![]() |
|
Peč na pelete - časovno stikalo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peč na pelete - časovno stikalo (/showthread.php?tid=64111) |
Peč na pelete - časovno stikalo - omega630 - 6.1.2016 Pozdravljeni! Sem pred odločitvijo ali bi montiral časovno stikalo na peči na pelete. Konkretno: Ogrevam s pečjo na pelete Pellson X3, ki je krmiljena preko sobnega termostata. Ker imamo v navadi termostat okoli 22. ure do 5. ure zjutraj ugasniti (to pomeni, da hiše ne ogrevamo ponoči, saj temperatura do zjutraj pade zanemarljivo), sem razmišljal, da bi tudi okoli takšne ure +/- naštimal stikalo, ki bi peč npr. okoli 22 ure popolnoma izklopila, ob 5. zjutraj pa ponovno prižgala. Zakaj? Ker sem opazil, da se peč v tem nočnem intervalu prižge cca. dva do trikrat in naredi popolnoma celoten ciklus zgorevanja, ki kar traja (pri tem pa porabi kar nekaj peletov) le za to, da ogreje lastno kotlovsko vodo na nastavljeno temperaturo. Sčasoma (v kurilni sezoni - cca. 5, 6 mesecev) se pa poraba peletov na ta način kar poveča. Kaj pravite? Kakšne poglede, mnenja imate na to? Hvala vnaprej vsem... Re: Peč na pelete - časovno stikalo - jani65 - 6.1.2016 Saj bi ja kotel moral imeti možnost nastavitve po urah. Re: Peč na pelete - časovno stikalo - omega630 - 6.1.2016 Jani65 mislim, da nima. Sicer pa res ne vem. Kot sem malce spraševal, tega odgovora nisem dobil, zato sem pomislil na to opcijo. zdravapamet, hvala. Sem že spraševal o vremenski regulaciji in je sčasoma tudi v planu. Kljub vsemu, vsaj po mojih opažanjih, izgube in večja poraba peletov vsaj v mojem primeru je. Od vedno sem prakticiral imeti prižgano peč 24/7 od jeseni do pomladi. "Poraba ni nič manjša ampak večja saj mora zjutraj kotel nadoknaditi vse zamujeno ponoči" - mislim, da mora nadoknaditi le lastno ohlajeno vodo, ki pa spet od desetih zvečer do petih zjutraj spet ne bi smela biti toliko ohlajena. Ostali ogrevalni sistem pa mora v vsakem primeru (ali je peč ugašnjena ali ne) ogreti, saj so termostati izklopljeni. Se motim? Re: Peč na pelete - časovno stikalo - đozo - 6.1.2016 še nekdo,ki je ugotovil "tovrstno pomanjkljivost-potratnost teh pečk ..sicer mi ni znano kaj vse omogoča "plata na tej pečki-totalni OFF v določenem časovnem obdobju. ...če temu ni tako,potem bo treba časovno stikalo vezat direkt na ON-OFF STIKALO pečke(prekineš fazo iz ON proti plati in vmes kuplaš "časovca z ločenim tokokrogom.To je takšen,kot ga vgrajujejo v ele. hišne omarice,da kontrolira bojler.) ZAKAJ NA STIKALO PEČKE na izhodu proti plati ? ...zato,ker,če med delovanjem pritisneš stikalo pečke na OF,ona,še kljub vsemu oddela ugašanje do kraja. ...če pa recimo vržeš varovalko ven...pa nastane ŠMORN,posebej v čaši...kar pa pečka ob ponovni vrnitvi toka preprosto ne zazna :wink: ps ...imam tako,že od začetka urejeno na svojem DKP-ju in....sem prišparal.že kar nekaj ŽAKLJEV :wink: Re: Peč na pelete - časovno stikalo - đozo - 6.1.2016 PS ...fantje,raje vidim,da mi pečka ob jutranjem"bujenju 10min dalj prede,kot pa vso noč poslušam njeno mukotrpno zaganjanje v PRAZNO :wink: ...PA SAJ TO NI TISTI STARI DOBRI "KURILC....za kakšnih 50 centv liter,ko se ti je tudi ponoč za njega "sviralo ps ...še dobro,da sem ga pustil v kurilnici ob strani kuplanga....kot,da bi vedel,da ga bo Putin nekje posral in ga bodo Ameri preko nizke cene nafte pustl crkavat. ..ko se prepirata dva Slovenija dobiček ima ...le tako naprej Putin,daj še mal Turke razjebi,potem bomo imel pa,kar dvojno korist
Re: Peč na pelete - časovno stikalo - jani65 - 6.1.2016 To izklapljanju kotla sem že tudi večkrat napisal ,da nima smisla,samo še nekateri pač vztrajajo.Če si omisliš regulacijo na kateri imaš nočno in dnevno si pač za dve stopinji znižaš ponoči in če je potreba bo regulacija ogrevala stanovanje ali pa ne.Sam sem že pred desetletjem to rešil in je to zamene zgodovina. Re: Peč na pelete - časovno stikalo - Žerjavar - 6.1.2016 Koda: Ugašanje katerekoli ogrevalne naprave v nočnem režimu je že davno izpeta temaunichr("46") To se ne dela NIKOLIunichr("46") Poraba ni nič manjša ampak večja saj mora zjutraj kotel nadoknaditi vse zamujeno ponočiunichr("46")Re: Peč na pelete - časovno stikalo - omega630 - 6.1.2016 Hvala vsem. Đozo sem istega mnenja zakaj bi se peč ponoči "mučila" za nič. Tistih 10 minut več zjutraj pa spet ni tak problem. Hvala za mnenje o vezavi. To me je namreč skrbelo - se pravi, da je fajn, da peč naredi izgorevanje/ugašanje do konca, da se potem prižge očiščena. Upam, da ima Pellson isti princip kot DKP... Re: Peč na pelete - časovno stikalo - đozo - 6.1.2016 omega ..tist gumb je zato-tako je plata sprogramirana,da mora pečka obvezno futer obdelat do kraja,če ne je hudič. ...probaj varovalko v kotlovnici ven vreč,pa se boš prepričal. ps močno si želim,da bi nova plata,ki je na tvoji napravi,takšne nus pojave preprečevala. ps vsak pelet vžig je žal,še dandanes"muka za takšen gorilc,še posebej,če veš,da se skozi noč pečka 3-5 krat samo sebe dogreva....bog ne daj,da ima še kakšno natančno histerezo ...bog varij,če gre za "retortni gorilc,ki gre v OF...ali pa naj "papa v stendu
Re: Peč na pelete - časovno stikalo - stepski - 6.1.2016 V to kaj je smiselno in kaj ne ne se nebom spuščal... za začetek poglej kaj ti omogoča original regulacija in kot je napisal đozo ni vse eno kje prekineš tokokrog, vzemi si tisto urico časa pa zinsproviziraj ugašanje, da vidiš kaj se ti sploh dogaja s samim gorilcem... Re: Peč na pelete - časovno stikalo - omega630 - 6.1.2016 Saj ravno to mene pri časovnem stikalu najbolj muči. Namreč ne bi rad, da stikalo peč kar ugasne na npr. polni fazi gorenja. Ker bo potem ko se ponovno prižge hudič. V posodi za pepel bodo namreč peleti in bog ve še kaj vse... Za vezavo bom moral koga poklicat, ker toliko pa vseeno ne poznam stvari. Fajn bi bilo, da ko stikalo da ukaz za prekinitev, da kljub temu peč oddela svoj proces izgorevanja/ugašanja. Pellson se pri tem vsakič na koncu še očisti. Upam, da je to možno zvezati ali pa sprogramirati.... Re: Peč na pelete - časovno stikalo - Žerjavar - 6.1.2016 Samo v razmislek: Ne ugašaj peči ampak prepreči ponoven vžig. Pogoj za preprečitev ponovnega vžiga naj bo oboje: predvidena nočna ura in že prekinjeno gorenje po predvideni proceduri. Re: Peč na pelete - časovno stikalo - zamot1 - 6.1.2016 Ali ima peč Siop regulacijo? Pri meni dela peletni gorilnik tako kot oljni, ga pa uporabljam samo v prehodnem obdobju (sedaj žgem bukova drva in je hiša ravno prav ogreta glede na zahteve prebivalcev v njej, zmrznjena žena , dva mačka in zlata ribica :mrgreen: ) Ogrevanje imam intervalno do štirikrat na dan (petič rezerva ponoči) gorilnik pa se izklopi ali zaradi doseganja maxs temperature na znižani drugi stopnji- ni kakšne pretirane porabe- ali pa zaradi poteka časovnega intervala (izklop se izvede- v obeh primerih po programu gorilca; pogorevanje in čiščenje z izpihovanjem), ogrevanje prostorov pa se izklopi kakšne pol ure kasneje da potegnem vso toploto iz peči v prostore ali bojler za SV. Vmes temperatura v DS kjer je termostat malo zaniha, ne več kot 1, 5 °C- sorazmerno dobra izolacija hiše :roll: . Je bilo pa precej telovadbe z prevezavami da sem to dosege. 8) Re: Peč na pelete - časovno stikalo - đozo - 6.1.2016 omega...si že bliže "keču jaz imam ali pa ne, srečo,da ima moja prva verzija DKPja,še staro"rusko plato,torej navadno glavno stikalo peči-GUMB,KNOF,itd,kateri isto,kot tvoj digitalni odigra glavno in zelo pomembno vlogo,torej,da pečko spravi v STEND(odgorevanje sarže popolnoma zaključi,prepiha,itd)in NE V TOTALNI OF ..toraj moraš"regulirat tale "knof in NE DOVOD ELEKTRIKE DO MAŠINCE ...rabiš časovn. stik. z ločenim tokokrogom,recimo iz bauhausa za cca 20 eu,ga montiraš v posebej škatulo na peč, ali pa v ele.omarco iza nje,kuplaš časovca na fazo,ločen tokokrog tega istga časovca pa na stikalo. ps tole ti uštima z veseljem vsak pajdo,ki obožuje"feršterkarijo ps edinole,da je pri mojem"rusu,to bilo čist simpl :wink: ps te plate-GUMB nimajo totalnega OF,razen,če kabel izpuliš,daš vmes svojo glavno stikalo ali pa...."tvojo časovno stikalo :wink: ...pa ne mislit,da ti bo v "gumb stendu brez tebe kurila Re: Peč na pelete - časovno stikalo - đozo - 6.1.2016 zamot ..točno tako ...meni"časovc izklopi "gumb,nato pa sobni termostat,še pol urce cuza iz pečke vso 80st histerezo...je le bolje,da gre v bajto,kot pa že čez kakšnih uro pa pol skozi rol-ponoč seveda ps ..mi ta stari,mamo že podzavestno,spalnice ponoč,raje mlačne
|