PodSvojoStreho.net
Hrup pri ventilu na radiatorju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Hrup pri ventilu na radiatorju (/showthread.php?tid=63763)

Hrup pri ventilu na radiatorju - ropo009 - 28.11.2015

Na Vogel&Noot T6 radiatorju se pojavlja hrup in sicer pri ventilu, ki je vgrajen. V določeni poziciji prične povzročati tresljaje. Zamenjal sem že ventil in hrup je enak. Radiator je odzračen.

Hrup - tresenje, se pojavi nekje na poziciji, preden se ventil popolnoma zapre. Najprej sem posumil na termostasko glavo a ta ni vzrok, ker tudi če ventil ročno zapiraš se pojavi tresenje.

Sistem je enocevni, med 50 in 45% pretoka gre skozi radiator.

Kaj bi lahko bil vzrok?

Lp,
Robert

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - Faros - 28.11.2015

Preveri kje se ti začne segrevat radiator? Zgoraj ali spodaj? Če spodaj je narobe priključen...

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - ropo009 - 28.11.2015

Ta hrup se je začel pojavljat letos, prej (več let) ga ni bilo. Radiator se greje najprej zgoraj pri ventilu najprej zadnja stena, potem sprednja.

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - Faros - 28.11.2015

A je prvi v vrsti? Oz. tisti, ki se v etaži najprej segreje?

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - ropo009 - 28.11.2015

Do letošnjega leta ni bilo hrupa. Na nobenem drugem radiatorju ni teh težav, tudi v sosednjem stanovanju, kjer so enaki radiatorji in v enakem vrstnem redu.

Drugače je radiator drugi v vrsti. Sedaj sem probal ventil prestavit na drugo stran in enak hrup. Spreminjal sem količino pretoka in je hrup v vseh primerih.

Hrup je podoben vibriranju oziroma kakor da bi nekaj tolklo ob nekaj.

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - kurili - 29.11.2015

Ne poznam dobro enocevnih sistemov vendar poskusi malo zmanjšati črpalko. Običajno hrup, piskanje ali kaj drugega nastane ko ventil začna zapirati in mediju ki teče skozi njega se poveča hitrost. Lahko je tudi kje kakšen rob na ventilu, pri pretokih z večjo hitrostjo se marsikaj pojavi.

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - ropo009 - 30.11.2015

Smo v bloku.

Sem poskusil spreminjat pretok skozi radiator, tako na ventilu (1-7 in N) ter spodaj na priključku v radiator, kjer spreminjaš razmerje (bypass).

Je pa hrup kot udarjanje kovine ob kovino. Bo pa verjetno povezano s pretokom, samo ni mi jasno kaj bi lahko udarjalo, če je ventil trdno privit.

Kaj bi še lahko preveril. Na drugih radiatorjih težav ni.

Re: Hrup pri ventilu na radiatorju - aleks - 30.11.2015

morda gre za vodni udar. vodni udar se zgodi, kadar se pretok nenadoma na hitro prekine, oziroma ko tlak zelo hitro spremenimo. tlak momentalno nabije, rezultat je "water hammer", vodni udar. prav imaš da želiš to odpraviti, ker lahko sčasoma zrahlja oringe in začne puščat.

rešitve:
če je napaka pri tebi:
1. na vložku so se nabrale obloge ali pa je deforminrano tesnilo. rešitev: menjat vložek in namestit glavo nazaj.

če napaka ni pri tebi (ampak potem bi najbrž moralo še na kakšnem drugem mestu ropotati):
2. preveri če so slučajno kaj prčkali v skupni kurilnici in morda dvignili tlak napeljave. morda je kdo "preventivno dofilal" ekspanzijo in s tem dvignil tlak? rešitev je pravilna nastavitev tlaka celotnega sistema.