PodSvojoStreho.net
Kotel na drva in savna v hiši - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kotel na drva in savna v hiši (/showthread.php?tid=63870)

Kotel na drva in savna v hiši - bduin - 9.12.2015

Pozdravljeni imam težavo in sicer z punco sva se vselila v hišo moje stare mame in sem hitro ugotovil da je v hiši prevroče ko zakurim. V kotlovnici je starejši kotel na drva znamke sime (vrjetno tam okoli 30kW) in ta greje 6 radiatorjev v hiši in en kombiniran boiler v kopalnici. Ta sistem sem opazil da nima nobenega mešalnega ventila in nobenega naležnega termostata dela pumpa non stop in zato je nikakor ne morem naštelat da bi bla voda v radiatorjih manj topla. Naprimer če nastavim regulator vleka na 70 stopinj imam v kotlu nekje 75 stopinj in isto tudi v radiatorji kar je pa absolutno prevroče. Če nastavim na 60 regulator vleka pa se drva že preveč kuhajo in ne gorijo. Kakšna bi bila najlažja rešitev da bi v hiši ne bi bilo tako vroče? Hvala za odgovore

Re: Kotel na drva in savna v hiši - Hanzi - 9.12.2015

Odpres okna
Stiripotni mesalni ventil
Zalogovnik
Zadnja opcija je naboljsa in najdražja (2 jurja)

Re: Kotel na drva in savna v hiši - PS91 - 9.12.2015

Kotel je predimenzioniran za trenuten odjem toplote...poskusi z nalaganjem manjše količine drv (regulator še vedno na višji temp, da peči ne zapira), vgradi mešalni ventil, da imaš temp. kotla vedno nad 65°C (ni kond. dimnih plinov v samem kotlu) in pa optimalna varianta zalogovnik.
Če je kurišče v peči sestavljeno iz posameznih ogrevalnih členov jih poskusi odstraniti, posledično se zmanjša moč kotla ..

Re: Kotel na drva in savna v hiši - Homer - 9.12.2015

Pa še krmiljenje črpalke s sobnim termostatom in(ali) termostatski ventili na radiatorjih.

Re: Kotel na drva in savna v hiši - telmos - 9.12.2015

V poštev pride samo vsaj manjši zalogovnik drugače je vse skupaj butnskala, ker povzroči več težav kot koristi. Sime je LTŽ kotel z malo količino vode in se ni za igrat s kakimi termostati in glavami na že tako majhnem odjemu. Vsaj 300 l bojler bi že veliko pomenil. Najbolje pa zalogovnik z mešalnim sklopom za uravnavanje temperature v hiši za njim.

Re: Kotel na drva in savna v hiši - Pepe - 9.12.2015

Nasvet, da zapreš ves pretok vode proti porabnikom s termostatskimi ventili in ugašanjem črpalke, je genialen. Če najprej to naredi, bo prišlo do zanimive situacije, ki bo lahko tudi življenjsko nevarna pri taki peči, ki pravega varovanja proti pregretju nima.
Če ostane ista peč, je samo zalogovnik rešitev ali kvečjemu zelo previdno nalaganje drv. Kar pa peč spravi iz sebe, pa mora iti do porabnikov.

Re: Kotel na drva in savna v hiši - KARMEN1 - 9.12.2015

Zalogovnik, in kuriš vsakih nekaj dni.

Re: Kotel na drva in savna v hiši - Jozl - 9.12.2015

@KARMEN1

To velja samo zate in nekako še zame. Da kuriva samo na nekaj dni. Ti itako mogoče celo kosila kuhaš na šporhet in imaš posledično pogret zalogovnik vsaki dan, ali pa moraš kuriti vsakih nekaj dni, ker s tem preveč pogreš lepo izolirano hiško in še zalogovnik napolniš na max. Jaz sem tudi nazadnje zakuril pred 4 dnevi in bi moral ponovno zakurit včeraj. Samo nisem uspel priti do hiške in sem šele danes zakuril. Nama se pozna da imava masivne lesene hiške, kjer se zrak tudi hitro ogreje kot v pasvni hiši. Les pa ima močno akumulacijo toplote - kot betonski zid in dalj časa obdrži toploto v hiški. Ti imaš izolacijo na brunah, jaz pa sem brez izolacije pa rabim malo več zakurit.

@bduin
Tebi so pa že vsi odgovorili. Najboljša rešitev je zalogovnik. Najhitrejša pa je kurjenje na malo v peči ali pa nag hoditi po hiši, samo obiskom bo bolj nerodno in vroče (ne boš točno vedel zakaj se tako močno znojijo).

Re: Kotel na drva in savna v hiši - KARMEN1 - 10.12.2015

Jozl, res je!
Obožujem svojo leseno hiško. V njej je vedno lepo toplo, pa če kurim ali ne. Tudi ko vse prezračim na stežaj in v prostorih včasih pade celo na 15 stopinj, ko zaprem okna, se v nekaj minutah zopet segreje na 20 in več.
Ampak jaz kurim vsak dan, ker tako rada sekam drva, obožujem moj štedilnik in prasketanje drv v njem Smile.
Temperatura je vedno nad 19 stopinj, vso zimo.
Zalogovnik imam malo premajhen (samo 300l-nisem imela prostora zanj), tako da talno gretje kar hitro porabi vse in ga hitro ohladi.
Ampak brez zalogovnika bi prekurila peč, saj imam v nadstropju samo en radiator v kopalnici, kljub temu pa po vseh sobah 20 in več stopinj.
Pri meni se ga kar izplača sproti prazniti, ker se že sam kar hitro ohlaja, tako da nima smisla, da se voda ohlaja v njem, raje naj gre v sistem.
Enkrat smo na forumu napisali, koliko stopinj se ohlaja na uro, pa tega podatka ne najdem več.