![]() |
|
Način delovanja gorilnika na pelete - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Način delovanja gorilnika na pelete (/showthread.php?tid=64614) |
Način delovanja gorilnika na pelete - damdam78 - 20.2.2016 Zanima me kako imate kaj nastavljene gorilnike. Modularno ali on of. In na kerem načinu je manjša poraba. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - jani65 - 20.2.2016 Gorilnik mora delovat prilagodljiv (modularno). Ne vem če je kateri sploh na ON/OF. Zato ni potreben HT ,ker ni viškov. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - damdam78 - 20.2.2016 Ecom ima možnost modularno ali naštimaš na kateri stopnji deluje. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - stepski - 20.2.2016 @ jani65 Vprašanje zate, kljub temu da ti gorilnik deluje modularno... koliko vklopov gorilca na dan ( mislim v času aktivnega ogrevanja),imaš recimo, decembra, januarja... ( približno - pet, deset, na pol ure, uro.. ) in nočnih dogrevanj same peči... Re: Način delovanja gorilnika na pelete - jani65 - 20.2.2016 Glej ,koliko je točno vklopov ne vem ,ampak mislim ,da je vklopov nekje med 15 do 20 na dan. Od 20.01 in do danes je gorilnik porabil 24 kwh za obratovanje. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - bk9105 - 20.2.2016 Pri radijatorskem ogrevanju še to brez zalogovnika nekako gre, kaj pa pri talnem? Re: Način delovanja gorilnika na pelete - jani65 - 20.2.2016 Ne vidim težave zakaj bi pri talnem bilo kaj drugače. Pomembna je regulacija talnega ,kotel itak dela po svoji pameti. Na talnem bi še moralo biti manj vklopov,ker ne presega temperatura dvižnega voda 35sC. Je pa pogoj ,da je ogrevanje vedno na ON in vodeno po vremenski regulaciji. Praktično tudi za radijatorsko ogrevanje veljajo enaka pravila. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - najrad1 - 20.2.2016 jani65 Napisal:Ne vidim težave zakaj bi pri talnem bilo kaj drugače. jani65 Napisal:Na talnem bi še moralo biti manj vklopovPo mojem laičnem znanju tukaj glavno vlogo igra količina kotlovske vode . Manj kotlovne vode več vklopov ali več kotlovne vode manj vklopov in seveda zunanja T pri sistemih z vremensko vodeno regulacijo. jani65 Napisal:da je vklopov nekje med 15 do 20 na danDaj povej kako si nastavil kotlovno regulacija da si zmanjšal število vklopov kar za 8 do 10 na dan ? Lp Re: Način delovanja gorilnika na pelete - jani65 - 20.2.2016 Vklopi se pri 61 in izklopi na 71sC ,deluje nekje 25 min in več kot dva krat na uro se ne more vklopit. Zjutraj ko preklopi iz nočnega na dnevno deluje dal časa, potem se pa proti koncu dneva vključi mogoče 1,5 krat na na uro. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - stepski - 21.2.2016 Ker imam sam hranilnik, jani pa zelo rad omenja nekoristnost le tega, so mene zanimali predvsem začetni vklopi, za katere mislim da se strinjamo da so v samem sistemu največja izguba, oziroma v samem smislu ogrevanja je od tiste pesti peletov še najmanj efekta... ( veliko dimljenja in žerjavica za naslednje nadoziranje), za referenco sem vzel CM-ovih 85 sekund polnjenja, cca 200 gramov ki jih polž nadozira v minuti, janijevih 15 zagonov, moje tri in 180 dni kurilne sezone... da se razumemo, podatki so samo za primerjavo in izhodišče, v praksi ima lahko vsak sam nastavljeno drugače... torej janijevih 15 vklopov nanese - 21,25 minute na dan ali 4,25 kg peletov krat 180 dni je to 765 kilogramov... in še trije moji zagoni - 4,25 minute kar nanese 0,85 kg peletov krat 180 dni je 153 kilogramov... s tem da se lahko z zalogovnikom zelo približamo zaželjenemu delovanju gorilnika na čim manjši moči v čim daljšem časovnem obdobju, kar dobrohotno vpliva na porabo, pa še kaj bi se našlo... pa da nebo kdo mislil da mu vsiljujem svoje poglede, mnenje si bo tako ali tako ustvaril vsak sam... osebno me moti to da nekdo udriha čez zalogovnik kar tako na pamet, brez da bi svoje trditve podkrepil z nekimi številkami... Re: Način delovanja gorilnika na pelete - najrad1 - 21.2.2016 Točno tako stepski . Sam bi dodal še tisti čas in količino pelet , ko gorilec deluje na P 1=240 sec. , P2 = 100 sec itd. Prav tako ob zaustavitvi . Re: Način delovanja gorilnika na pelete - cevko - 21.2.2016 Pri gorilnikih, kombinirkah in sploh pri namenskih peletnih pečeh ne obstaja možnost delovanja v stand by načinu? Torej, deluje na minimumu, namesto, da ugasne. Tisti minimum sigurno na sezono ne porabi več od zgoraj naračunanega zaradi večdnevnih vklopov. Re: Način delovanja gorilnika na pelete - bk9105 - 21.2.2016 Verjetno bi tako delovanje na minimumu skozi dimnik spustilo vsaj toliko energije, kot so izgube skozi izolacijo HT, čeprav je občutna razlika med koristnostjo energije, ki ostaja v objektu in tisto ki gre skozi dimnik ven. |