PodSvojoStreho.net
Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva (/showthread.php?tid=63391)

Strani: 1 2

Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Boris_54 - 19.10.2015

Pozdravljeni forumaši,
prosil bi vas predvsem za pomoč in argumentirana mnenja.

Živim v najemniškem stanovanju oz. v pritlični etaži dvostanovanjske hiše, ki obsega cca. dobrih 100m2 in ima 7 radiatorjev.

Hiša je stara in ima še stara dvojna okna. Lansko leto sem ogreval stanovanje preko CK na kurilno olje in v obdobju konec novembra - maj, pokuril cca. 1000l olja. Peč je bila nastavljena na 3 dnevne režime, po cca. 1,5h delovanja, torej skupno cca. 5h delovanja dnevno. Moč peči na olje je 28kW, nastavljena temperatura na peči je 55°C, v stanovanju 22°C.

Letos sem se odločil izkoristiti priložnost za kombinirano ogrevanje na na olje/drva. Preko vikenda na drva, med tednom na olje, saj je draga v blaženem stanju in ne želim, da jo zebe, prav tako bo novorojenček "zimski otrok" (beri:februar) in je prav, da je stanovanje prijetno toplo.

Peč, ki jo imam v kurilnici je PAVLIČ ŽAR 2000 - 32kW (link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pavlic.si/katalog/ogrevanje/peci/503/1/3/pec-na-centralno-ogrevanje-z-menjalnim-kurjenjem-zar-2000.html">http://www.pavlic.si/katalog/ogrevanje/ ... -2000.html</a><!-- m -->)

Ker nimam nikakršnih izkušenj s kurjavo na drva, bi prosil za nasvete oz. mnenja.
Na peči je montiran regulator vleka (nastavljen na 70°C). Na izhodni cevi iz peči je naležni termostat, nastavljen na vklop pri cca. 40°C.

Opazil sem, da če ne hodim na cca. 1h naložiti v peč, da temperatura izhodne vode iz peči pade na cca. 40°C. Ker opažam, da se je v dveh vikendih nabralo precej saj in tudi kondenza, predvidevam, da nekaj ni ok nastavljeno.

Ko naložim drva na peč in zakurim in preden naležni termostat vklopi črpalko, regulator vleka že skoraj v celoti zapre loputo. Ko se voda ogreje na nastavljenih 40°C na termostatu, se števec temperature izhodne vode dvigne na 60°C. Potem regulator vleka odpre loputo, da dogreje hladno vodo, ki je komaj prišla v sistem. Ko regulator v drugo zapre loputo zraka, priprem tudi loputo dimnika na kot okoli 30°.

Ko pridem čez cca. 1h preveriti situacijo, opažam, da je ostalo cca. 20% nezgorjenih drv, na stenah pa se opazi kondenz, nabranih pa je za moje pojme kar nekaj saj oz. katrana.

Danes sem povsem odprl loputo dimnika in pustil zgornji pokrov peči, skozi katerega nalagam drva odprt cca. 10 min, da je para oz. kondenz lahko "ušel" iz peči, potem je zvok, ki spominja na mokra drva iz peči izginil. (drva so presušena bukev/hrast, stara cca. 2-3 leti)

Nekje sem prebral, da voda, ki pride iz radiatorjev v peč po nekem času ogrevanja ne bi smela imeti manj kot 55°C.

Torej, v čem je problem oz. kaj ni nastavljeno pravilno. Peč je za moje pojme, skoraj premočna za takšno kvadraturo in število radiatorjev, pa vendar se voda zelo hitro ohladi.

Na radiatorjih imam HERZ-ove termostatske ventile, ki so v sobah odpri na stopnji od 3-5. (v odvisnosti, kje se boljša polovica več zadržuje).

Kot sem lahko razbral, je zalogovnik super rešitev, vendar za letos finance pravijo, da bi bilo "super" počakati do prihodnje kurilne sezone, do takrat pa uporabi kar imaš na razpolago + najemniško stanovanje ni moje stanovanje, zato nekih ogromnih investicij ne bi želel nakopati sebi v breme, ker tudi lastnik ni pripravljen investirati oz. soinvestirati.

Sedaj sem poskusil glede na specifikacije naložiti več drv v peč in doseči višjo temperaturo, loputo dimnika pa pustiti povsem odprto.
Bi morda, moral zvišati temperaturo na regulatorju vleka na 80°C in temperaturo naležnega termostata npr. na 50°C?

Kakšne so sploh pravilne temperaturne vrednosti za peč na drva oz. kakšna je "delovna temperatura", ker kolikor lahko razberem so povsem drugačne od tistih za peč na olje, nikjer pa ni napisanih nekih okvirnih vrednosti.

Se opravičujem, ker sem se toliko razpisal. Želim, da tisti, ki se spoznate na te stvari, da imate čim boljšo predstavo moje težave, da mi boste lahko svetovali, kako zadevo sanirati oz. vsaj omiliti.
Hvala za odgovore.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Hanzi - 19.10.2015

Imas 4potni mesalni ventil? Kako imas nastavljenega? Ali imas motornega celo?

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Boris_54 - 19.10.2015

Mešalnih ventilov ni. CK je narejena po starem sistemu, gl. veja in potem razcepi v radiatorje, direktno v peč in iz peči.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - jani65 - 19.10.2015

Navadna kotel na drva 80sC. Dokler ne bo zalogovnika je to kar imaš in ne more biti drugače. Ta kotel je trajno žarni in bi ti če ga naložiš do vrha moral zdržat 5 ur.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Hanzi - 19.10.2015

daj eno sliko zadaj za pečjo, ker mešalni ventile vem da so dajali že pred tremi ali celo 4 desetletji...
Sicer pa peč komot spustiš na 80, ali celo 90. Nekatere tudi preko 100 prenesejo brez "posebnosti".
Potem pa bo spet lastnik jamral da mu peč preteče v 5 letih in da je iz slabega materiala. Hkrati pa mu je težko dati nekaj 10 evrov za mešalni ventil ki bi mu življensko dobo peči podaljašal vsaj za dvakrat. Saj lepo piše
Citat:Kotel ŽAR 2000 je visokotemperaturni kotel, kar pomeni, da ga moramo kuriti na minimalno temperaturo kotlovske vode 60 °C (bolje več - 70 ali 80 °C). Pri nižji temperaturi pride namreč do nastanka kondenzata, ki uničuje kotel, kar pomeni manjšo življenjsko dobo.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - aleks - 19.10.2015

hanzi je že ugotovil, če ni 4 potnega mešalnega ventila, je možno da voziš prehladno vodo nazaj v kotel, in posledično "švica" po stenah.
loputo dimnika bi jaz osebno med samim kurjenjem pustil na maksimalni vlek, pripiranje bi morda prišlo vpoštev ko končaš kurjenje na drva, da ne sesa v dimnik toplote iz kurilnice. lahko pa tudi snameš verižico iz samsona.

pavličev kotel je sicer vrsto let služil mojim staršem, vebndar je imel prigrajen 4 potni mešalni ventil. tudi sicer ta kotel rad postane malo sajast ali celo pokatranjen, ker deluje na vmesni moči. srdi zime, ko bo -10°C se bo začasno prečistil, na pomlad pa spet zapacal. tko pač to je brez hranilnika, ni pa tragedija. drugo je kondenz, to pa res škodi in se velja izogibati.

v glavnem, kotel nagoni na tak režim (ker jaz si mislim, da ne boš šel predelovat cevi za prigradnjo mešalnega ventila), da bo povratna voda vsaj 45°C, in se kondenz ne bi smel več pojaviti. dobijo se majhni kontaktni termometri za na cev, da boš lahko to nadziral brez posega v cevovode, pa še dragi niso.

delovna tempertaura kotla je sicer 80°C +/- par stopinj. to je sicer nekoliko prevroča voda za radijatorje, se bo dete opeklo (ali pa mamica). komot pa naštimaš kotel 60 do 65°C. verjetno se boš moral malo poigrati s samsonom, termostat pa tudi lahko (kot si že omenil) postaviš na 50°C. vsi radijatorji naj bodo odprti do konca, da se voda v njih ne ohladi pod kondenčno točko.

poročaj, če se obnese, ko boš kaj počel.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - kurili - 19.10.2015

Kotel na drva se najbolje obnese če ga kutiš na najmanj 80 stopinj, je pa res da je za prijetno gretje potreben tropotni ali mešalni ventil da ti b radiatorj ne butne vroča voda. Čeprav je res da so včasih večino delali brez mešalnega ventila so bili pač radiatorji malo bolj vroči lahko jih tudi pripreš ali namestiš termostatske ventile in potem ne bodo celi vroči.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - dkulcar - 19.10.2015

Tale kotel imamo cca 8 let. Lani smo nanj priklopili zalgovnik.
Kotel je katastrofa in ga nikomur ne bi sploh podaril, ne proporočal, ker bi ga s tem samo oškodoval. Iz kotla v dimnik leti čez 500°C, če želiš da kotel dosega temperaturo. Če si priprl loputi so sicer dimni padli na 300-350°C, ampak takrat kotel ni mogel proizvesti dovolj visoko temp. vode prav tako pa nikoli ni gorel s konstantno temperaturo. Vedno so bila ogromna nihanja.
Od lanskega leta do danes nam je temp. dimnih plinov uspelo z raznimi pregradami in turbolatoji spraviti na konstantnih 250°C pri odprti loputi. Sedaj nam pri 65°C povratnega voda peč brez problema gori na konstantnih 75-77°C. Pri polnjenju zalogovnika se prav tako pozna. Prej ga nismo mogli napolniti. Pokurili smo več drv, kot smo jih brez zalogovnika.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Boris_54 - 19.10.2015

Najprej vsem hvala za nasvete in predloge.
Če prav razumem, bi bilo dobro, da zvišam temperaturo v kotlu, torej preko regulatorja vleka, da nastavim na cca. 85°C, v naležnem termostatu pa na 50-55°C. Na radiatorjih imam termostatske ventile, sem jih že lansko leto vgradil na lastno pest. Jih bomo pa malo priprli, da se v peč vrača toplejša voda.
ta vikend bom spet kuril na drva, tako da javim rezultate.

Je pa res kot je napisal dkulcar, mam občutek, da gre v dimnik veliiiiko vročine oz. so toplotne izgube res velike, ker delovanje peči resnično niha. Ali polna moč, ali pa toliko, da še žerjavica ne gori kot bi morala in se vse skupaj začne kuhati.

Bom se pa pozanimal pri mojstru, ki je že nekaj pacal okoli peči, kolikšen bi bil strošek vgradnja mešalnega ventila. sem pa ugotovil, da eni pišete 3-potni eni pa 4-potni. kaj je razlika, oz. kaj je bolj priporočljivo za moj primer.

Se strinjam, da bi zalogovnik bil super stvar, ampak v trenutni situaciji oz. za letos odpade.

Imam doma laserski merilnik temperature, bom malo pomeril temperaturo vseh ceveh vključno z dimniško, pa javim kaj se dogaja.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Hanzi - 20.10.2015

Vsaj na inox cevi ne bo pokazal prave temperature tako da pozabi na IR. Ce si kje blizu si lahko prides sposoditi dimniski termometer, ali pa ga kupi za kaksnih 200 evrov....
S pripiranjem termostatskih ventilov (ob visji temperaturi vtoka) bos samo omejil pretok vode skozi radiator. Posledično jo boš tudi bolj ohladil. Skratka z njimi ne mores dvigniti povratka v pec.
4P pride v postev brez zalogovnika
3P pri zalogovniku.
Dejansko pa pravilno varuje peč 3p mesalni ventil. Tudi 4p se ga da nahecat, samo potem imas cudno temperaturo v hisi, ali pa ti pec skozi zapira....
Pravilna resitev je zalogovnik. Pa upam da mojster prevec ne paca.....
Nakup in montaza ventila ne bi smela stati vec kot 100 evrov. Problem je v tem da moras sistem izprazniti, ponovno napolniti. Ne vem kako dolgo traja mas namen biti najemnik v tej nepremicnini. Mogoce se je bolje seliti kot pa nekaj na lastno pest delati v hisi ki ni tvoja in se po koncanem najemu ne bo splačalo odnesti iz hise (in vrniti zadevo v prvotno stanje)

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - jani65 - 20.10.2015

Ventil mora za to zadevo biti štiri potni.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - aleks - 20.10.2015

če boš res dvignil temperaturo, moraš opozoriti domače da ne šlatajo radijatorjev, to že kar malo speče.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Boris_54 - 21.10.2015

Hanzi,
ja to mi je jasno, da čisto točne temperature na železni cevi ne bo pokazal, ampak za prvi občutek bo vredu. Iz kje pa si drugače? Jaz sem iz Žirovnice.
Če prav zastopim, pri meni pride v poštev 4p ventil, zapiranje termostatskih ventilov na radiatorjih pa ubistvu samo še poslabša zadeve.
Ja v ta ventil bi še investiral, stroške še prenesem, nekih večjih investicij, kot so zalogovnik pa žal ne. Bom še premislil o vsemu skupaj. Očitno bo treba nažgat peč, pa opozorit domače, da se ne dotikajo radiatorjev.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - aleks - 22.10.2015

ta ventil sam ni drag, mislim da bi moral prit skozi z dobrih 40€. potem pa še instalater, kaki 2 uri dela in par fitingov po 2-3€. mislim da bi to bila zelo odlična investicija, ker bi kotel lahko vozil na 80°C, v radijatorje pa spuščal po želji od 45-50°c naprej.

Re: Pravilne nastavitve temperatur CK na drva - Hanzi - 22.10.2015

Boris, predalec si za termometer. Cimabela je blizje....
Na inox dimniku vem da posteno laže.