![]() |
|
Navadna ponudba ali na ključ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Navadna ponudba ali na ključ (/showthread.php?tid=63622) |
Navadna ponudba ali na ključ - karavanke - 14.11.2015 Od ponudnikov sem nabiral ponudbe za plinsko peč. Vedno se pogovarjam z njimi, naj bo ponudba na ključ (pod tem si predstavljam, da je to najvišja možna končna cena). Vse si ogledajo, vsi rečejo seveda. A glej ga zlomka, kako naj vem, da je temu tako, saj na predračunu nikoli ne piše, da gre za ponudbo na ključ. Res ne bi rad bil deležen dobrih pribitkov, ko smo že imeli izkušnjo. Doma imamo namreč že zelo slabo izkušnjo z nekim gospodom "bog sonca". Gospod je moje starše dodobra nategnil pri solarnem sistemu. Vse si je ogledal, vse bo uštimano oh in sploh. Ko so začeli z delom je celo izjavil "ne boste dali niti evra več kot bo stalo." In nazadnje je zahteval še 1500€ več, kot je bilo na ponudbi. Človek iz svoje stroke je izjavil, da si sploh ni predstavljal, da bo šlo toliko bakrenih cevi... Hvala vnaprej za odgovore. Re: Navadna ponudba ali na ključ - jani65 - 14.11.2015 "ne boste dali niti evra več kot bo stalo." Pa saj je lep povedal. Vsakemu naprej povej ,da lahko plačaš manj več pa lahko pozabi. Daj mu jasno vedet ,da naj sestavi predračun kot račun. To niso zemeljska dela ali dela ki bi lahko skrivala nepredvidene stroške. Re: Navadna ponudba ali na ključ - mika79 - 14.11.2015 karavanke Napisal:Doma imamo namreč že zelo slabo izkušnjo z nekim gospodom "bog sonca". Gospod je moje starše dodobra nategnil pri solarnem sistemu. Vse si je ogledal, vse bo uštimano oh in sploh. Ko so začeli z delom je celo izjavil "ne boste dali niti evra več kot bo stalo." In nazadnje je zahteval še 1500€ več, kot je bilo na ponudbi. Človek iz svoje stroke je izjavil, da si sploh ni predstavljal, da bo šlo toliko bakrenih cevi...Isto se je zgodilo mojim staršem (drug izvajalec, drugo delo). Se zmenijo konkretno za postavke, material,... na koncu račun x2 :evil: In tipu še plačajo... :evil: Pa dajte folk, začnite zavračat take računa, v naši deželi lahko samo na ta način kaj dosežeš. Beseda je že dolgo vredna manj kot nič, izvajalci pa te toliko nategnejo, kolikor se jim pustiš!!! Re: Navadna ponudba ali na ključ - mirator - 14.11.2015 Preprosto. Pisno mu ponudbo potrdi in navedi, da gre za ceno na ključ. En izvod potrdila ti naj podpiše in zadeva je urejena. Samo ne nasedi na 100% avans! Re: Navadna ponudba ali na ključ - arbajter - 14.11.2015 Čisto klasični nateg. Enako, kot bi jaz rekel, da si ne predstavljam, koliko metrov kablov gre na eno bajto. Seveda, če pa stranka plača, potem je pa sistem "opali - ne žali", ovce pa plačajo. Re: Navadna ponudba ali na ključ - Fery - 16.11.2015 Štromarji so najbolj klasičen primer, kjer to ne gre!!! Zato se lahko ustiš kolikor hočeš. Če pa ti veš, čez prst, po parih minutah, koliko žice in ostalega boš porabil na eni bajti, si pač čudežen dečko. Da ne govorimo da žic, stikal in vtičnic ni nikoli dovolj, kaj šele da bi delal po projektu. Vendar je seveda to stvar dogovora. Kako se bo poračunavalo. O zgornjem pa ne bi. Ponudba na ključ gre zgolj na podlagi ogleda in želja. Ko je to opravljeno in ponudba oddana, odstopanj ni več! Re: Navadna ponudba ali na ključ - firefly - 16.11.2015 Vsaka ponudba je "na kljuc". Ce ne bi bila bi pomenilo da ti en izvajalec naredi pol "projekta" drug izvajalec pa pol... in vsako stvar se poracuna po dejansko vgrajenih kolicinah. Je pa slovenska folklora da se v ponudbi napise samo osnovne stvari. Vse dodatke (vsak majster ve da itak da bodo) pa potem samo poracunajo... tu smo si krivi tudi kupci sami. Ker ne vemo kaj kupujemo... Re: Navadna ponudba ali na ključ - Fery - 16.11.2015 Lej, zgoraj navaja solarni sistem. Če daš ponudbo, na osnovi ogleda, potem ne more biti odstopanja. Če že daš kak košček več, ga itak požreš na podlagi RVC-ja. Sicer pa so kolektorji taka štanca, tudi če si slep, ne moreš faliti za več kot 50 €. Pri jurju ali več RVC, je to malenkost. Re: Navadna ponudba ali na ključ - Taav - 16.11.2015 firefly Napisal:in vsako stvar se poracuna po dejansko vgrajenih kolicinah. Je pa slovenska folklora da se v ponudbi napise samo osnovne stvari. Vse dodatke (vsak majster ve da itak da bodo) pa potem samo poracunajo... tu smo si krivi tudi kupci sami. Ker ne vemo kaj kupujemo... Točno. Ljudje dejansko mislijo, da je "na ključ" neka rešitev, ki izvajalcem onemogoča neko dodatno zaračunavanje. Ne vedo pa npr, da moraš imeti za varianto na ključ natančen popis materiala, izdelano rešitev itd, ne pa neke oglede za 20 min, na podlagi katerih se potem zadeva izvaja. V kolikor so količine presežene za več kot 10%, ključ pade, vse kar je več, je stvar dodatnih obračunov. To pomeni, da izvajalci v ponudbo na ključ vkalkulirajo vsaj 10% pribitka, kar na koncu enostavno pomeni samo dvoje: ali pribitek plača izvajalec ali pa stranka. Na koncu se ponavadi nekomu ne izide. Daleč najbolj pošteno je še vedno obračunavanje po dejansko vgrajenih/izvedenih količina (€/em). Re: Navadna ponudba ali na ključ - telmos - 16.11.2015 Do danes se ni še zgodilo, da bi kupec pri nas plačal 1 euro več, kot je dobil ponudbo pa ne glede na to, kaj smo morda pozabili in kaj ne. Kvečjemu je plačal manj. Re: Navadna ponudba ali na ključ - Rimbaldi - 18.11.2015 Ludvik - to tvojo trditev potrjujem iz lastnih (najinih) izkušenj! Si me prijetno presenetil takrat. Drugače pa je zadeve na ključ včasih res težko točno določiti. V bistvu lahko, a mora biti v ponudbi potem neka resna rezerva, ki pa lahko naročnika že v štartu odvrne od naročila. Je pa odvisno od del, ki se naročajo. Dimnik za kamin so mi, po ogledu objekta in izbiri modela, ponudili za točno določeno ceno do končne ureditve (na ključ) in je zadeva držala. Dva nadstreška prav tako. Z električarjem pa smo naredili okvirni predračun (da sem si predstavljal cca strošek) poračunali pa smo po končno znanih količinah (cene po enoti so bile jasne iz predračuna). Med izvedbo del sva z ženo nekaj spremenila in dodala (kot večina nas), tako da tisti prvi predračuna tako ali tako ne bi vsega zajemal. Končni obračun je bil narejen po izvedenih delih in porabi materiala in je bil pošten za obe strani. |