PodSvojoStreho.net
Regulator vlel - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Regulator vlel (/showthread.php?tid=63527)

Regulator vlel - Olimpicus - 2.11.2015

Zanima me ali vsi regulatorji vleka pašejo na vsako peč?Vidim da so cene v razponu od 30€ pa nekajkrat več.Trenutno mamo samson,ki pa je žal oddelal svoje...hvala za pomoč

Re: Regulator vlel - Sebek - 2.11.2015

Regulator vleka se vgradi na dimno cev če ima dimnik prevelik vlek. Samson pa zapira dotok zraka v kotel preko verige, ko v kotlu naraste temperatura vode na vrednost nastavljeno na samsonu. Če je crknil samson potem ga boš mogel menjati za enaki samson, kot ga imaš sedaj montiranega.

Re: Regulator vlel - Brezdomec - 3.11.2015

Mislim, da ga zanima, kakšna je razlika (razen v ceni) na primer med temi:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?c=150[/url]

Vsi imajo 3/4 navoj in verjetno pašejo na kotel. Oglej/izmeri navoj od starega regulatorja. 99,9% sem, da je 3/4.

Re: Regulator vlel - CimaBella - 3.11.2015

@adijopamet: nekako se uporabja izraz regulator vleka za dve različni "napravi":

Eno so regulatorji vleka na pečeh ala Samson, eno pa so regulatorji dimniškega vleka, ki se jih vgradi pod priključek peči, kot je zapisal že Sebek.

Kar bi kot (samo)renomirani monter lahko vedel.

Re: Regulator vlel - CimaBella - 3.11.2015

Vem, da spraševalec rabi novega samsona.

Jaz sem samo razložila tebi, da se večkrat uporablja ista besedna zveza za 2 različni napravi. Odtod zmeda in dejstvo, da tvoj stavek
Citat:Regulator vleka je naziv za napravo, ki zapira dovod zraka v kotel ko ta doseže nastavljeno temperaturo.
ni dovolj natančen, kar pač samoreklamiranim strokovnjakom ne pritiče.

Re: Regulator vlel - kadotr - 3.11.2015

Zdravapamet v 25 letih ni vgradil niti enega dimniškega regulatorja vleka. Kar nikakor ne pomeni, da nikoli ni bilo potrebe...

Re: Regulator vlel - Olimpicus - 3.11.2015

Matr nism vedu da se tle tud kregate...;-) ja gre pa za regulator za loputo spredaj na peči...torej pašejo vsi je pa dobro vzeti samsona da ne bom kmalu zaradi slabe kvalitete spet menjal...

Re: Regulator vlel - picas55 - 3.11.2015

Olimpicus,
določene zadeve vzemi z rezervo. Določeni regulatorji so kot nekoč pri fičku termostati na hladilniku za odpiranje lopute. Če si ga kupil pri nas, ti je kmalu šel po gobe. če si ga kupil na Raštelu v Gorizi, ti je pa zdržal. :lol: (čudno, pa vi so bili iz iste fabrike). Bolj me preseneča, da se podobna regulacija ni uveljevila pri starejših kotlih tudi za pripiranje dimniške kotlovske lopute.
Tako, kot si sam opazil tudi Samsoni niso več tisto kar so včasih bili.Bi pa pred nakupom preveril, če je stari res zanič in da ni slučajno samo vzvod čez poletje zaštekal.
Kar se [u]pameti[/u] tiče pa zgleda, da obnavlja kotlovnice skupaj z sanacijo dimnika s tako popularno vstavitvijo inox cevi, ali pa imajo vse njegove stranke pravilno po projektu zgrajen dimnik, kateri namenskemu kotlu, vlek zadošča tudi po zamenjavi kotla, z vgrajenim presekom in višino dimnika, kar zahteva ponavadi novi kotel, večinoma prehud vlek in posledično, regulacijo vleka dimnika. Je pa edini z jajci, kateri je obelodanil cenik njegove storitve, v neki drugi temi in zato mi kljub določenemu znanju deluje toplo- zamrznjeno.

Re: Regulator vlel - kurili - 4.11.2015

Regulator vleka - Samson kot ga nekateri imenujejo ima svojo življensko dobo ki je daljša če ga nastaviš in pustiš pri miru, stano vrtenje in spreminjanje nastavitev mu ne koristi. Tu se lahko razprava vleče v nedogled kaj je bolje in kaj slabše, logično je da pri boljših komponentah je tudi cena višja in izdelek boljši. V svojem obdobju kurjenja zadnji 40 let sem imel različne regulatorje ne samo Samsonove in za vse velja enako, nastavi ga in pusti, če hočeš zapreti peč snemi verižico

Re: Regulator vlel - kadotr - 4.11.2015

Zdravapamet, imam kotel WV MV, povsem po predpisih priklopljen na predpisan dimnik predpisane višine. Ob začetku kurjenja z drvmi, ko se ogenj povsem razgori, temperatura kotlovske vode pa je še tako nizka, da Samson ne pripre vratic, mi gre ogenj skozi vse pregrade skozi dimniški priključek vse do dimnika. Tako zaposleni iz tehnologije proizvajalca kotla, kot dimnikar, sta mi svetovala dimniški regulator vleka. Ga nimam zaradi cene in predvidene menjave kotla. Problem rešujem, da na začetku zakurim bolj malo, potem počasi dodajam. Tako, da dimniški regulator vleka ni nekaj povsem nepotrebnega. Svetujem ti malo manj samozavesti, pa manj zaničevanja uporabnikov kotlov. Navadno šele mi odpiramo oči vseznalcem. Verjemi, da se človek celo življenje uči, zato tudi pri tebi učenje na 25 let podlage ne bi škodilo, sicer te utegne povoziti čas. Bi ti že prej tole napisal, pa sem čakal mnenje kolega centralnarja. Pravi, da Samson ni edini zveličaven na svetu, da pa cena ne laže. Toliko.

Re: Regulator vlel - Poldee - 4.11.2015

Citat:Svetujem ti malo manj samozavesti, pa manj zaničevanja uporabnikov kotlov. Navadno šele mi odpiramo oči vseznalcem. Verjemi, da se človek celo življenje uči, zato tudi pri tebi učenje na 25 let podlage ne bi škodilo, sicer te utegne povoziti čas.

Sem tudi sam ze zelel nekaj podobnega napisat v drugi temi, pa sem si premislil... si pa zadel v piko...

Re: Regulator vlel - kadotr - 4.11.2015

Poldeem, hvala za strinjanje. Čivknil sem izključno za opozorilo podobno naivnim strankam, kot sem bil pred časom jaz... Enake floskule, enaki reklamni prijemi, enako samohvalisanje, delo pa? Švajsat in lotat sicer znajo, ostalo pa? Teorija jih pa jebe. Brati navodila: no way. Polpismeni...yes! Še danes se tolčem po glavi. Spomenik je še sedaj v kurilnici.

Tudi uporabnik storitev MORA biti vsaj nekoliko podkovan o stroki, sicer ga izvajalec lahko pelje scat. Slepo zaupanje: nikakor ne. To je ves razlog mojega pisanja.

Še pripomba uvoznika peletnih gorilnikov. Organiziral je izobraževanje v Italiji. Prišlo je kar nekaj "mojstrov". Na predavanju (s prevajalcem) niso niti napol poslušali, vse se jim je zdelo trapasto, čakali so le na darila, pojedino in pijačo. Uvoznik je bil totalno razočaran. Ni se čudil, da je z gorilnikom toliko težav. Mi je rekel, da je velika sreča, da jih ni še več...

Na srečo so tudi dobri mojstri. Le amater jih težko spozna...

Konec zgodbe: kupite kakršenkoli regulator vleka, vsak vam bo dobro delal, razen nizkocenovnih (če nimate sreče). Kolikor denarja, toliko muzike. Ne obremenjujte se z blagovnimi znamkami.

Močno upam, da sem napisal kaj poučnega... Svoje izkušnje sem sam plačal...