![]() |
|
Nacin ogrevanja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nacin ogrevanja (/showthread.php?tid=63380) |
Nacin ogrevanja - rokdela - 18.10.2015 lp ze par let spremljam kurilne naprave in razmislam kaj bi bilo najpametneje vgraditi oziroma zamenjati obstojeci sistem ( kotel na olje). zadni dve leti se kuri na drva brez zalogovnika. prej ko smo se kurili na olje je bila poraba cca1400-1550 l. nekaj o hisi cca 165m2 dve etazi vse na radijatorjih ( mogoce 2 malo majhna) fasada 10cm stiropor, okna pvc 6 let stara ( gorenjska). opicje ogrevanja peleti-nova pec namenska ( pelson x3, poraba mogoce 2.6-3tone), ali dograditi zalogovnik tople vode in kuriti drva ( malo me jezi ker mi drva odzirajo prostor ampak sprejmem kompromis) opcija zemljski plin ( moram prekopati dvorisce in speljati cev do korilnice za hiso cca 20m v hrib plus nakup peci po mojem grobem izracunu cca5000 eu vstet izkop prijatleja, predvidevam porabo 700-850 eu po primerjavi s sosedom ki je brez fasade podobna kvadratura ) ali tc waterstage 11kw pridobil predracun zanima me ce bomo pregurali zimo da bo dobolj toploin da bo cena ogrevanja ugodna, spet pedvidevam da bom rabil vodo 35-45,48) vec mislim da ne prosim za mnenja vsakega sistema sam sem ze cisto zbegan. investirati sem zmozen do mah 7000 za ta denar se pa tudi ze nekaj dobi Re: Nacin ogrevanja - jani65 - 18.10.2015 Bilo katero bo v redu. Lahko je smo z delom ali pa popolnoma brez dela. Re: Nacin ogrevanja - Chuck - 18.10.2015 Kako kamot hočeš biti. Če imaš čas in voljo ukvarati se z drvami in kuriti, potem na obstoječo peč dogradi zalogovnik in kuri dalje. Drugače pa izberi katero drugo opcijo. Re: Nacin ogrevanja - xavi - 18.10.2015 rokdela Napisal:lpSam sem bil v enaki dilemi, s tem, da opcije zemeljski plin nisem imel, glede drv pa je bila težava z prostorom. Skoraj sem že bil odločen za pelete, pa so mi dali na predračun napačno (dražjo) peč, med branjem foruma pa sem bil vedno bolj navdušen čeprav zelo skeptičen za ogrevanje z TČ. Rezultat ogrevanja z TČ je nič dela, nič dimnikarskih pregledov, zelo nizki stroški ogrevanja kljub povprečni izolaciji in to, da je izklučno radiatorsko. TČ enaka kot na tvojem predračunu. Invensticija leta 2013 z vrnjeno subvencijo pod 6 jurjev. Re: Nacin ogrevanja - rokdela - 18.10.2015 glede dela ni problem malo me prostor daje ampak za taksno ceno ogrevanja se da potrpet. ponudbo za tc ws sem dobil in pride misnu subvencija tudni nekje 5000-5500 . xavi ce prav razumem si tudi na radijatrojih ,i lahko poves koliko recimo spuscas v radijatorje v najbolj mrzlih mesecih in koliko je takrat poloznicce. glede pelet sem kar navdusen saj imas doloceno avtomatiko in se vsemu skupaj posvetis 1 krat tedensko,pri plinu skoraj nic. ampak sem dobil malo slabih informacij glede kvalitte pelet in pas s tem povezanih izkoristkov in tezav. cisto zmenden. Re: Nacin ogrevanja - Figo - 18.10.2015 Tudi sam sem bil v podobni situaciji. Imel sem pec na pelete, ki se je obnesla ok. Predstavljal sem si vecje udobje. Slabe strani: -pec se je cca.2x na sezono ustavila, skladiscenje pelet, filanje in ciscenje (veliko finega prahu). Na prvi pogled izgleda, da to ni veliko dela in da sem razvajen ampak je to stvar posameznika. Dvomim pa, da bos imel porabo 2,6ton. To leto sem vse skupaj zamenja za identicno TC. Predvsem si zelim ogrevanje brez obveznosti. Zaenkrat je vse bp. Re: Nacin ogrevanja - xavi - 19.10.2015 rokdela Napisal:glede dela ni problem malo me prostor daje ampak za taksno ceno ogrevanja se da potrpet. ponudbo za tc ws sem dobil in pride misnu subvencija tudni nekje 5000-5500 . xavi ce prav razumem si tudi na radijatrojih ,i lahko poves koliko recimo spuscas v radijatorje v najbolj mrzlih mesecih in koliko je takrat poloznicce.Ker nimam digitalnega števca imam nastavljen pavšal, ki pa mi že tretjo sezono zapored pada. Očitno so bile prve kalkulacije bolj pesimistične. Trenutno za kompletno porabo plačujem nekje 80 eurov na mesec. Temp. vtoka je odvisna od izolacije (kar je boljše pri tebi), površine grelnih teles. Ker sem imel aklimatove radiatorje, sem le te rahlo povečal, s tem da so pri meni že v osnovi sfalili z velikostjo radiatorjev. Povprečna temp. ob 24 urnem ogrevanju je nekje 38 C, zelo redko peko 40 (po defrostih, ogrevanju sanitarne vode.V predhodnem obdobju ogrevam na urnike. V kolikor se boš odločil za FWHP imaš o tem ogromno napisanega v lastni temi. Re: Nacin ogrevanja - rokdela - 24.10.2015 recimo koliko pa nanesejo sroski ogrevanja preko zime. sam sem nekako dolocil da bi bila vhodna voda do 46 stopinj max kar bi posiljal v radijatorje pa se to v zelo mrzlih dneh, drugace med 35 - 42 imam prav. kar pa mislim da za ws11kw ne bi bil problem Re: Nacin ogrevanja - jani65 - 24.10.2015 Ročno je to bolj težko z ustrezno regulacijo je pa prav to mogoče ,da ti pošilja po dvižnem vodu 46 ali pa 31. Temperatura dvižnega voda se usklajuje z zunanjim in notranjim tipalom . Re: Nacin ogrevanja - Poldee - 24.10.2015 Glede na izkusnje v lanski zimi lahko recem samo: noben problem. Mi mamo HP 11-ko in poslovni odjem 3x16, enotna tarifa, strosek ogrevanja s TC (hisa in SV) je bil 550€. rokdela Napisal:recimo koliko pa nanesejo sroski ogrevanja preko zime. sam sem nekako dolocil da bi bila vhodna voda do 46 stopinj max kar bi posiljal v radijatorje pa se to v zelo mrzlih dneh, drugace med 35 - 42 imam prav. kar pa mislim da za ws11kw ne bi bil problem Re: Nacin ogrevanja - sašo65 - 24.10.2015 rokdela Napisal:recimo koliko pa nanesejo sroski ogrevanja preko zime. sam sem nekako dolocil da bi bila vhodna voda do 46 stopinj max kar bi posiljal v radijatorje pa se to v zelo mrzlih dneh, drugace med 35 - 42 imam prav. kar pa mislim da za ws11kw ne bi bil problem46 boš rabil, če bo zunaj -25 :lol: No, sicer ne vem kake radiatorje imaš (le ti so neke vrste"ključ" do uspeha) sicer pa sam grejem za nijanso večjo kvadraturo kot ti imam pa cca 17cm izolacije in troslojna okna (ug 0.6) Naprav je ista, kot tista za katero se ti zanimaš(tudi cena je bila l. 2013 podobna) 31.12.14 je bilo najhladneje v teh dveh sezonah kar grejem s TČ in takrat sem za notranjo T 21.8 - 22.2° potreboval točno 40° vtoka - zunanj T pa -14.7 Sedaj grejem na urnike (zjutraj /zvečer) vtok pa nastavljen na minimalnih 33° po vremenski regulaciji bi šlo tudi manj, ampak zaradi same mašine sem pogruntal, da je tako najbolje (in večina nas ima spodnjo točko omejeno na ta vtok)seveda, mislim na tiste ki smo na radiatorjih, talno je druga pesem) ....skratka, če imaš denar, v nakup in montažo takoj - račun za el. se ti bo na letni ravni povišal za cca 400€ - 1500 litr. kurilca je pa malo pod 1300€ Evo, si že to leto prihranil slabega jurja (Sam sem imel prej porabe (po sanaciji zgradbe) cca 1300 litr. Peč delala 365 dni_pa stari sistem sem pustil, ker imam dosti prostora v kurilnici, pa cca 1000 litrov še v cisterni
Re: Nacin ogrevanja - xavi - 25.10.2015 rokdela Napisal:recimo koliko pa nanesejo sroski ogrevanja preko zime. sam sem nekako dolocil da bi bila vhodna voda do 46 stopinj max kar bi posiljal v radijatorje pa se to v zelo mrzlih dneh, drugace med 35 - 42 imam prav. kar pa mislim da za ws11kw ne bi bil problemPri takšni temp. bi bili izkoristki črpalke zelo slabi, da o glasnosti ne govorim. Pri takšni izolaciji kot jo imaš, si sfalil za 10 C. Sicer pa črpalka sama določa temp. glede na zunanjo temp., temp. prostorov itd. Nastaviš samo krivuljo ogrevanja. Re: Nacin ogrevanja - Homer - 25.10.2015 Citat:Sicer pa črpalka sama določa temp. glede na zunanjo temp., temp. prostorov itd. Nastaviš samo krivuljo ogrevanja.To je edini pravilen odgovor. Prvo sezono se boš malo "igral" z nastavitvami, potem pa .......... dolgčas. Tudi jaz sem prvo sezono skakal okrog TČ, meril, gledal, nastavljal, skušal kaj optimizirati, potem pa sem se naveličal. Občasno odčitam električni števec (vsaj enkrat na mesec) in "boli me" za eno kavo večjo ali manjšo porabo..... Re: Nacin ogrevanja - alanford - 25.10.2015 To sezono še nisem ničear spreminjal. Dolgcajc.... še dobro, da imamo kar lepo število drugih zanimivejših aktivnosti. |