PodSvojoStreho.net
Izbira toplotne črpalke - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira toplotne črpalke (/showthread.php?tid=63272)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Izbira toplotne črpalke - luxrex - 8.10.2015

Pozdravljeni,

prosil bi za nasvet pri izbiri toplotne črpalke:

zaradi dotrajanosti kombiniranega 30 let starega stadler kotla gremo v zamenjavo,
hiša je stara 30 let, radiatorsko gretje, okolica Maribora;
70% podkletena; fasada 5cm;
polovica strehe, kjer je podstrešje, je brez izolacje, drug del strehe ima 15-20cm izolacije;
lesena okna, dvoslojni termopan, okna so bila pred enim letom sanirana, tretjina termopan stekel zamenjana, preostanek še naslednje leto, okna v garaži, kurilnici in shrambi so navadna dvoslojna;
skupna površina je 180m2, od tega se ogreva 140m2, ostalih 40m2 pa temperira, stopnišče je odprto od kletnega dela do strehe, dnevna soba, ki ima 28m2 pa ima velik volumen, saj je odprta do vrha, tako da je volumen za 60% večji kot bi bil pri normalnem stropu;
s časom se bo zamenjala še kritina in uredila izolacija strehe;
ko se je ogrevalo na olje je bila poraba do 3000 litrov na sezono, zadnjo zimo smo kurili na drva, izhodna temperatura vode je bila do 60 stopinj.

Nagibam se sicer k nabavi Daikinove HT toplotne črpalke ali pa Hitachi Yutaki S80, ne vem pa ali bo dovolj 11kw ali je potrebna močnejša, Hitachijeva se mi zdi zanimiva, ker naj bi pri zmerni zunanji temperaturi delovala kot nizkotemperaturna, prosim za vaše mnenje glede tega oziroma katera je primernejša;
razmišljal sem tud o nabavi TČ, ki dosegajo 60 stopinj izhodne temperature, vendar me skrbi, če bo to dovolj in njihova učinkovitost pri segrevanju nad 45 stopinj izhodne temperture;

zanima me še kakšen naj bi bil čas povrnitve investicije v tč v primerjavi s kvalitetnim kotlom na pelete;

če poznate kvalitetne monterje in serviserje, ki znajo svetovati bi vas prosil za kontakt.

Hvala za vaše odgovore!

Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 8.10.2015

Mislim, da se kar pravilno odločaš .......
Glede na opisano bo 11 kW dovolj.
Sam imam Daikin HT, tako da o Hitachi Yutaki S80 ne morem govoriti.
Prebral sem sicer, da slednja zna izklopiti en kompresor, kadar ni potrebe, koliko pa to pripomore k boljšemu COP (če sploh), pa ni jasno.

Sedaj pa pričakuj, da se bo vsul plaz nasprotnikov HT, ki te bodo skušali prepričati, da smo vsi lastniki HT bedaki. To je žal stalnica tega foruma .....

Re: Izbira toplotne črpalke - timi11 - 8.10.2015

Obe izbrani bosta 11kw dovolj.
Prihranek na letni ravni(3000l olja) bo med 1250-1500€ pri trenutni ceni olja.Dalo bi se greti tudi z LT in dodatnimi grelci.Vendar potem lahko malo tvegaš ali pa tudi ne!

P.s kako ogrevate sanitarno vodo in kake radijatorje imate?

Re: Izbira toplotne črpalke - luxrex - 8.10.2015

hvala obema Smile ,
sanitarno vodo ogrevamo z el.bojlerjem, radiatorji so pa alumiijasti aklimatovi

Re: Izbira toplotne črpalke - sašo65 - 8.10.2015

....se pravi, da se dajo "doštukat" v primeru, da se ugotovi premajhna povšina (tukaj na forumu je @xavi prav tako iz MB ki je po nakupu TČ doštukal nekaj členov - expresno, hitro in poceni rešitev: ima pa FWHP 11 kakor tudi jaz in prav to bi ti tudi sam svetoval.
Jaz grejem podobno m2 in tudi sam sem imel pred sanacijo 5cm fasade (sedaj 17cm troslojna okna, na strehi pa še malo "šepam"čeprav je izolacije dosti, je površno položena in je nekaj toplotnih mostov)) prej sem pokuril cca 2200-2500 litr.po sanaciji sem samo eno sezono kuril še na kurilca cca 1300 litr. s SV (peč pač delala 24/365)sedaj dve sezoni kurim z omenjeno TČ v grobem bi rekel 350€/sezona ali če hočeš komplet elektrika (gospodinjstvo/gretje/SV) 24 mesecev - 1380€
- ker sem zadržal stari bojler in peč v kurilnici, me je investicija 6/2013 prišla z odbito subvencijo nekje tam okoli 5500€

Re: Izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 8.10.2015

Dvomim, da bo 11kW dovolj. Če gremo računat glede pretekle porabe 3000L olja, upoštevamo npr. 90% izkoristek oljega kotla in 3000kWh porabe tople vode, dobimo izgube bajte cca. 400W/K. Če se ne motim je tam projektna temperatura -13°C? Torej rabiš pri projektni T in notranjih 20°C cca. 13kW, potem pa še nekaj za sanitarno vodo.
Če nočeš pretirano uporabljati pomožnih grelcev v TČ, bi jaz vzel 14kW visokotemperaturno. Oziroma odvisno kako si se zdaj grel - je šlo v radiatorje konstantno 60°, 24/7 ob najhujšem mrazu?

Še bolje pa je, da se na podstrešje vrže povsod 25-30cm izolacije, izboljša fasado, pa bi šlo potem tudi z manjšo močjo.

Re: Izbira toplotne črpalke - luxrex - 8.10.2015

izkoristek starega kombiniranega kotla je slab, bolj blizu 60 procentov kot 90,
ko se je grelo na kurilca je bilo nastavljeno na 60 stopinj, zadnjo zimo ko se je pa kurilo na drva pa je bila izhodna temperature vode od 40 do redko 60 stopinj

razmišljam, da nabavim tč glede na trenutno stanje hiše, se pravi verjetno HT seveda z dovolj kw (glede tega sem najbolj v dilemi), ker se mi zdi bolj ekonomično dati več za HT tč kot vlagati v fasado in stavbno pohištvo, ker mislim, da manjši stroški ogrevanje ne bi odtehtali tega stroška,

seveda pa se lahko motim, zato sprašujem in hvala za mnenja,

bom pa menjal preostala stara termopan stekla in ob menjavi kritine, uredil celotno strešno izolacijo

Re: Izbira toplotne črpalke - labelsm - 8.10.2015

30Let Stadler nim nikol 90% iskoristek se lahko menis kr okoli 70% ali manj .....

Re: Izbira toplotne črpalke - Migaj - 8.10.2015

Če si ogreval tudi sanitarno vodo poleti, potem na letni ravni morda dobrih 60%, sicer pa največ 70% -menim.
Vzemimo povprečje 65%.
Med Daikin HT 16, 11 in 14 v mrazu ni nobene razlike glede maximalne kapacitete ogrevanja,
razlka pa je zelo velika pri +7, ko velike kapacitete ne rabiš.
Zaključek: vzemi 11kW + grelce za manj denarja kot 16 -itak dobiš enaki hardwer.
Imam HT 14kW brez grelcev(še nisem bil v vse kar sedaj pišem prepričan) in podoben objekt na radiatorjih -morda je malenkost bolje izoliran in sem zelo zadovoljen s porabo TČ v kWh, še bolj pa z majhnim povečanjem računa za elektriko po nabavi TČ za samo okoli 500€.
Stadler sistem je tudi rabil elektriko in potem ne bo več.
Ja, sem malo(skupni tudi lepotni strošek pod 1.000€) doizoliral bajturino, podobno počneš ti.
Moja prejšnja poraba 820€ + 3.060 l kurilca(10 letno povprečje), sedaj pa cca 1.300€ elektrike (prešel na cenejšega dobavitelja) - pa imamo zelo in stalno toplo in seveda bolj kot prej.
Prepričan sem, da se ti račun za elektriko ne bo povečal za 1.000€, ampak manj -pri ugodnem ponudniku.
Doizolacija neizoliranih sten/stropov/tal pa je tudi pri HT smiselna, ker najlepše in najbolj šparovno dela pri cca 45/40 ali malo višje.
Seveda lahko tudi v veliko v višjem T režimu, česar pa ostale z izjemo omenjene Hitachi ne moremo trditi.

Energetik81 Napisal:Dvomim, da bo 11kW dovolj. Če gremo računat glede pretekle porabe 3000L olja, upoštevamo npr. 90% izkoristek oljega kotla in 3000kWh porabe tople vode, dobimo izgube bajte cca. 400W/K. Če se ne motim je tam projektna temperatura -13°C? Torej rabiš pri projektni T in notranjih 20°C cca. 13kW, potem pa še nekaj za sanitarno vodo.
Če nočeš pretirano uporabljati pomožnih grelcev v TČ, bi jaz vzel 14kW visokotemperaturno. Oziroma odvisno kako si se zdaj grel - je šlo v radiatorje konstantno 60°, 24/7 ob najhujšem mrazu?

Še bolje pa je, da se na podstrešje vrže povsod 25-30cm izolacije, izboljša fasado, pa bi šlo potem tudi z manjšo močjo.

Teoretik 81,oh sorry energetik. Confusedhock: Je..la te teorija :!: Se vid,da nimaš izkušenj.
Stadlarca z 90% izkoristkom? he,he. Mokre sanje energetikov,he,he :mrgreen:

Imam podobno bajturino in jo žgem z LT Daikin 11kw z sanitarno vred. :wink: Grelci so bli od skupnih 6900ur vklopljeni 136 ur na 1 stopnji in 58ur na 2 st..Lahko ti slikam displey.

Re: Izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 8.10.2015

Ups, ne vem zakaj sem vzel 90% izkoristek, na hitro sem računal.
Ja če ima 60% zdaj, potem je jasno 11kW zadosti, z doizoliranim podstrešjem morda celo 8kW.

Re: Izbira toplotne črpalke - bohinc - 8.10.2015

Pazi , pazi...
Citat:Imam podobno bajturino in jo žgem z LT Daikin 11kw z sanitarno vred. :wink: Grelci so bli od skupnih 6900ur vklopljeni 136 ur na 1 stopnji in 58ur na 2 st..Lahko ti slikam displey.
Manjka podatek na vprašanje ogrevanja z oljem, oz. drv
Citat: odvisno kako si se zdaj grel - je šlo v radiatorje konstantno 60°, 24/7 ob najhujšem mrazu?

Temu pa se le kislo nasmejem, ker tako nisem nikoli mislil, niti pisal...
Citat:Sedaj pa pričakuj, da se bo vsul plaz nasprotnikov HT, ki te bodo skušali prepričati, da smo vsi lastniki HT bedaki
Prej bi rekel , da posamezniki (ne večina njih!) počnete obratno , ker se nismo ''pravilno'' odločili; s podobno porabo na več m2 in slabšo izo. objekta, če spustimo mikrolokacijo a ne Migaj, pa še boljšo oljno peč od kombinirane!?
Niti prepričujem, da bi bila HT napačna odločitev, če se že odločate zanjo.
Niti sam ne poznam Hitachija, kot zanimivost bi pa oba zagovornika HT vprašal, je bolje oz. ceneje , če ob nižji potrebi delujeta dva ali en kompresor, in to običajno skozi največ ogrevalnih dni zime ?! Idea

Bohinc ne razumem tvoje replike na moj post !

Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 8.10.2015

Bi bil čudež, če se bohinc ne bi obregnil ob HT.....

Na konkretno vprašanje kaj je bolje: izklop enega kompresorja ali delovanje dveh z manjšo močjo, lahko samo povem da ne vem. Ne vem pa zato, ker bi po fizikalni logiki moralo delovanje enega kompresorja biti z boljšim izkoristkom , kot dveh. Po drugi strani pa ne vem kako ta preklop deluje in kaj se dejansko tam dogaja. Zato mi je "izkupiček" tega izklapljanja neznanka. Po specifikacijah ni videti, da bi zaradi tega izklapljanja imel Hitachi kaj bistveno drugačen COP (SCOP). (tudi v avtomobilih nekaj eksperimentirajo z izklapljanjem batov, pa ni videti, da bi zaradi tega dosegali bistveno boljše rezultate)
Po mojih izkušnjah, notranji kompresor Daikin HT ob nizki temperaturi dvižnega voda komajda da se vrti.....

Seveda so za tvoje pojmovanje v Daikinu sami butlji, ker se za izklop kompresorja niso odločili. Morda pa le niso butlji?

Re: Izbira toplotne črpalke - bohinc - 8.10.2015

Citat:Bohinc ne razumem tvoje replike na moj post !
Prav citirano, z LT Idea
Citat:Imam podobno bajturino in jo žgem z LT Daikin 11kw z sanitarno vred. :wink:

niti se nisem obregnil ob HT, temveč tvoj dodatek o bedakih in zdaj še butljih...
Še enkrat tega nisem nikoli pisal! Je le plod domišljije nekaterih...
Niti osebno ne bi priporočil ravno NT , običajno pa tudi ne svetujem.
Lahko bi pa Homer vprašatelju teme npr. pojasnil koliko m2 si grel, s kako pečjo in njih potrebe po temp. DV, kot količini porabljenega energenta, pa s kakimi temp. DV z ali brez prekinitev zdaj ogrevaš objekt? Mogoče bi se potem lažje orientiral.
Migajevo je vsem povečini znano , moje mnogokrat pisano, tvoje (vsaj zame) še neznanka...svetuješ pa rad :wink: :mrgreen: