PodSvojoStreho.net
Nasvet Seltron wdc20 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nasvet Seltron wdc20 (/showthread.php?tid=63879)

Strani: 1 2 3

Nasvet Seltron wdc20 - matteo - 9.12.2015

Lep pozdrav.
Smo od septembra v novogradnji in ogrevam z drvmi.Imam 2 ogrevalna kroga,peč na drva,zalogovnik 1500l in kombinirani el. bojler 120l za sanitarno vodo.HIša ni izolirana.Imam par vprašanj:
1)Narejeno imam na intervalno ogrevanje kot je v osnovnih nastavitvah.Se pravi pumpa se vklopi zjutraj ob 5 in dela do 7.30 potem pa se spet vklopi ob 13.30 in dela do 21.45.Dnevno temp imam narejeno na dnevno 22.stopinj na nočno pa 20 ampak do zdaj se še od večera ni ohladilo do zjutraj do 5 na 20.Dobro ni mrzlo še prav.
Zanima me sledeče: Recimo ob 13 grem prezračit in temperatura v prostou pade na 20.5 stopinj.Ob 13.30 začne delati pumpa in senzor pač zazna da mora segreti do 22 stopinj.No in tu me zanima ali je normalno da on začne redno delati da bi čimprej segrel zato pošilja vodo v sistem s temperaturo 35-36 stopinj?NOrmalno pošilja nekje 28-29 stopinj.

2)Če recimo imam ob 22.00 zvečer segret hranilnik povsod na 60. mi to zdrži do popoldne do cca 17.00.Potem se sprazni edino zgoraj ostane kakih 35.Sanitarna voda se mi greje tudi iz zalogovnika ,se pravi če je potrošnja vzame več iz zalogovnika
Ali je bolje vedno počakati da se zalogovnik sprazni in potroši shranjeno energijov do konca in potem zakoruti in peč pripraviti da čimprej spet napolni zalogovnikin ugasniti peč ali pa je bolje ko je zalogovnik nekje na cca 40 zgoraj prej zakuriti in počasi kuriti čez dan .

Se še učim in spoznavan sistem.
Shema je 423e

Hvala za kakšen nasvet

Re: Nasvet Seltron wdc20 - Brezdomec - 9.12.2015

Tudi jaz kurim drva in reguliram z WDC. Domnevam, da imaš talno (imam radiatorje). Sam nisem zmontiral sobne enote DD2+, temveč reguliram samo vremensko (zunanje tipalo).

1) Je normalno. Če te to moti. bi moral zmanjšati vpliv sobne enote. Poglej, če je kaj pametnega v meniju (ugibam) P2.? in S 2.? ter še za drugi krog pod 3.?

Ali ima nastavljanje dnevne in nočne temperature sploh smisel, kajti talno ima veliko vztrajnost? Potem bi urnik moral nastaviti, da preneha z ogrevanjem par ur prej in prej tudi začne ogrevati. Mislim, da bi podobno naredil parameter konstanta hiše.

2) Po želji. Včasih "spraznim" zalogovnik skoraj do sobne temperature, hiša se že ohlaja, zato primankljaj nadoknadim med kurjenjem, ko pošiljam v sistem višjo temperaturo. Včasih zakurim, ko je v zalogovniku še nekaj toplote in ne rabim tipkati po WDC za višjo temperaturo. Včasih "nabutam" zalogovnik do 90+°C, včasih niti ne ogrejem celotnega zalogovnika.

P.S. WDC ima svojo temo v rubriki napeljave.

Re: Nasvet Seltron wdc20 - marlenka - 9.12.2015

Pozdravljen,

imam prav tako WDC 20, dva ogrevalna kroga, sobne DDR? enote,
ogrevam s kotlom na polena 1500l zalogovnik in radiatorji.
Motilo me je isto, ponoči je nastavljeno na 18, ohladi se na 20°C,
zjutraj ko je prehd na dnevno temperaturo mi je šibalo v radiatorje tudi 60.
Če zmanjšaš vpliv sobne temperature, nastane problem v primeru pribitkov zaradi
sonca, kuhanja,sušilnga storja... Drugače povedano pri startu bi vpliva sobne temperature ne upošteval, pri prekoračitvi temperature v sobi pa bi jo upošteval.
Na kotlu imam del regulacije, ki je nisem nadgradil zaradi cene, ki deluje točno po nastavljeni krivulji, v primeru prekoračitve sobne temperature (nastavljivo za koliko) pa se črpalka preprosto ustavi.
Jaz sem dvižni vod enostavno omejil na 49°C, vpliv temperature sem nastavil mislim da na tri in zadeva deluje.

Pri WDC 20 je tudi serijsko nastavljeno gretje sanitarne vode enkrat tedensko na 65 ali 70°C zaradi legionele. Pač kar naprej se nekaj dogaja, pa ne veš zakaj.

Če bi izbiral še enkrat, bi piskal preprostejšoregulacijo, baje je Firštova enostavnejša?

Lp

Marko P.

Re: Nasvet Seltron wdc20 - arbajter - 10.12.2015

Ogrevanje sanitarne vode pri meni krmili Seltronov ND2, ki skrbi za upravljanje zalogovnika in pripravo sanitarne vode z uplinjakom. Sanitarno vodo greje, ko je temperatura v kotlu vsaj 60 stopinj. Če je nižja, zalogovnika ne obremenjuje. Bojler sanitarne vode je 300 litrski, v osmih letih še nikoli ni zmanjkalo tople vode. Za ogrevanje hiše pa vremenski WDC z DD2. Tudi pri meni so iste manire, ko se do jutra ne ohladi niti na 20 stopinj, kaj šele na 18.
To, da se krmilnik pri luftanju odzove z spuščanjem vroče vode v sistem je čisto normalno. Nisi napisal, kakšno peč imaš, klasika, uplinjak... Klasično peč bi lahko kuril tudi preko dneva, kakšnega uplinjaka pa se ne splača kuriti, ne da bi delal na polno.

Re: Nasvet Seltron wdc20 - matteo - 11.12.2015

Peč je klasična in talno gretje.
Danes je bilo zjutraj tam -2 zunaj.Kot sem opisal imam narejeno da zjutraj začne greti ob 5 pa do 7.30.Vceraj večer sem narihtal dnevno temperaturo na 21.stopinj.Ob 22 zvečer sem inel 22.5. in pumpe ugasnjene kot imam nastavljeno po intervalu.No in zjutraj ob 7 je bilo na termostatu 22.5 pumpe so delale in se niso ugasnile ob 7.30 ampak so se tam nekje pol 9.Na sobnem termostatu je bila takrat lunica ko je ogrevalo in kot sem rekel 22.5.Zakaj se ni pumpa ustavila saj je prekoračila za 1.5 stopnija še bolj me bega zakaj se ni ustavila ob določenem terminu 7.30
Nevem zakaj to?Ali zaradi toliko nižje zunanje temperature?
Gledal sem nastavitve:Krivulja je narejena na 0.6, vpliv termostata na temperaturo pa je nastavljen na tovarniških 1.
Aha imam pa nastavljeno najvišjo temperaturo vode ki gre v sistem tovarniških 40.Mogoče bi bilo to dobro nastaviti na max 33 stopinj?

Re: Nasvet Seltron wdc20 - pia2001slo - 11.12.2015

@matteo

mogoče zvišaš parameter vpliva trmostata na temperaturo iz 1 na 1.8 (višja vrednost,prej izklopi) - mislim da imam pri sebi tako (nisem doma), in deluje - seveda še vedno prekorači temp. za recimo 0.4 stopinje

Re: Nasvet Seltron wdc20 - picas55 - 11.12.2015

Črpalko bi osebno imel priključeno nonstop. Pri strošku max 1,5 € na mesec. Pri sončnih pribitkih se ti sicer naj bi bile ustavile do vzpostavitve željene temperature, če nimaš kakšnih otroških in drugih bivalnih prostorov obrnjenih na sever. Je pa itak toliko akumulirane toplote, da se manjko energije ne more poznati tudi po nekaj urnem daljšem nedelovanju obtočne črpalke. Ali obstaja možnost, da si imel povečane temperature v zalogovniku in so ti nastavljeni parametri vršili varovanje sistema? Verjetno se pa bo le treba posvetiti navodilom WDC 20. Sicer so na Seltronu malo trmasti, kar jim sam ne zamerim, saj me s tem prisilijo k preučitvi sistema.

Re: Nasvet Seltron wdc20 - Hanzi - 11.12.2015

Arbajter: meni pa monterji obratno filozofijo "prodajajo". Ko temperatura zalogovnika pade recimo pod 45 C ugasnejo ogrevanje objekta. Se raje pa kar fizicno zadevo resijo z razlicnimi visinami priklopov na zalogovnik. Tako imas recimo zgornji m3 zalogovnika rezerviran za sanitarno vodo :bonk:

Re: Nasvet Seltron wdc20 - stepski - 11.12.2015

@matteo

Sam sem ponavadi vse nejastnost v zvezi WDC reševal z njihovo podporo uporabnikom, pa ša nekaj obrazložitev dobiš spotoma, da vsaj malo veš kako stvar "razmišlja", nimam pripomb... razen nazadnje, ko je zmanjkalo tudi njim in je moral na pomoč priskočiti moj monter... seveda če jih pokličeš moraš biti ob WDC...
sam sem imel isti problem, nočno vklapljanje črpalke kljub lunici... znižal zaželjeno nočno temperaturo na 12 stopinj, po njihovem nasvetu, zadeva deluje... čeprav še ne pomeni da je to to, enostavno čisto preveč možnosti nastavitev, pa ta vpliv, pa oni vpliv itd., enostavno jih je potrebno spraviti na skupni imenovalec da deluje kot je treba, seveda je veliko enostavneje to reči kot narediti, še zlasti če si prvič pred WDC- jem,ima pač neko svojo logiko...

Re: Nasvet Seltron wdc20 - najrad1 - 11.12.2015

Tak mi je bil dan Nasvet seltrona g.Damir ali g.Aleš -strokovnjaka za WDC
matteo Napisal:Zakaj se ni pumpa ustavila saj je prekoračila za 1.5 stopnija
V parametrih nastavit sobno tipalo nima vpliva. Potem prilagajat ogrevalno krivuljo -(navadno znižat),da sam WDC ogreva objekt na skoraj željeno sobno T in šele po tem fina nastavitev S2.1 v + ali -
Za nastavitev ogrevalne krivulje je potreben čas , teden ali več

Lp

Re: Nasvet Seltron wdc20 - franmaln - 11.12.2015

Pri kateri temperaturi prižgat peč?
Teoretično takrat, ko pade pod temperaturo ki jo imamo nastavljeno za dvižni vod. Recimo pri meni vremenski regulator pokaže izračunano potrbno temperaturo 40stC po krivulji in povprečju današnjih temperatur, se pravi da treba kurit ko pade pod to temperaturo.

Re: Nasvet Seltron wdc20 - stepski - 11.12.2015

najrad1 Napisal:Tak mi je bil dan Nasvet seltrona g.Damir ali g.Aleš -strokovnjaka za WDC
matteo Napisal:Zakaj se ni pumpa ustavila saj je prekoračila za 1.5 stopnija
V parametrih nastavit sobno tipalo nima vpliva. Potem prilagajat ogrevalno krivuljo -(navadno znižat),da sam WDC ogreva objekt na skoraj željeno sobno T in šele po tem fina nastavitev S2.1 v + ali -
Za nastavitev ogrevalne krivulje je potreben čas , teden ali več

Lp

Ne razumem najbolje... "V parametrih nastavit sobno tipalo nima vpliva.'' ?
sam S2.1 direktno vpliva na temperaturo dvižnega voda...

@franmalan
Ker ne poznam tvoje kurilnicem ti bom dal posredni odgovor... meni je sama kotlovska avtomatika ni pustila da bi se peč shladila pod 60 stopinj,( peleti), pri drveh je ta meja celo 68, takrat ustavi obtočno črpalko... seveda se peč potem še hladi recimo čez noč... ampak recimo da je to naslednjih 10 stopinj... vendar se črpalka tudi ne zažene dokler sama peč ni dovolj ogreta, (60, 68 stopinj) ... pač današnji standardi za preprečevanje kondenziranja, odvisno od proizvajalca, sam sem se tudi že prej, ko še nisem imel avtomatike vedno trudil da mi peč nikoli ni padla pod cca 55 stopinj...

Re: Nasvet Seltron wdc20 - najrad1 - 11.12.2015

stepski Napisal:Ne razumem najbolje... "V parametrih nastavit sobno tipalo nima vpliva.'' ?
Parametri S2.2 , S2.3 ,S3.3
stepski Napisal:sam S2.1 direktno vpliva na temperaturo dvižnega voda...
Z tem parametrom se sfinišira točnost sobne temperature, ker bi naj imel nastavljen večji vpliv tudi vpliv na druge nastavitve ( na katere ne vem ker nisem spraševal niti poizkušal na WDC )
matteo Napisal:zakaj se ni ustavila ob določenem terminu 7.30
Parameter P2.3 mora biti na 0 , P 2.4 privzeta tov. nastavitev 3 - zmanjšaj in daj 0 , prav tako P3.3 in P 3.4 štrckaj in si prilagodi ogrevanje svojim potrebam .
Ogrevalna krivulja ima tudi velik vpliv pri pregrevanju ali prekoračenju nastavljene sobne T . Ko si prilagodiš parametre si jih napiši v knjigo z navodili ter shrani v WDC-ju .Sam imam radiatorsko ogrevanje in strmina ogrevalne krivulje 0.7.

Lp

Re: Nasvet Seltron wdc20 - najrad1 - 12.12.2015

franmaln Napisal:Pri kateri temperaturi prižgat peč?
Odvisno kateri energent uporabljaš.
Meni se peč včasih ohladi pod 30 stopinj v času ,ko čaka da zmanjka vode v HTV in ni panike pri peletih zaradi kondenza. Pri podhlajenem kotlu pa je pojav kondenza ob kurjenju drv- oroseno kurišče . Pri KO katastrofa prvih 10 min - teče toliko je kondenza .

matteo Napisal:Aha imam pa nastavljeno najvišjo temperaturo vode ki gre v sistem tovarniških 40.Mogoče bi bilo to dobro nastaviti na max 33 stopinj?
S5.13 Nastavi se max. T kotla na trdo kurivo in HTV . Če je T presežena se aktivira prisilni odvzem toplote v grelnik SV in ogrevalni sistem. Pri tem še vedno deluje varovanje max. dovodne T za mešalne ogrevalne kroge.
Če spustiš na 33 onemogočiš S 5.13. :?:

Re: Nasvet Seltron wdc20 - stepski - 12.12.2015

Predvsem mislim da ne moreš nekih nastavitev iz svojega WDC-ja prenesti v drugega... še zlasti pa če je v igri talno in radijatorsko ogrevanje... in tudi strmine ogrevalnih krivulj verjetno niso enake glede na vrsto objekta... tako da je zame prepisovanje nekih parametrov mimo... sicer ne vem zakaj bi obstajale tovarniške nastavitve in tiste ki jih lahko prilagodiš sebi...
Sicer vem kaj so S-ji, vendar tega stavka "V parametrih nastavit sobno tipalo nima vpliva.'' ?, še vedno ne razumem kaj si hotel povedati z njim, sem pač tup ili glup, oziroma naj mi ga nekdo razloži...
Povej kaj narediš z S2.1, če ga spreminjaš, kaj to v resnici potegne za sabo...
In če ni skrivnost katero peč imaš da ti "pusti" da ti voda pade pod 30 stopinj... pri pečeh ni problem samo kondenz, kot kondenz, ampak tudi raztezanje pločevine, zlasti po varih...

p.s.

Sedajle mi je "kapnilo", vmes si se preimenoval, prej si bil dkp-25KW, imam prav... imaš Centroplus, vezano mimo tovarniške regulacije... mislim da tvoja in moja "filozofija" okrog peči ne gresta ravno skupaj...