , oz. prikazuje faktor delavnosti (cos fi). Kompresor hladilnika porabi tudi jalovo energijo in, če imate poceni merilnik, ki meri navidezno moč, bodo meritve višje. Ko sem meril pri tastu, ki ima 15+ letno skrinjo, je bila poraba > 3kWh dnevno. Ko sem mu predlagal zamenjavo, pa je rekel, zakaj bi menjal, saj skrinja še dela.In ni se mu zdelo upravičeno dati 350 € za novo skrinjo, da bi prišparal 2kWh dnevno oz 60 kWh mesečno oz 6€ mesečno... Primer izmerjene moči na vsako minuto, pri mojem dvokompresorskemu hladilniku. Skupna izmerjena poraba v 24-ih urah je bila 1,05 kWh. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Hanzi - 17.4.2016 Hvala za razlago. Merim s tem merilcem [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")conradunichr("46")com/medias/global/ce/1000_1999/1200/1250/1253/125320_LB_00_FBunichr("46")EPS_1000unichr("46")jpg[/img] Ampak zakaj potem pri zamrzovalni skrinji ni takega odstopanja? Bom se enkrat meril skrinjo in hladilnik Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Turbo - 17.4.2016 Ta merilec že loči med delavno in jalovo energijo, tako, da bi moral izmeriti pravilno. Re: Poraba - kombiniran hladilnik - Zaspanc - 17.4.2016 S temi iz konrada (Monitor in Logger, oba izračunata tudi cos fi) imam dobre izkušnje, jih je šlo več kot 10 čez moje prste in so bili vsi zelo blizu (ene +/-5%). Za tiste iz lidla in špara sem pa že dejal: loterija. Že z ohmskimi bremeni imajo včasih težave... Re: Poraba - kombiniran hladilnik - okane - 19.4.2016 Po šestih dneh spremljanja porabe je izračun dnevne porabe 2,89 kWh. V zamrzovalnem delu je nekaj ledu tako da bom še odtajal led in ponovil meritev. Merilnik porabe pa je tale <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1374654_-05370-duewi.html">http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... duewi.html</a><!-- m --> če kdo ve kako natančna je zadeva naj prosim napiše, specifikacije pa sicer pravijo da je natančnost pri porabi celo 1% Piše da prikazuje tudi porabo jalove moči, ne vem pa če jo prišteva k skupni porabi. Če je še kdo meril bi me zelo zanimalo, ker očitno vse kaže v smeri nakupa novega hladilnika. |