PodSvojoStreho.net
Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? (/showthread.php?tid=63709)

Strani: 1 2

Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - ris99 - 23.11.2015

Sprašujem se, ali naj v hiši ogrevamo samo nadstropje, v katerem bivamo, ali tudi pritličje z nezasedenimi oz. pomožnimi prostori. Podobno se sprašujem tudi za mansardo, ki je še ne uporabljamo. Upoštevati je treba, da ogrevamo z navadno 25 kw pečjo na drva, brez zalogovnika, zaenkrat večinoma zvečer. Fasada ima cca 5 cm izolacije, okna so stara.
Kakšne so vaše izkušnje v podobnih situacijah? Je smiselno greti tudi pritličje, da se še tam akumulira toplota in počasi prehaja navzgor, da se prehitro preveč ne shladi v času med enim in drugim kurjenjem?

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - vincent - 23.11.2015

Ob slabi izolaciji je bolje kuriti zgolj to nadstropje. Tistih 10 do 15 stopinj po drugih etažah vam bo uhajalo iz te zakurjene.

seveda če sprašuješ z vidika čim manjše porabe.

Za posledico ima to hladne strope in tla..torej debelejši copati in slabši občutek - občutek hladu.

Če imate lastna drva, potem malo grejte tudi ostala nadstropja.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - Žerjavar - 23.11.2015

Najmanj kuriva boš porabil, če ogrevaš le tiste prostore, ki jih želiš imeti ogrevane.

Iz neogrevanega prostora se ti toplota ne more vračati, ker je v neogrevanem prostoru vedno hladneje, kot v ogrevanem.
Tudi nima smisla tak prostor ogrevati le zato, da bo neka malenkost toplote šlo tudi tja, kjer želiš imeti toplo.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - SloCop - 23.11.2015

Če ne ogrevaš zna bit problem s plesnijo. Sam bi če ne bi ogreval vsega odmaknil pohištvo od zunanjih sten. Redno zračil in čekiral če so sledi plesni in/ali odpadanja ometa.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - Homer - 23.11.2015

Zagovarjam ogrevanje hiše. Tudi nebivalni del na vsaj neko minimalno temperaturo (razen prostorov, za katere se zahteva da so hladni: kleti, shrambe).
To pomeni sicer večjo porabo, a neprimerno manj problemov z vlago in plesnijo.
Ker bivate nad tem nebivalnim delom, bi ogrevanje pomenilo tudi nekaj toplejši tlak in boljše počutje.

Kot sem že v eni drugi temi napisal, ogrevam prazno etažo na 17-18 stopinj.

Ker ogrevaš na drva najbrž to stroškovno ni večji problem.....

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - Gomi - 23.11.2015

Nezasedene prostore v neizolirani hiši držim na cca18 stopinjah.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - matep - 14.1.2016

imam podobno "težavo" oz. bom rekel podobno vprašanje kot ris99, pa bi potreboval en dober nasvet glede tega.
imam večjo hišo (3 etaže) in spodnjo etažo prazno. živimo v 1. nadstropju, 2. pa je tudi neuporabljeno.
zdej pa, sem neodločen ali je smiselno ogrevat vse 3 etaže ali vsaj pritličje in 1. nadstropje, tudi če sta dve prazni, ker termostat je samo v bivalnem prostoru in tako ali tako centralna greje po določitvi na termostatu, torej po temperaturi v dnevni sobi. ali so stroški zaradi tega, ker bi grelo vse prostore višji (in približno koliko) od tega, da je bolj segreta celotna zgradba in potem hitreje ogreje prostor, ko je potreba. ali zaradi tega hitreje ogreje prostore, ker imam odprto centralno trenutno samo zjutraj in zvečer in lahko zaradi tega čez dan temperatura kar fajn pade.
in ali je tudi "vredno" imet vse radiatorje odprte v etaži ali kjer jih ne rabiš raje ne?
en kup takih vprašanj.... Smile

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - Brezdomec - 14.1.2016

- Manj prostorov ogrevaš, manjša bo poraba, hkrati pa se bivalni prostori hitreje ohladijo in težje segrejejo. (Če ogrevaš 1 etažo od treh, ne boš porabil 3x manj (67% manj), pač pa, ugibam, recimo 30% manj.)
- V hladnih prostorih je večja možnost kondenza in posledično plesni. Res pa je izvorov vlage v nebivalnih prostorih manj (samo kar pride čez strop/stene iz bivalnih prostorov), to zmanjšuje možnost kondenza.
- Torej je potrebno najti kompromis, ki je odvisen od navad stanovalcev in konstrukcije stavbe. Poskusi in poročajSmile

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - jani65 - 14.1.2016

matep
Na kakšen način je moža regulacija ne bivalnih prostorov? Imate med etažami plošče izolirane? Dostop do etaž je skupen(stopnišče ali....) ?Zunanja izolacij objekta? Z čim ogrevate?

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - matep - 14.1.2016

ja, seveda mi je jasno, da manj prostorov, ko bom ogreval, manjša bo poraba. ravno ta kompromis bi rad nekako izvedel (predno mine zima Smile ), ampak ali bi se po kvadraturi, prostoru, številu radiatorjev, razporeditvi prostorov nekako izračunati, ali je strošek te porabe manjši oz. ali nadomesti potem strošek večje porabe goriva pri ponovnem ogrevanju bivalnih prostorov. torej, ali se mi izplača ogrevat celotno hišo ali ne (pravim, v mojem konkretnem primeru - ne morete pa vedeti kakšna hiša je - torej bi morale obstajat nekake variante ali primerjave, da bi potem vsak posamezno lahko si nekako predstavljal in se odločil za kako bo ogreval). vem, da pač hiše so različne.

glede vprašanja pa: regulacije nebivalnih prostorov nima veliko možnosti. ali radiatorje zaprem ali odprem. ne, med etažami plošče niso izolirane. to najbolj občutim v dnevni sobi, kjer je pod njo garaža (neogrevana), pod drugimi prostori pa je zaprto pritlično stanovanje. dostop do etaž je ločen, priličje in 1. nadstropje ločeno, v 2. nadstropje pa je interni prehod - iz zgornjega stanovanja (in tam btw: je tudi problem, ker mi toplota uhaja navzgor v 3.jo etažo, ki je kot sem omenil, trenutno neuporabljena, a prehod je odprt (ni vrat). zunanja izolacija na stavbi je. steklena volna 6 cm. ogrevanje pa je na kurilno olje.
pa še ena zanimovost. opažam, da je kondenzacije v etaži, ki je ogrevana nepimerno več, kot v pritlični etaži, ki ni ogrevana..

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - rok77a - 14.1.2016

jaz vidim bolj problem ker centralno nimaš skoz prižgano(kolikor je nekako razvidno ker praviš da nimas centralne čez dan odprte?), oljna peč ni tako da malo prizigas pa malo ugašaš. Tko pač ne gre, sploh pozimi. To more biti prizgano non-stop. termostate na radijatorje kjer se nahajas oziroma ga že imas v enem prostoru, raje imej na radijatorjih termostat posebej na vsakem radijatorj tako da reguliras vsako sobo posebej. drugih etaž ne kuri.ne šparat da centralno na olje ugašaš vsak dan 1x 2x ali n krat, ker si pluvas v lastno skledo.

tisto luknjo ker ni vrat zapri s stiroporom ali bilo čem, na tla zgornje etaže položi na tla debelo izolacijo, da ne bo toplota gor uhajala iz spodnje bivalne etaže.

ti niti nimas problema če mene vprašaš samo stvar boš moral malce popedenat.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - jani65 - 15.1.2016

Toplo se dviga ,tako da ti bo zgornja etaža, kar nekaj porabila pa čeprav je ne ogrevaš. Objekt je celota in tako se bi tudi naj ogreval, drugače bi pa morala biti vsaka etaža posebej izolirana. Zdaj ti bo pač toplota prehaja v ne ogrete prostore ,oziroma ti bodo ti mrzli prostori hladili ogret prostor.
V blokih se je pokazalo prav to ,da so eni šparali drugi so oziroma še jim ogrevajo stanovanje ,če hočejo imet toplo svoje. Če bi bila hiša naseljena v celoti in bi se vsi prostori ogrevali bi bila poraba olja mogoče za 30% večja. To sem ugotovil pri sebi ko smo ogrevali samo pritličje(80m2) in ko smo zaprli mansardo (100m2) in iz 3800l prišli na 4000l z sanitarno vodo. Po vseh spremembah so nazadnje pokuri samo še 2200l brez sanitarne vode.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - rok77a - 15.1.2016

tako ja, problem je to ker tisti, ki so šparali in niso ogrevali, je bilo dosti tudi takih, ki so celo mislili ali še sedaj mislijo, da dejansko niso nič porabili in da je to krivično, da morajo tudi za nekurjenje polovico plačati po kvadraturi. zato pa so tko šparali, ker so misli, če imajo 15 stopinj in ne kurijo, ker jih drugi ogrevajo kako so zviti ker lahko oni prezivijo sibirsko zimo na 15 stopinjah. če ne ogrevaš celotne stavbe popolnoma nič, je temperatura taka kot je zunaj v zimi. Tisto je potem prava temperatura po kateri se lahko ogrevaš če ne plačuješ. pač vsak stanovalec misli, da najmanj porabi.

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - matep - 15.1.2016

hvala.
po prebranem vidim, da je to dejansko veliko bolje, da deluje zadeva non-stop.. mislim, na ugašanje in prižiganje centralne oz., da je termostat nastavljen, da ogreva samo zjutraj in zvečer. če po pravici povem, sem nekako mislil, da bi res preveč porabil, da bi potem cel dan delalo, ker ravno zaradi zgornje etaže, ki veliko toplote pobere, ki uhaja še višje po stopnišču gor, potem peč skoraj dejansko cel dan dela, ker ne more vzdrževati toplote. hočem povedati, da gori večino časa, če imam čez cel dan odprto centralno ker se, ko ne dela hitro ohladi. dobro, malo čudno sem napisal, ampak upam, da se da razumet.
žal pa prehoda v najvišjo etažo ne morem zapreti - s stiroporom mislim. mogoče sem prej napačno povedal. prehod je notranje stopnišče po katerem občasno hodimo ker imamo zgoraj samo garderobne omare, a prostor je zelo velik in nima plošče zgoraj, temveč je kot mansarda in verjetno je izolacija v smeri strehe zelo slaba. tako predpostavljam, ker sem se pred kratkim preselil v to hišo. nisem poznal vseh zadev, zdaj pa počasi odkrivam.
očitno, kot praviš rok77a, stvari bi moral pošteno poštimat. a se šele učim...

Re: Ogrevati celo hišo ali samo bivalno nadstropje? - jani65 - 15.1.2016

Dober si ,da kar kupiš potem pa preverjaš kaj sploh imaš. Pa v redu mogoče to ni tako slabo ,ker če se poglobiš pred nakupom v vsako podrobnost itak ne kupiš nikoli. Zima je tak bolj tak tak ,tako ,da boš do naslednje že marsikaj ugotovil.