PodSvojoStreho.net
Koruza v peletih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Koruza v peletih (/showthread.php?tid=64822)

Koruza v peletih - zlatnik - 9.3.2016

Zanima me ali je lahko koruza v peletih škodliva za peč?

Re: Koruza v peletih - nejc1983 - 9.3.2016

ne ni skodljiva, poznam kar nekaj ljudi, ki imajo njivo s koruzo, in jo preprosto uporabljajo za kurjenje, ne v peletih ampak zlusceno iz kašče :-) . Gori kot pri norcih, pa se zelo poceni je. Edini problem je v tem, da je baje (ne vem, nisem iskal niti spraseval) prepovedano, ker koruza je živilo, na te stvari je pa prepovednao kurit.
lp

Re: Koruza v peletih - Figo - 9.3.2016

Tu je govora o zelenem delu ali o stroku oz zrnju?

Re: Koruza v peletih - aleks - 9.3.2016

nič ni prepovedano. če želiš, lahko kuriš tudi na kruh. vprašanje pa je, kako je kotel prilagojen za kurjenje koruze (ali drugih žit). sam sem pred leti poskusil in kljub mešanju s peleti nisem mogel preprečiti nastanka žlindre v veliki količini. posledično se je dosti mašilo, pa še koruza se je takrat podražila in sem nehal eksperimentirati.

Re: Koruza v peletih - aleš.h - 9.3.2016

Kaj točno pa ste mislili, da je "biomasa"? Žito, koruzna zrna, kruh, .... Vse to se kuri že desetletja, tudi za elektriko ali daljinsko ogrevanje.

Pa jasno tudi plastika (večinoma PS in PP plastiko) - recimo Avstrija pokuri ogromne količine plastike za toploto in elektriko.

Re: Koruza v peletih - telmos - 9.3.2016

In kaj ima to veze s pečjo? Koruza ni prav nič škodljiva za peč. Ni pa vsak gorilnik sposoben kuriti jo brez zastojev. Stranski produkt kurjenja koruze je namreč tudi neke vrste "žlindra", ki jo je potrebno vsake toliko očistit. Je pa trenutno koruza cenejši energent od peletov. Še zlasti za tistega, ki jo pridela sam.

Re: Koruza v peletih - jani65 - 9.3.2016

Govor je bilo tudi o peletih iz slame ,pa ni nič zasledit kako in kaj. Koruzo baje nekateri mešajo z lesnimi peleti.

Re: Koruza v peletih - auditor - 9.3.2016

Sam sem to sprobal in sem jo mešal v razmerju 1:5 (na 100 kg pelet cca. 20 kg koruze). Gorelo je (peč se je kar hitro segrela na delovno temp.), je pa ostajala svinjarija v peči in obloge na stenah peči. Glede na razmerje pa kakšnega hudega prihranka ni bilo. Večje mešalno razmerje so mi takrat odsvetovali in sem to potem opustil.

Koruzo smo kurili že 20 let nazaj, ko se je še sanjalo o peletih. Peleti iz slame pa tudi niso nič posebnega.

Re: Koruza v peletih - xavi - 9.3.2016

Pa še dišalo bo po pop cornu.

Re: Koruza v peletih - destruktor - 9.3.2016

Problem kurjenja koruze, še posebej, če je zelo suha, je le to, da doseže bistveno višjo temperaturo, kar zna povzročati neželene izklope gorilnika. Pa žlindro je zelo težko očistit.
Sorodnik meša tretjino koruze in dve tretjini peletov. Kar v mešalcu za beton. Potem pa mu deluje brez izklopov in žlindra se laže sčisti in tudi manj je je.
Meni se zdi pa bolano. Uporabljam TČ...

Re: Koruza v peletih - xavi - 9.3.2016

Če imaš svojo njivo in pridelaš 5 ton na hektar, potem računica vsekakor je, pa še med ličkanjem se je včasih marsikaj dogajalo.

Sosed že dve leti kuri kamin s koruzo. Pravi, da ni kreten, da bi drva kupoval. Vsakič pogledam kaj je v njem zaradi tega, pa ni videt nekih posebnosti. Morda zato, ker kuri belo koruzo. Če bi bila rumena bi bilo lahko drugače :wink: :roll: Pod kaminom pa vedno v košari par koruznih letic, ki čakajo na krematorij.

Re: Koruza v peletih - aleš.h - 9.3.2016

Jaz sem tudi pol sezone pred leti kuril s koruzo, kompletno s storži vred. Pač biomasa ...