PodSvojoStreho.net
Raztezna posoda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Raztezna posoda (/showthread.php?tid=63287)

Strani: 1 2

Raztezna posoda - kurili - 9.10.2015

Fantje, kakšne so vaše izkušnje predvsem z vzdržljivostjo razteznih posod. Saj razumem da tisti meh ne bo večen, vendar da mi spusti že drugič v 6 letih, je pa malo preveč. Imam dve peči, olje kjer imam še nekaj stare zaloge in ga uporabljam v prehodnem obdobju in peč na drva z zalogovnikom 1000 l, ki je glavni vir ogrevanja. Tu se začno težave. Pri peči na olje je še od prej raztezna 5o l., po montaži zalogovnika je zraven prišla še ena raztezna 100 l, ta razteza je najprej spustila že v prvi sezoni gretja in danes ko sem prvič zakuril na drva sem takoj videl da pritisk narašča prehitro in preveč. Ko sem šel pogledat sem ugotovil da je šla 100 l raztezna stara 5 let. Peči so med seboj zvezane tako da sta v sistemu obe raztezni posodi skupaj je to 150 l. Meni se zdi da je to dovolj. Ogrevam nadstropje in mansardo, sistem ni pretirano velik in večina radiatorjev je že novejših. Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje, ker razmišljam da bom povečal volumen razteznih posod, čeprav mislim da ni razlog v velikosti temveč v kvaliteti.

Re: Raztezna posoda - alanford - 9.10.2015

Če nimaš pravilnega predpolnjenja (pramajhen predtlak) bo duša drgnila ob steno in jo bo predrlo.

Re: Raztezna posoda - kadotr - 9.10.2015

Če imaš raztezno tako vgrajeno, da gre vanjo krop, ti jo bo tudi pojedlo. Meni se je s pravilno vgradnjo in pravilnim zasukanjem priključka problem čudežno rešil. Prej pa je vsakih nekaj let šla duša v nebesa....

Re: Raztezna posoda - kurili - 9.10.2015

Raztezna je montirna ob zalogovniku na povratnem vodu, predtlak je naravnal monter. Ona druga manjša montirana ob peči na povratni vod drži že 10 let

Re: Raztezna posoda - SloCop - 10.10.2015

ali pa kakšnega drugega Wink

Re: Raztezna posoda - kurili - 10.10.2015

Fantje hvala za nasvete danes sem vse skupaj z malo potrpljenja in brisanja vode rešil sam. Raztezna posoda ki je šla k vragu je imela priključek zgoraj, danes ko sem šel kupovat novo je od istega proizvajalca in ima zgoraj ventil in spodaj priključek. Na moje malo začudenje mi je trgovec povedal da so imeli včasih obrnjeno se pravi ventil spodaj in priključek zgoraj a da se to ni najbolje obneslo. Upam da mi bo sedajna malo bolje služila. Priključek spodaj pomeni da tudi če membrana spusti bo zgoraj ostalo nekaj zraka in posoda bo še vedno zasilno delovala kot so nekoč delovali hidroforji za hišne vodovode kjer ni bilo membrane samo v zgornji del si natlačil zrak. Že kurim in sistem do sedaj deluje.

Re: Raztezna posoda - sašo65 - 10.10.2015

te, ki jih prodaja Merkur neveljajo nič -
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/raztezna-posoda-varem-24-l-extravarem-lc-za-sanitarno-vodo">http://www.merkur.si/raztezna-posoda-va ... tarno-vodo</a><!-- m -->
kako je obrnjena je baje vseeno, čeprav tudi sam mislim, da je bolje priključek spodaj (naj bi stala tako kot na sliki) v petih letih sem zamenjal take 2 (imam jo na bojkerju odkar vodomeri ne dopuščajo vrtenja nazaj)

Re: Raztezna posoda - vanč - 11.10.2015

Sem imel letos priliko videti dve duši razteznih posod - prva je bila stara cca 16 let, druga pa 3 leta. Pri prvi res močna guma, varjena skupaj, se je videl še višek od varjenja. Pri drugi, mlajši, pa je bila guma malenkost debelejša, kot je pri kondomih. Potem mi je bilo vse jasno.

Re: Raztezna posoda - kurili - 11.10.2015

Guma je draga in vsi varčujejo na škodo potrošnika, ko sem l 78 naredil centralno in vgradil mislim da Varstrojevo raztezno posodo mi je držala 18 let. Saj ne pričakuješ da bo trajalo do večnosti a vsaj 10 let bi lahko bil mir pri nečemu kjer se nič ne vrti in ničesar ne poganja. Raztezne posode so še presneto drage če pomisliš da sta to dva varjena lonca iz tanke pločevine, gumjasta duša kjer je gume za eno zračnico, ventilček in košček cevi za navojem za priključek, vari avtomat ali Kitajec in res ne vem kaj tu stane več kot EUR/liter.

Re: Raztezna posoda - Hanzi - 11.10.2015

Ljudje med proizvajalcem in tabo zaslužijo vec kot med proizvajalcem in rudarjem (naftarjem)

Re: Raztezna posoda - coyotee - 14.3.2016

Lp! Imam problem pri menjavi raztezne posode. Nikakor mi ne uspe odviti stare raztezne, ki je začela spuščati. Izgleda, kot da bi moral samo raztezno posodo odviti in ne matice, ki je fiksa na cevi ?? Je pa posoda 12l.

lp

Re: Raztezna posoda - alanford - 14.3.2016

Ja, odviti moraš raztezno posodo. Matico le varnostno fiksiraš, da ne poškoduješ instalacije.

Re: Raztezna posoda - sašo65 - 15.3.2016

Ne bo šlo, ker ni dobro narejeno.....bo treba malo pogret, da predivo popusti in potem samo posodo zasukat kontra od urinega kazalca...

Re: Raztezna posoda - alanford - 15.3.2016

sašo65 Napisal:posodo zasukat kontra od urinega kazalca...
Če gledaš posodo leže s tal ...

Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk

Re: Raztezna posoda - coyotee - 15.3.2016

Sem probal zasukati, pa ne popusti.... Bojim se, da ne bi polomil napeljave...