PodSvojoStreho.net
Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? (/showthread.php?tid=63360)

Strani: 1 2

Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - rebrca - 16.10.2015

Pozdravljeni mojstri za vse :-)

Za vas imam vprašanje. Doma kurimo na drva (stara stadlerca 25 let), kleti ne ogrevamo, pritličje je ogrevano radiatorsko, sedaj pa si jaz urejam mansardo, kjer bom položil talno gretje (tudi s pomočjo foruma sem se odločil kako pa kaj - hvala). Zanima me ali potrebujem zalogovnik. "Kurjač" je oče in to zelo vesten,saj v sezoni kurjenja peč ugasne samo ko pride dimnikar. In sedaj sem zmeden ali potrebujem zalogovnik ali ne, glede na to, da peč nikoli ne ugasne, in ne vem, ali bomo sploh kdaj "pokurili" toploto zalogovnika. In pa če ga rabim, koliko litrskega?

Poleti se zakuri za toplo vodo na dva-tri dni.

Hvala vsem za odgovor!

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - aleks - 16.10.2015

seveda je pametno. očeta boš razbremenil stalnega dežuranja pri kotlu, pa zavaroval boš proti nihanju temperature vode. toploto iz zalogovnika boste zlahka porabili, le pravilno ga je potrebno dimenzionirati. spremeni se bistveno nič, le časa pri kotlu bo porabljenega manj. pa znata bit kotel in dimnik konec sezone čistejša. morda porabljena kakšna šajtrga drv manj, a na to ne dam roke v ogenj.
mimogrede, to da peč v sezoni nikoli ne ugasne, ne pomeni da je kurjač vesten. pomeni da kotel dela večinoma z zelo priprtim zrakom, drva se pajsajo, in pomeni da kotel tako zelo onesnažuje okolje. z prigradnjo zalogovnika kotel dela večino časa na maksimalni moči, ostalo pa sploh nič. drva se ne pajsajo, sploh ko se kurjač navadi koliko je potrebno da se zalogovnik napolni. onesnaževanje se bistveno zmanjša.
kako velik zalogovnik?

manjkajo podatki, a večinoma dajemo takega, kot nam sploh gre v kurilnico. sam sem kupil takega, ki je bil poceni. je po moji oceni malo premajhen, a je že to bolje kot nič.
za začetek, moč kotla je? koliko se ogreva, približno izolirano, dobro izolirano, ali nič?

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - Chuck - 16.10.2015

Tudi jaz toplo priporočam zalogovnik. Peč bo lahko gorela na polno, pa tudi katranskih oblog in saj po peči in dimniku bo manj.

Kakšen zalogovnik potrebuješ, ti je pa aleks napisal katere podatke napiši. Drugače pa je grob izračun za volumen zalogovnika da se vzame 50L za vsak kilovat moči kotla.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - rebrca - 16.10.2015

Hvala za odgovor.

pozabil napisati:
Moč je 35kW, kot sem rekel klet se ne ogreva, pritličje radiatorsko 120m2, mansarda isto 120m2, bo pa talno ogrevanje.

Izolacija bom rekel bolj slaba, neka provizorš fasada (šera). Bo pa nova fasada v bližnji prihodnosti :-)

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - aleks - 16.10.2015

če bo fasada nova, bi se sploh splačalo prigraditi kotlu zalogovnik. zalogovnik po formuli 50l/kW moči pokaže 1750 litrov. če je hiša res slabo izolirana, to zadošča ravno za cca. 3 ure ogrevanja v mrazu te razmeroma velike kvadrature. če veš, koliko drv pa trenutno pokurite na zimo za 120 kvadratnih metrov ogrevane površine?

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - Hanzi - 16.10.2015

Kar privosci peci zalogovnik. Tudi jaz sem se spraseval cemu je potrebno imeti to "cisterno" v kleti. Sedaj pa bi jo PREDPISAL vsem ki so na drveh. Predvsem zaradi manj dela v kurilnici, stalne temperature tako v radiatorjih kot prostoru, najbrz tudi manjse porabe drv, zagotovo pa zaradi manj ciscenja peci (ce odmislimo vonj po dimu ko gres zvecer po vasi.....

Kako dolgo bo tvoj oce se kurjac? Kaj ce ga bolezen poskodba ujame? Kdo bo takrat kuril?
Ko bos imel fasado bos dal lahko bolj svoh peč, najbrz tudi ze sedaj.
Ampak dokler je ta ok in dokelr te evri ne zulijo jo pusti i v kurilnici.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - jani65 - 17.10.2015

Zalogovnik,za vsako etažo posebni vod in regolacijo. Če greš bilo kdaj na kaj drugega lahko smo ogrevalno napravo priklopiš na obstoječi sistem.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - rebrca - 17.10.2015

Hvala vsem za odgovore. A WDC20 od Seltrona bi bil ok za regulacijo?

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - T0RN4D0 - 17.10.2015

Mislim da.

Drugače pa še en glas za zalogovnik.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - rebrca - 18.10.2015

Imel bi še eno vprašanje, in sicer koliko € okvirno je priklop zalogovnika (kot je jani65 napisal vsako etažo posebaj)?

Sigurno je tukaj kakšen "popoldanc" ki ve koliko bi računal za takšno delo :-)

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - picas55 - 18.10.2015

Problem, pri obstoječi peči je samo pomanjkljiva regulacija kotla, v kolikor boš imel vremensko WDC 20 z ločenima mešalnima krogoma, pač dodaten strošek za varovanje povratka oziroma polnjenje zalogovnika.
(če se motim pa me znalci prosim popravite)
Je pa aleks najbolj argumentirano podal vzroke za vgradnjo zalogovnika in tudi ob kasnejši zamenjavi kotla in morebitni dodatni izolaciji objekta ni nič narobe s predlagano velikostjo zalogovnika. Bistveno je, da ti ob zamenjavi kotla ostane vsa sedaj na novo zmontirana regulacija in instalacija.
Pri izdelavi mansarde, pa se bolj posveti predvsem zvočni izolaciji pod talnim in predvsem dobri toplotni stropni nad mansardo pa poraba ne bo dvakrat višja,od sedanje, bo pa komoditeta sigurno današnjemu času primerna.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - Jozl - 20.10.2015

Pri mojih starših so po 30 letih si le omislili celoten nov sistem kurilnice. Menjali so tudi peč, kar je bila napaka, a sedaj pri meni služi kot se šika. Sedaj, ko imajo zalogovnik je že zjutraj topleje in zvečer ni prevroče, kot je bilo prej, kjub termostatskim ventilom.

Jaz pa sem za leseno brunarico vgradil 40kW LTŽ peč in 2000l zalogovnik. Imam talno v pritličju in delni kleti, ter radiatorsko v mansardi, kjer pač ni betonskega estriha. Za luksus še imam ločeno talno in radiatorsko ogrevanje obeh kopalnic. Zalogovnik mi v prehodnem obdobju in poleti ogreva sonce, pozimi je bolj malo a se tudi pozna. Za vse skupaj si moraš potem omisliti še regulacijo ogrevanja. Jaz imam 2x WDC20, ki krmili 2x talno, 2x radiatorsko, ogrevanje SV in v planu še krožni vod tople SV s tipalom na cevi. Za peč in zalogovnik sem postavil rabljen ND3 regulator, sedaj pa se lahko ACC. Ker imam veliko peč in dovolj velik zalogovnik, je potrebno v peč samo 1x naložiti bukovino in na vrhu zakuriti. Dimnik je na 60% priprt in lepo v peči po 3-4h vse pogori.

Kako sistem sedaj deluje, me lepo preseneča. Imam samo 1 povratek iz ogrevalnih krogov na dnu zalogovnika in povratek za ogrevanje SV v sredino zalogovnika. Ko zakurim peč, ponavadi pogrejem zalogovnik na dobrih 80°C, če pa manj, je drugi dan na vrhu 70°C. Na dnu zalogovnika je 30°C. Termometri pa včasih kažejo celo tako od zgoraj 70, 70, 60, 30 in se lepo diviga hladna voda navzgor, zgoraj pa še vedno ostane topla voda za ogrevaje. WDC20 mi ogreva hi še vedno, ko je v zalogovniku še več kot 27°C, takrat je pa spodaj samo 22°C.

Kot je že marsikdo povedal. Peč na drva rabi zalogovnik in je potem hvaležna peč in dimnik. Seveda za kombinirano ogrevanje je skoraj nujno imeti vremensko vodeno regulacijo za pogone mešalnih ventilov. Seveda pa vse to skupaj nanese kar lepe denarce. Potem pa je tako, kot bi vozili Mercedes S klase.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - gurenc - 20.10.2015

za zalogovnik. računaš na očeta, da bo vestno kuril. vse lepo in prav do prve poškodbe, bolezni, starostnih težav, ... kurilnico delaš verjetno minimalno za 20 let, verjetno še kakšno leto več. sam bi dal zalogovnik zagotovo, poleg tega da seveda peč gori optimalno in daje največ energije itd. je pa strošek, ni kaj. sam imam pri 25 kw peči 2200 l zalogovnik + 300 l bojler. če je panika enkrat doložim, segrejem ves zalogovnik in to je to za dan ali dva v res mrzli zimi.

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - jani65 - 20.10.2015

gurenc
Kakšen kotel je to?

Re: Peč na drva, radiatorji, talno, zalogovnik? - gurenc - 23.10.2015

vigas 25lc .. ima vse kar imajo veliki - no, kar se pomembnih zadev tiče Smile
cena mislim da je okoli 2.700 eur. potem pa če prejmeš še kakšno subvencijo malce znižaš strošek ...