PodSvojoStreho.net
Termostatska glava - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Termostatska glava (/showthread.php?tid=64854)

Strani: 1 2

Termostatska glava - chester - 11.3.2016

Pozdravljeni,

prevzel sem stanovanje in opazil da so radiatorji brez ventilov za regulacijo pretoka. Nameščeno je samo nek nastavek z iglo, ki ga lahko vrtim in ima tudi številke od 1-7 in črko N. Nekje je tudi majhna zareza. Številčnica, ki jo lahko vrtim je rdeče barve. Klub vrtenju mi nikakor ne uspe zapreti radiatorja, ne vem zakaj? Izgleda da mora biti nujno nameščena glava da lahko zaprem radiator, ali se motim?

Zanima pa me naslednje, kako naj ugotovim katera glava paše na ventil?

Hvala in lp,
C

Re: Termostatska glava - Poldee - 11.3.2016

Imas termostatski ventil, predvidevam, da za Danfoss glavo (kar si opisal, mislim, da imam sam doma). Ce bi rad samo zaprl, ne rabis glave, dovolj je plasticni cep, s katerim zapres - potisnes iglo do konca. Ceprav mislim, da ze s premikanjem tiste stevilcnice lahko zapres (pozicija N ali kontra, ne spomnim se tocno, bi moral doma pogledat). Ali pa nimas isto kar imam sam. Vsekakor pa najbolje pase gor glava, katera ti (ce drugo ne) po potrebi odpre pretok vsaj proti zmrzali recimo.

Re: Termostatska glava - kucin - 11.3.2016

Na Danfos ventilu ki ga opisujes obstaja polozaj ki lahko zapre ta ventil, bom doma pogledal kateri je to ker imam nezmontiran ventil v vrecki.

Re: Termostatska glava - chester - 11.3.2016

Bom poslikal in objavil se bo še najbolje videlo.

Malo sem gledal po danfosovih katalogih. Moji ventili na radiatorju izgledajo nekako takole kot na sliki. Kakšno glavo pa sedaj lahko namontiram gor, pa da ne bo prav draga?

Re: Termostatska glava - markII - 11.3.2016

Na ta ventil gredo glave dosti proizvajalcev - Danfoss, Heimeier, Far, bistvo so štirje utori na robu ventila, najbolj ugoden je ta trenutek verjetno Oventrop.

Take imam jaz. Gor sede Danfoss glava zagotovo Smile Ravno tako se da ustavit pretok s pravilno pozicijo stevilcnice.

Kakšna pa je pravlna pozicija številčnice? Ker sedaj je to zmontirano tako, da je ta zareza enkrat na vrhu, enkrat spodaj, enkrat zadaj (na različnih radiatorjih).

Ne vem na pamet. Saj ce gre za delujoc sistem lahko s poizkusanjem ugotovis ali tece cez ali ne, se slisi pretok (vsaj pri nas je tako). Sam sem lansko leto pri montazi TC vse odprl na max, lahko pogledam, ko pridem domov.

Pri meni je tako, da je N na zarezi od ventila, kar naj bi bil polni pretok. Za zaustavitev pa mislim da je pred 1 tisti prazen del, kot za vraga ravno sedaj greje SV in ne morem preverit :-)

Re: Termostatska glava - tlozej - 11.3.2016

Med N in 1 bo ventil zaprt - približno na 2/3 proti 1 daj.

LP

Re: Termostatska glava - kucin - 11.3.2016

Evo, sem poslikal nov ventil v položaju ko je zaprt, lepo se vidi številčnica, zdej pa samo naštimaj.

Re: Termostatska glava - chester - 12.3.2016

Hvala za odgovor in sliko. Bom probal tako zapreti radiatorje. Ampak to številčnico lahko jaz vrtim v nedogledse nič ne zatakne ali pa kaj, je to prav? Opazil sem tudi da na enem rdiatorju manjka en čepek (slika) je to vredu, to je samo na enem radiatorju na ostalih ga imam? Ali lahko iz slike ugoovite katere glave moram kupit. Hvala!

Re: Termostatska glava - kucin - 12.3.2016

Ne , nič se ne zatakne-ustavi, kot si mislil.Vrti se kr naprej, tako da precizno naredi to.Tista brez čepa ne deluje, zamenjaj.Kupi Danfos,nekje 9 eur stane ventil, termostatska glava pa okoli 17 tista ta dobra z plinom, malo nafehtaj popust ker majo napisano okoli 21 eur, ampak dajo ceneje.Vse te na sliki tvoja in moja so od Danfos.

Re: Termostatska glava - chester - 13.3.2016

Hvala za pomoč. Še nekaj me zanima, ko sem sedaj na termostatu naštimal da mi naj ogreje stanovanje na 23°C se to nikakor ne zgodi, radiatorji pa so zgolj topli. Tudi, če sem poravnal št.7 in tisto zarezo se ni nič spremenilo. Ali je vzrok za to, ker nimam glav na vetilih, ali tiči težava kje drugje?