![]() |
|
Star dimnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Star dimnik (/showthread.php?tid=64106) |
Star dimnik - mediterano - 5.1.2016 Imam problem, ki mi že kar nekaj časa ne da spati. :? Namreč, pred nekaj leti sva z ženo zaradi prevelikih stroškov ogrevanja na olje dala v kurilnico montirati še peč na drva in prešla na kurjenje z drvami. Ker pa sva bila (in sva še) finančno omejena, sva peč začasno priklopila na star zidan opečnat dimnik, ki poteka znotraj hiše in ki je zraven vsega skupaj še preozek, kar se premera tiče, vendar pa ima zelo zelo dober vlek, kar je morda edina dobra stran vsega. Problem je, ker sedaj v kurilni sezoni peč laufa, in me skrbi, kakšne so možne nevarnosti tega dimnika. Naj povem, da ga čistim redno, torej 2x v sezoni dimnikar, plus tega da ga jaz še samo čistim nekako na 2 tedna, saj imam vso potrebno orodje. Poleg tega še vsakodnevno kontroliram stanje sten, kjer poteka dimnik, zračim prostore, skozi katerih stene poteka itd... Skratka, glede tega sem zelo previden, vseeno pa me skrbi, da ne bi kaj šlo navzkriž, saj so tudi stene verjetno še malce bolj porozne (gre za 50 let staro bajto) in še kaj bi se našlo. Novega dimnika, kot rečeno, pa si zaenkrat na žalost ne moreva privoščiti. Imate kakšne izkušnje v zvezi s tem, nasvete, mnenja? Hvala že vnaprej! Re: Star dimnik - stihl ms - 5.1.2016 mi slo med dvem etazam polozili samo schiedel cevi brez blokov in je ok, pri tramu mors pa dat izolacijo ! Kurim samo borov les ter prej bil sezidan dimnik (po lauf zegu) ker je spušal dimnik smo ga med 1 nad. in podstresno sezidal dimnik tako kot sem ze napisal Lohk si ogledate moj prispevek <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=58992">viewtopic.php?f=7&t=58992</a><!-- l --> , senacijo zamasenega dimnika in tud sam krtaca ne dela cudezev ker se katran cez vsa ta leta nabere .... Re: Star dimnik - Ted_ - 5.1.2016 mediterano Napisal:Imam problem, ki mi že kar nekaj časa ne da spati. :? Namreč, pred nekaj leti sva z ženo zaradi prevelikih stroškov ogrevanja na olje dala v kurilnico montirati še peč na drva in prešla na kurjenje z drvami. Ker pa sva bila (in sva še) finančno omejena, sva peč začasno priklopila na star zidan opečnat dimnik, ki poteka znotraj hiše in ki je zraven vsega skupaj še preozek, kar se premera tiče, vendar pa ima zelo zelo dober vlek, kar je morda edina dobra stran vsega. Problem je, ker sedaj v kurilni sezoni peč laufa, in me skrbi, kakšne so možne nevarnosti tega dimnika. Naj povem, da ga čistim redno, torej 2x v sezoni dimnikar, plus tega da ga jaz še samo čistim nekako na 2 tedna, saj imam vso potrebno orodje. Poleg tega še vsakodnevno kontroliram stanje sten, kjer poteka dimnik, zračim prostore, skozi katerih stene poteka itd... Skratka, glede tega sem zelo previden, vseeno pa me skrbi, da ne bi kaj šlo navzkriž, saj so tudi stene verjetno še malce bolj porozne (gre za 50 let staro bajto) in še kaj bi se našlo. Novega dimnika, kot rečeno, pa si zaenkrat na žalost ne moreva privoščiti. Imate kakšne izkušnje v zvezi s tem, nasvete, mnenja? Hvala že vnaprej! Pozdrav, podobno bi lahko napisal tudi sam. Razlika je v tem, da sem sam v bloku, dimnik pa je dolg cca. 12m. Opečnat, tudi sam sem po nakupu stanovanja centralno peč preklopil iz olja na drva. Zaenkrat je peč 15KW Feroterm, v prihodnosti je plan peč na pelete. Dimnik bo po navedbah dimnikarja potrebno v kratkem sanirati in iščem ugodno rešitev. Kot sem gledal me material (premer novega inox dimnika fi 13-15cm) pride cca. 500 EUR. To vključuje 12m enoslojnih inox cevi, kapo na vrhu dimnika in vratca/nosilec spodaj. Priključka na peč novega zaenkrat ne želim v kolikor to ni nujno, zamenjal se bo ob novi peči. Glavna stvar je dimnik. Glede na to, da berem da "usposobljeni monterji" porabijo za vgradnjo cevi nekaj ur dela (brez vrtanja seveda), mi potem ni jasno, od kod predračuni za sanacijo po jurja in več... Dostop do strehe ni problematičen, razmišljam tudi o delu v lastni režiji, bi pa potreboval kak nasvet, morda tudi pomoč . Sem pa iz SV Slovenije.
Re: Star dimnik - PS91 - 6.1.2016 Priključek je obvezen, če želiš karkoli priklopit na dimnik. :oops: Spodaj pri začetku dimnika je potrebno podret sprednjo steno dimnika približno 1,5 m na dolgo, da lahko vstavljaš tuljave, vzidati je potrebno čistilna vratca in na pravi višini montirati T- kos (priklop) dimnika. Po končanem delu pa seveda podrto steno pozidati nazaj. Ni tako enostavno, kot si predstavljaš, neka huda znanost pa tudi ni, v kolikor je obstoječa zidana tuljava po celotni dolžini lepo ravna in povsod dovolj velik presek za vstavitev tuljave. Problem nastane, če ta 2 pogoja nista izpolnjena :roll: ...potem pa ali podiraš vmesne segmente opečnatega dimnika, da lahko cev poteka naravnost ali pa pokličeš majstra z vrtalno krono. Če je dimnik dimenzije 14x14 cm si ne predstavljam vanj vstavljati inox tuljave fi 120 mm. Ne pozabi na lonček z izpustom kondenza v kolikor ga potrebuje (odvisno od temp. dimnih plinov, torej peči).Še odgovor avtorju teme: Kot si ugotovil dimnik zaenkrat ne pušča, saj ni madežev po stenah, niti ni vonja po dimu v prostorih.Če kuriš peč na dovolj visoki temp. in v dimniku ni svetlečih katranastih oblog (nastajajo pri preveliki ohladitvi dimnih plinov, ki kondenzirajo s sajami vred) se nimaš česa bati. Pa še redno ga čistiš in kontroliraš.Presek pa je očitno dovolj velik, če praviš da ima dober vlek. V osnovi je vlek odvisen od preseka in oblike tuljave, njene višine (od priključka peči do vrha) in materiala iz katerega je zgrajena (hrapavost). Re: Star dimnik - mediterano - 6.1.2016 Kot povedano, kurim na 80 ali 85, peč je 25kw, tako da zaenkrat zgleda vse ok, morda se v enem od prostorov včasih pojavi malo vonja po dimnih plinih, to pa je tudi vse. Ni pa nobenih madežev po stenah, vendar pa skrbno prezračujem ta prostor. Pa kar se mi zdi zelo pomembno, redno prezračujem, namestil sem tudi javljalnik CO v spodnjih prostorih, kjer se mi zadeva zdi najbolj riskantna itd... O sanaciji pa razmišljam pač da bi poskusili s prevrtavanjem dimnika in nato z montažo tuljav, ker raje bi obdržal notranji dimnik, kot pa delal novega zunanjega. Re: Star dimnik - BOBoo - 6.1.2016 Vstavite inox tuljave (Karodi), naredite lahko sami... in sploh ni drago. Re: Star dimnik - Ted_ - 6.1.2016 PS91 Napisal:Če je dimnik dimenzije 14x14 cm si ne predstavljam vanj vstavljati inox tuljave fi 120 mm. Ne pozabi na lonček z izpustom kondenza v kolikor ga potrebuje (odvisno od temp. dimnih plinov, torej peči). Pri meni je tuljava premera cca. 16-17cm, morda še več če odštejemo saje . Predvidevam da bi morala iti noter cev fi 130mm, kar naj bi zadoščalo za trenutno 15KW peč, tudi novejša peč ne bo močnejša. Je pa res, da je tuljava precej dolga in izgleda zavita, verjetno oz. upam, da je to posledica saj. Vlek je sicer odličen, če kurim kot je treba mi ne pokadi praktično nič.Pri karodiju je priključni komplet (Vratica z odvodom kondenza, odcep za priklj. peči in zaključna rozeta dimnika) cca. 100 EUR, 1m cevi pa cca. 30 EUR. Re: Star dimnik - PS91 - 6.1.2016 Zelo dvomim, da je zavita zaradi saj...ponavadi se enakomerno nalagajo po obodu, verjetno bo za krivine kriv zidar dimnika .Za začetkem bi jaz poskusil namontirat na zajlo za čiščenje en plastičen metrski konec cevi premera 130-140 in utež, ter probal to spustit čez dimnik...boš videl če bo šlo (pri meni ni..zato govorim :lol: ). Pokliči izdelovalca dim. cevi, za koliko lahko tuljava odstopa od neravnine, oz. pri nekaterih obstajajo tudi rebraste cevi, ki se vstavijo v krivine dimnika. Re: Star dimnik - tlozej - 6.1.2016 Ko sem se zanimal za sanacijo dimnika z vstavitvijo inox cevi smo ugotovili, da ni možno, ker dimnik ni raven. Obstaja zanimiva varianta z vstavitvijo fleksibilne cevi, ki se nato napihne in utrdi. Je pa slabost ker sta dva tipa - eden za kurišča na drva, drugi pa za plin in ELKO in ju ne smeš uporabiti za drugi namen. Fi 160mm, dolžine 9,5m z vsemi prikjlučki in vratci bi prišel 1200€+ddv. Kar je bilo ceneje kot povrtavanje in vstavljanje inox-a. Smo se pa nato odločili za nov zunanji dimnik... Primer: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimniki.si/FuranFlex_cevi.html">http://www.dimniki.si/FuranFlex_cevi.html</a><!-- m --> LP Re: Star dimnik - mediterano - 6.1.2016 Pri meni je v bistvu tako, da gre za dve dimni cevi, eno poleg druge, ki pa se malo pred koncem združita. Tako da bi s povrtavanjem recimo lahko zrušili tisto pregrado med dvema cevema in tako bi dobil eno širšo cev, v katero bi pa bilo otročje lahko potem zmontirat tuljave. Vsaj tako si jaz to predstavljam. Kakšne so kaj cene povrtavanja? Re: Star dimnik - PS91 - 6.1.2016 Cene se gibljejo okrog 25-30 €/tm dimnika. Ne vem, če bi lahko odstranil vmesno vrsto ceglov, ponavadi se s krono samo povrta kvadraten presek na okroglega. Se pa pri vrtanju lahko razrahlja ali podre kakšen del tuljave. |