PodSvojoStreho.net
Ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje (/showthread.php?tid=64715)

Ogrevanje - Lali - 28.2.2016

Pozdravljeni!
Pred kratkim smo se preselili v hišo staro cca. 40let. Hiša nima izolacije (fasade), velika okoli 100m2.
Trenutno se grejemo na olje, kar drugo sezono definitivno ne pride v poštev (servisi nonstop, hrup, vonj po nafti...)
Ker imam v hiši že napeljano centralno se odločam med električno pečjo eloblock v9 ali klima+el.varčni radiatorji.
Sama električna peč z montažo, z zunanjim tipalom, ekspanzijo bi me prišla okoli 1100€. Ali pa 2 inverterski klimi + 3 varčni el.radiatorji cca. 2500€ z montažo. Zanimajo me vaša mnjenja glede same peči ali klim in koliko so mesečni stroški med pečjo in klimo?
Hvala, lp

Re: Ogrevanje - bk9105 - 29.2.2016

@Lali: vse je odvisno od energijske potratnosti objekta. Glede na manjko izolacije, je v tvojem primeru kar potraten, koliko kurilca potrošite?

Re: Ogrevanje - aleš.h - 29.2.2016

Razlike v € med oljem in porabljeno elektriko praktično ne bo. Najbolj se bo privarčevalo, če se napravi izolacija na fasadi.

Re: Ogrevanje - jani65 - 29.2.2016

Kuri na olje . Zakaj ti kotel ali gorilni ropota in vse smrdi ne vem. Če je vse kot mora bit je to ne motečo. Podaj se v izolacijo objekta ,ker potem je itak skoraj vse ene z čim ogrevaš.Kakšen gorilni in kotel imaš?

Re: Ogrevanje - TeMpL - 29.2.2016

pa nosi vreče peletov in čisti kurišče?

Re: Ogrevanje - ssirovnik - 29.2.2016

aleš.h Napisal:Razlike v € med oljem in porabljeno elektriko praktično ne bo. Najbolj se bo privarčevalo, če se napravi izolacija na fasadi.
+1

Izolacija pač največ prinese - sploh pa na dolgi negotovi rok - kjer je zelo malo verjetno da bodo cene energentov padle.

Si kaj razmišljal o toplotni črpalki?

Re: Ogrevanje - Homer - 29.2.2016

Citat:Trenutno se grejemo na olje, kar drugo sezono definitivno ne pride v poštev (servisi nonstop, hrup, vonj po nafti...)
To pomeni zgolj, da gorilec ni pravilno nastavljen, ter da nekje pušča.
Če ti serviser to do sedaj ni uredil, zamenjaj serviserja!

Kot so ti napisali, bo poraba na elektriko približno enaka. Lahko pa boš imel dodaten strošek za močnejši priklop EE.

Če želiš zmanjšati stroške z relativno majhnim vložkom, potem je to definitivno klima. Dve ali tri klime ...... V tem primeru pa ne meči peči ven, ker ti bo še prav prišla v hudem mrazu, ko (če) klima ne bo zmogla.

Izolacije in zamenjava oken je optimalna dolgoročna rešitev, a to ni majhen strošek.
Končna odločitev je seveda tvoja....

Re: Ogrevanje - ssirovnik - 29.2.2016

Podan je bil predlog TČ - kot ene izmed več naprav za ogrevanje - ne pa kot edina tako da ne vem zakaj tu polemika.

O lenobi nas tudi nihče ne sprašuje - bo se pa potrudil da je ne bo predvidevam.

Zakaj bi moral imeti pelete namesto polen mi pa tudi ni jasno - da ne govorimo o tem koliko "super duper" peletov dobiš v SLO ki obljubljajo ne vem kake energijske vrednosti - v resnici pa jok in stok od peleta, drva pa lahko dobesedno nabereš sam v gozdu ali pa jih dobiš od kmeta.

Sanacija glede vlage - možna, vendar ne vidim da bi jo gospod kje omenil in tudi išče čisto drug nasvet ki nima nobene veze z vlago....

Re: Ogrevanje - Homer - 29.2.2016

Tisti, ki se odloča za pelete, mora tudi predvideti prostor za 4-5 ton peletov in vzeti v zakup, da bo tudi to količino počasi znosil do peči. To bi moral biti prvi razmislek in ne zadnji.

Re: Ogrevanje - mirator - 29.2.2016

Jaz bi ti, kot ti je že večina, predlagal da najprej urediš izolacijo objekta. Potem se pa v miru odloči za eno od naštetih variant. Vsak način ogrevanja ima svoje dobre in slabe lastnosti, kašne pa lahko ugotoviš iz nekaj tem na forumu, samo čas moraš imeti. Izbrati pač moraš takega, ki bo najbolje ustrezal tebi.

Re: Ogrevanje - Lali - 29.2.2016

Okna in vrata smo pred kratkim zamenjali. Naslednji korak je drenaza. Imamo polklet ampak zaenkrat hude tezave z vlago nimamo. TC se mi zdi super ideja a trenutno prevelik vlozek. Premisljujem o nakupu kakega kamina in pa 2-3 klime. Mogoce se kak varcni radiaotor. S klimami se lahko grejem, hladim in povrhu je super za odpravljanje vlage Smile

Re: Ogrevanje - Lali - 29.2.2016

Mirator se strinjam s tabo kot z vecino. Izolacija je zelo pomembna ampak denarja za fasado trenutno nimam, kredita pa ne mislim jemati vsaj zaenkrat ne. Ce namontiram klime, mislim da je to se najboljsa opcija. Poleti se lahko se hladim Smile Kar se tice pa centralne napeljave bom pa pustil zaenkrat za mogoce TC enkrat. Pec na olje pa definirivno ven ko bo mraza konec!

Re: Ogrevanje - kadotr - 29.2.2016

Lali, sam bi naredil čisto drugače. Peč na olje bi vsekakor pustil, a menjal gorilnik za boljšega, predvsem pa poklical dobrega serviserja. Tu na forumu boš našel tistega, s katerim sem jaz zadovoljen. Potem bi se namesto morja klim ozrl za zalogovnikom in češko TČ Hotjet. Preveri cenike, boš videl, da imam prav.

O "varčnih" radiatorjih ne sanjaj.

Re: Ogrevanje - Hanzi - 1.3.2016

Glede na ceno olja. Ne meči se peci ven. Te podprem pri klimi. Pazi na mesto vgradnje oziroma tip klime, ker jo bos prvenstveno kupil ta gretje. Pec na olje pa ustrezno popravi. Saj najbrz ne more biti veliko narobe. Poisci drugega serviserja. Sicer pa kupi drugo rabljeno in jo imej za tisti teden ali dva hudega mraza. Ostalo bo sta klimi podelali, v kopalnici pa nek elektricni radiator ali pa infra pec oziroma "varcni" ir panel/ el radiator za 10x visjo ceno.
Staro (najbrz) nerabljeno elektricno pec panterm (bila je ob peci naolje) sem pred leti dodal k peci na olje ko sem sel na drva.