PodSvojoStreho.net
Moč kotla na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moč kotla na drva (/showthread.php?tid=63512)

Moč kotla na drva - malica - 1.11.2015

Pozdravljeni. Imam kotel na drva znamke sime. Zanima me koliko Kw je ta kotel ker nikjer ne najdem podatka na peči. Pogledal sem zadaj ni nobene ploščice, pravtako tudi ob straneh. Vse kar je razvidno na kotlu je to da je kotel znamke sime. Hvala za odgovore!

Re: Moč kotla na drva - branci - 1.11.2015

preštej koliko členov ima

Re: Moč kotla na drva - malica - 1.11.2015

Kotel ima 4 člene....

Re: Moč kotla na drv - branci - 1.11.2015

verjetno se plus prvi in zadnji, to je 6 ćlenov in pa okoli 30kw

Re: Moč kotla na drva - malica - 1.11.2015

Ja mislim da da bo res tako čeprav prvi in zadnji delujeta kot da sta polovična glede na ostale 4. Ne razumem zakaj ta peč nima nobene ploščice z specifikacijami... Sedaj me pa zanima ali se mi splača na to peč dati zalogovnik tople vode in koliko velikega? Ogrevam okoli 150 kvadratov....

Re: Moč kotla na drva - vincent - 1.11.2015

Zalogovnik je vedno dobrodošel...tako ne boš pacal drv, ki ne dajo toliko od sebe, ne boš svinjal okolice...kuril ga boš na polno (krajši čas) in si viške shranil za čas nedelovanja.

Kapaciteta? Neizoliran objekt?...vsaj 1.500 litrov.

Re: Moč kotla na drva - Jozl - 1.11.2015

Zalogovnik je nujno priklopiti. To ti je že bilo povedano. Lahko ti podam mojo izkušnjo, ko sem na malo večjo peč priklopil 2000l zalogovnik in imam hiško 20cm lesena bruna brez izolacije, streha imam 24cm v poševnini in na ravnem delu 32cm izolacije. Klet je v kopana v skalnatnem terenu in izolirana na zgornjem 1,25m s 7cm XPS, spodaj pa samo 3cm XPS. Spredaj na dvorišče je samo 30cm betonski votlak in še ni izolirano. Lansko zimo še nismo bivali notri, a sem jo vseeno ogreval, ker se dela na zakjučnih delih in sem rabil v zimi, ko je bilo pooči pod -10°C zauriti samo vsaki dan skoraj polno naloženo peč. Vse je pogorelo v 3 urah in je bilo za 24h ogrevanja. Sedaj v teh hladnih dneh pa zakurim polno peč in zalogovnik pregrejem na cca 75-80°C in imam najmanj za 3 dni ogrevanja, če ni sonca. Ob soncu imam še koletorje in je polni zalogovnik za več kot 8 dni. Ta teden, mogoče sploh ne bo potrebno kuriti, ker se zakuril 5 dni nazaj in je še danes zjutraj bilo zgoraj v zalogovniku 45°C, spodaj pa skoraj 30°C.

Samo na hitro. Priklopi zalogovnik tako kot je bilo zapisano vsaj 1500l, da bo dovolj energije za 16-20h, ko prideš nazaj iz službe in lahko ponovno zakuriš. Ali pa daš še večjega cca 2000l. Prevelik zalogovnik, ki je dobro izoliran, ni nikoli prevelik. Premajhen zalogovnik je pa še vedno premajhen in bop moral mogoče 2x na dan zauriti v peči. Poglej samo na velikost prostora, kako velik zalogovnik boš lahko spravil not in ne šparaj z litri. Seveda ne rabiš pa imeti 3000-4000l, ker je pa tam izredno velika akomulacija. KOB iz Šentjurja ti ga tudi naredi po meri, da ga dobiš skozi vrata in po višini, da ga lahko postaviš pokonci in priklopiš.

Jaz osebno imam skoraj malo prevelik zalogovnik glede na potrebo hiške, a je to tudi bolj kamot. To je tako kot da imaš velik kamion in lahko pelješ kratki in lahki tovor, v malem kamionu pa ne moreš peljati velikega in težkega tovora. Ker pa imam veliko peč od 40kW, pa je zalogovnik ravno pravšnji. Če naložim polno peč dobre bukovine, se zalogovnik lepo pregreje.

Re: Moč kotla na drva - malica - 2.11.2015

Najlepša hvala za odgovore in pomoč.Sporočim ko bo zalogovnik priklopljen Wink