![]() |
|
Talno ogrevanje klet - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Talno ogrevanje klet (/showthread.php?tid=65162) |
Talno ogrevanje klet - aha981 - 4.4.2016 Pozdravljeni, Sem večino foruma prebrskal pa nisem našel konkretnega odgovora. Zanima me glede talnega ogrevanja v kleti. hiša je K+P+M in skupaj neto 195m2. Klet je delno vkopana (cca 50%). V kleti so stopnišče, shramba in garaža (40m2). Mnenja glede talnega od ponudnikov sem dobil zelo različna: - klet ne ogrevat - klet delno ogrevat (samo stopnišče in shrambo) - klet komplet ogrevat. Razlika je nekje cca 1500€ (močnejša TČ in več cevi). Kakšno je vaše mnenje? Hvala in Lp, Re: Talno ogrevanje klet - xavi - 4.4.2016 Sam imam v kleti radiatorje in so mrtvo železo oz. aluminij. Skratka, stran vržen denar. V kolikor imaš namen imeti spodaj poslovne ali bivalne prostore, pa je to druga zgodba. Vsekakor za garažo, kurilnico in shrambo ogrevanja ne rabiš.Kakšno sobo, pa lahko ogrevaš z kakšnim lokalnim el. radiatorjem, če se boš zadrževal v njej. Pri meni je v najbolj mrzli zimi v garaži 11 C. Re: Talno ogrevanje klet - Homer - 4.4.2016 Najbrž sam najbolje veš kakšen namen bo imela ta klet in potem iz tega izhajajoče potrebe po ogrevanju. Če ti ni žal dati teh 1500€, položi cevi in imaš izbiro ogrevati ali ne. Tako si na "varni strani", tudi če ta klet en dan postane bivalna. Mislim, da bi bilo smiselno te kletne prostore držati na neki minimalni temperaturi (npr 16 stopinj) Re: Talno ogrevanje klet - aha981 - 4.4.2016 Prostore bomo uporabljali za to kar so namenjeni: - stopnišče (pod stopnicam bo TČ) - shramba (razno) - garaža za avto Preden sem začel zbirat ponudbe sem mislil da se stopnišče in shramba talno ogreva, zato ker stopnišče v klet ni zazidano in bi iz kleti prihajal hladen zrak v pritličje. Garaža pa ne bila ogrevana zaradi izgub ki bi nastajale pri odpiranju garažnih vrat. Re: Talno ogrevanje klet - Žerjavar - 4.4.2016 Citat:Klet je delno vkopana (cca 50%). V kleti so stopnišče, shramba in garaža (40m2).Nobeden od teh prostorov ne rabi posebej ogrevanja. Za zmanjšanje toplotnih izgub hiše : - Vhod v klet iz pritličja mora imeti izolativna vrata. Tudi vsi zidovi stopnišča, ki mejijo na pritličje morajo imeti iz kletne strani vsaj 5 cm izolacije. - Vsi stropovi kleti naj imajo vsaj 10 cm izolacije ter še dodatnih vsaj 10 cm pod estrihom pritličja s talnim gretjem. - Vse zunanje stene kleti morajo imeti fasadno izolacijo do globine 50 do 70 cm izpod končne površine zemlje. Tla kleti in zunanji zidovi bolj globoko nimajo izolacje. To je pozimi vir toplote, poleti pa vir hladu. Re: Talno ogrevanje klet - cheba - 4.4.2016 Vprašanje je katere prostore imaš znotraj toplotnega ovoja stavbe? Če naprimer prostor nad garažo ni toplotno ločen od garaže, bo del toplote tega prostora ogreval tudi garažo. Če garaža ni toplotno ločena od ostalega dela, z neogrevanjem tudi ne boš nič prišparal, oziroma rabiš enako močno toplotno črpalko. Če monter gleda samo na ogrevane m2 nima celotne slike! Toplotna ločitev ogrevanega dela od neogrevaega pa tudi ni zastonj. Jaz sem talno dal tudi v kleti in tudi v garažo. Edini prostor kjer ni talnega je shramba, ki pa bo v kompletu izolirana od znotraj in toplotno ločena od ostalega dela. Re: Talno ogrevanje klet - aha981 - 4.4.2016 @Žerjavar...glede izolativnih vrat - tu imam problem stopnišče je "odprto" in v pritličju za prehod v klet ni vrat in trenutno tudi ni pozidano tako. To bi moral naknadno zidat - se bojim da bo ta strošek zidanja, dodatne izolacije in vrat presegal talno ogrevanje kleti... Re: Talno ogrevanje klet - xavi - 4.4.2016 Žerjavar Napisal:Vse ti je Žerjavar opisal.Dvižna vrata naj imajo pur peno, če so vrata v klet lesena in imajo kartonasto polnilo, so že sama po sebi bolj izolativna, spodaj na vratih, v kolikor nimaš praga, lahko nalepiš metlice, da ne vleče hladnega zraka.Citat:Klet je delno vkopana (cca 50%). V kleti so stopnišče, shramba in garaža (40m2).Nobeden od teh prostorov ne rabi posebej ogrevanja. Re: Talno ogrevanje klet - aha981 - 4.4.2016 cheba Napisal:Vprašanje je katere prostore imaš znotraj toplotnega ovoja stavbe? vsi prostori bodo znotraj toplotnega ovoja stavbe. Re: Talno ogrevanje klet - cheba - 4.4.2016 Večji problem je prehod vodne pare iz ogrevanih prostorov v neogrevane in kondenzacija le te na mrzlih površinah kleti. Vdor hladnega zraka v garažo lahko minimiziraš s kakšnim osebnim prehodom ali pa pozimi pač uporabljaš vhodna vrata. Avto pa tudi ne boš vozil not in ven iz garaže po 10x na dan. Re: Talno ogrevanje klet - cheba - 4.4.2016 aha981 Napisal:cheba Napisal:Vprašanje je katere prostore imaš znotraj toplotnega ovoja stavbe? Potem ogrevaš vse. Klet se navadno tako ali tako ne ogreva na isto temperaturo kot ostali del hiše. Za ugodje je pomembno, da ni velike temperaturne razlike in da nimaš problemov z kondenzacijo. Če imaš v pritličju 22 in v kleti recimo 18 ne bi smelo biti problemov in žena ne bo težila, da moraš sam po kumarice, ker njo pač zebe dol in je vlažno. Re: Talno ogrevanje klet - Žerjavar - 4.4.2016 Citat: To bi moral naknadno zidat - se bojim da bo ta strošek zidanja, dodatne izolacije in vrat presegal talno ogrevanje kleti...To je stvar tvoje odločitve. Podal sem ti soje mnenje, kako bi jaz naredil sebi, če bi bil v tvoji situaciji. Sedaj je zate prepozno, na te stvari je treba mislti v fazi projektiranja hiše, da se zajame čim boljša toplotna ločitev pritličja od kleti. Ne pozabi, če vgradiš talno gretje, moraš prišteti še vsakoletni strošek ogrevanja, ki za garažo ni majhen. Pomisli na odpiranje garaže vsaj 2 x dnevno, ko ni le menjava zraka (prezračevanje), ampak je tudi ohladitev zidov. Če boš klet ogreval, rabiš dobro izolativna vrata garaže, sicer pa zadoščajo tudi lesena nižjega cen.razreda. Re: Talno ogrevanje klet - xavi - 4.4.2016 Jaz garažna vrata parkrat na dan odpiram, ker pes notri spi, tako da jo tudi dodatno luftam, pa nimam občutka, da bi se kaj pretirano shladilo. Seveda pa ti ni vseeno, če garažo dodatno ogrevaš, kar se mi zdi luksus. Re: Talno ogrevanje klet - vincent - 4.4.2016 Odločit se moraš ti kaj boš s kletjo počel. A bo klet kot shramba, ropotarnica in bo toplotno ločena od ostalega dela..potem talnega ne rabiš. ali imaš namen koristiti prostore še za kaj drugega (telovadnica, hobi kotiček, delavnica, pralnica,...) in bo ta del tudi toplotno izoliran..potem vsekakor talno gretje! Načeloma je pa tako (če odmislimo vložek),,,bolje je naredit ne ne uporabljat, kot ne naredit pa si čez 10 let reči..šment, škoda da tega nisem naredil že takrat. Re: Talno ogrevanje klet - aha981 - 4.4.2016 zgleda da bomo malo stisnili in položili talno po celi hiši - bo pač kje drugje nečesa manj ![]() hvala vsem za mnenja... |