PodSvojoStreho.net
"solzenje lota" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: "solzenje lota" (/showthread.php?tid=64817)

Strani: 1 2 3

"solzenje lota" - stepski - 8.3.2016

Pozdravljeni...

Predvidevam da se je to zgodilo že komu, da mu je pri bakrenih inštalacijah popustil lot, oziroma se mu je začel "solziti"... monterska izpeljanka popravila je, izpustiti vodo iz sistema in ponovno zalotati... mene pa zanima predvsem tista " naredi sam ", torej ali je zadevo kdo reševal drugače in se je preverjeno obnesla, vemo da se dobi neka lepila in tekoča železa za popravila, pa vendar ima kdo s tem dejanske izkušnje, oziroma možni nasvet v tej smeri...
Hvala

Re: "solzenje lota" - vincent - 8.3.2016

Tukaj nimaš kaj improvizirat. Lot mora zaliti spoj. Drige pametne rešitve ni.

Re: "solzenje lota" - stepski - 8.3.2016

Načeloma vem da je temu tako in sem tudi že zmenjen z monterjem, sam tega verjetno nebi niti opazil če cev nebi bila ravno hladna in nebi nekaj "prčkal" tam pod stropom... vendar mi tista "žilca" neda miru in izhajam iz tega da več glav, več ve... mogoče pa je le kdo stvar rešil drugače...

Re: "solzenje lota" - yan1234 - 8.3.2016

Izpolniš srečko, pa je. (šala)

Re: "solzenje lota" - Fery - 8.3.2016

Edina sreča je, da je lot pod stropom.
Če je tak lot na zajebanem mestu in je voda kje zraven, potem je prava veselica to popravljati.
Medtem ko greješ, se ti cev greje, voda se širi, uparja in bolj greješ, bolj piha mimo lota.
Sem se že jahal par ur s tako zadevo. Nazadnje popizdiš, odrežeš lep kos cevovoda na bolj dostopnem mestu in zadevo nekako urediš.

Smo pa tudi že flikali preluknjane cevi. Vzameš malenkost večjo cev, jo raztegneš, fajn namažeš, natakneš, stisneš nazaj in zalotaš. Še danes drži.

Re: "solzenje lota" - TeMpL - 8.3.2016

pa daj no.. s pumpo potegneš vodo ven..
če je nimaš izpustiš vodo in preostanek posesaš z mokro/suhim sesalcem

;->pa ni treba par ur jahat.. ker lotanje z vodo v ceveh bo res težko.. in boš popizdil Smile

pa pač zalotaš.. ponovno napolniš. max 1h dela pa še dolgčas ti ne bo..
Lahko še odklopiš raztezno pa narediš probo na 6bar za (še imaš pumpo) .. če ne pa bo tudi ok.. (v naslabšem primeru ponoviš vajo..) Wink

Re: "solzenje lota" - aleks - 9.3.2016

ja, ta močan gorilnik (tak ki ima širok plamen, ne takega na točkovni plamen), fejst pregret cevovod, da para spiha ven (če je par kapelj vode na spoju, boš težko zadihtal) in zalit z lotom. ni ga za srat z epoksijem, tudi slabo prime na baker. baker se zelo razteza in že iz tega naslova ne bo držalo.

Re: "solzenje lota" - PS91 - 10.3.2016

Se te težave s puščanjem pojavijo takoj po izdelavi inštalacije, ali kasneje po parih letih?
Sprašujem zato, ker je dan po montaži mojster nazaj prišel popravit en lot, sedaj pa je par let od tega in nebi rad, da se zadeva ponovi 8) Smile

Re: "solzenje lota" - stepski - 10.3.2016

Težava se je pojavila po petindvajsetih letih... spustil lot na t kosu, včasih so jih delali drugače... prišel včeraj monter, zalotal... danes ponovil vajo ko smo zamenjali cel kos...

Re: "solzenje lota" - ttomi73 - 11.3.2016

In?

Re: "solzenje lota" - stepski - 11.3.2016

Če kdo slučajno ve, kaj je bilo mišljeno s temle In?, prosim da mi razloži,na enozačne besede je zelo težko odgovarjati, lahko tudi avtor sam....

Re: "solzenje lota" - ttomi73 - 11.3.2016

Po treh ... (pikah) ne vem kakšen je rezultat. Je bil mojster uspešen?

Jaz sem si vse sam lotal in se mi poraja vprašanje kako bo žez 20 let s takim solzenjem, ker imam vse pod estrihom.

Re: "solzenje lota" - MartinSLO - 12.3.2016

Načeloma se pod estrihom ne pušča lotanih spojev, ravno zaradi takih stvari, kot so popravila. Zdaj če so loti bili očiščeni z mokro krpo takoj po lotanju in v sistem ne uhaja para (odprta ekspanzija + peč na trda goriva nikoli ne zakuha, npr.), bo najverjetneje mir. Ampak spet ni nič 100%, saj veš. :wink:

Re: "solzenje lota" - telmos - 12.3.2016

No ja tam se običajno lota z trdim lotom. Ta tudi po 30 letih ne bo spustil. Poprej kaj drugega

Re: "solzenje lota" - stepski - 13.3.2016

Sam načeloma nimam težav z loti... po 25 letih je pač spustil, rekel bi postal porozen, kdo bi vedel zakaj... ja v drugo je bil uspešen... nebom se spuščal v to kje je v prvo naredil napako, mogoče se mu je preveč mudilo, ali pa smo enostavno še premalo spustili pritisk v sistemu...