PodSvojoStreho.net
Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska voda (/showthread.php?tid=63229)

Strani: 1 2

Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska voda - omega630 - 5.10.2015

Pozdravljeni!

Kot je že v naslovu navedeno, vas prosim za pomoč pri nastavitvah peči oz. regulacije.
Zanima me samo kdaj se vam/naj bi se praviloma prižgale pumpe za cirkulacijo vode po radiatorjih? Pri meni opažam, da se pumpe prižgejo komaj pri 69 stopinjah (display na peči), ugasnejo pa pri 61 stopinjah. Povratek je varovan na 60 stopinj. Kotlovska voda je (display na peči) naštiman na 72 stopinj in je ne morem zmanjšati (zaščita?). Kot vem naj bi bilo na Pellsonu optimum 70 stopinj pa se mi še to zdi preveč... Nasploh se mi zdi, da se pumpe prižgejo prepozno (pri 69 stopinjah). Razmišljam, da se če bi se npr. prižgale pri 65 stopinjah in ugasnile pri 58-ih bi bil izkoristek boljši, posledično manjša poraba, temperatura v hiši pa ista... Se motim...?
Prosim vas za pomoč oz. mnenja.

Hvala vnaprej,
Andrej

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - forester - 6.10.2015

Pri mojem Pellsonu črpalka požene vodo po ceveh ko voda doseže 65 st. c. Peč pa zalaufa ko kotlovska temp. pade na 61 st. c in začne zmanjševati moč gorenja pri 68 st.c in se popolnoma ugasne pri kotlovski temp. 72 st. c.
To je tovarniška nastavitev in meni popolnoma odgovarja.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - jani65 - 6.10.2015

Ogrevanje z 65sC v dvižnem vodo je potratno . Takšno temperaturo rabil hiša ,ki je na prepih. Ogrevanje do 50sC je dovolj tudi če hiša nima izolacijske fasade.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - xavi - 7.10.2015

Takšna zadeva kliče po zalogovniku.Potem boš lahko spuščal noter bistveno nižje tem., število vklopov pa se bo drastično zmanjšalo.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - omega630 - 7.10.2015

Hvala za odziv.
Glede potratnosti pa tako - strinjam se da je 65, kaj šele 70 stopinj kar precej v dvižnem vodu, vendar je že sama peč na 5 stopnji regulirana na 72 stopinj, zmanjšam jo lahko le na 4 stopnjo kar pomeni 68 stopinj, če se ne motim. Kot navaja proizvajalec naj bi pri nižjih temperaturah peč lahko kondenzirala. Kakorkoli, če bi imel možnost bi znižal in preizkusil, a je le-ta možnost zaščitena. Kot že rečeno je minimum kotlovske vode omejen s 4 stopnjo, kar pomeni 68 stopinj.
Sicer pa peč deluje super, nimam problemov, le zdi se mi, da je temperaturni režim same peči previsok in bi lahko bil manjši, kar pomeni vsaj po mojem mnenju boljši izkoristek in manjšo porabo... Se motim? Lp, A.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - jani65 - 7.10.2015

Za tebe je primerna shema 124 in Shema 412 (KXD20) - Peletni kotel, mešalni krog, grelnik sanitarne vode ali brez.
Rabiš primerno vremensko vodeno regulacijo in imaš zadevo porihtano za vse večne čase. Kotel ima svojo pamet in neodvisno deluje na temperaturo ki jo nastaviš.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - omega630 - 7.10.2015

Za tebe je primerna shema 124 in Shema 412 (KXD20) - Peletni kotel, mešalni krog, grelnik sanitarne vode ali brez.

Jani65 kakšna je ta shema? Se opravičujem, ker res ne razumem. Hvala....

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - jani65 - 7.10.2015

Vidim ,da sem pozabil prilepi povezavo.Se opravičujem!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ftp.seltron.si/web-pdf/Prirocnik_2011.pdf">http://ftp.seltron.si/web-pdf/Prirocnik_2011.pdf</a><!-- m -->
Sam ima samo tako povezano,regulacijo pa uporabljam od Firšta MR-TR plus, ki ima zunanje tipalo,sobni termostat, varovanje povratka kotla(kondenzna točka),tipalo dvižnega voda,zvezno oziroma tritočkovno upravljanje mešalnega ventila,je za tri ali štiri potne ventile. Uporablja se za radiatorsko ogrevanje ali talno.Z to regulacijo imaš vedno kostantno temperaturo stanovanja. Kotel neodvisno deluje od ogrevanja prostorov. Če te še kaj zanima lahko na ZS.

Ni problema. Smile
Kakorkoli hvala za nasvet. Bom malce preučil, da sploh uvidim samo zadevom sam namreč nimam narejeno tako... Za kakšno pojasnilo se pa obrnem na ZS, hvala...
Lep pozdrav,
Andrej

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - xavi - 8.10.2015

Zakaj pa ne.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - omega630 - 8.10.2015

Zdrava pamet!
Prosim preberi še enkrat moj prvi post, da vidiš kaj sem dejansko spraševal.
Po vseh ogledih, mnenjih, možnostih, nenazadnje same všečnosti smo se odločili za nakup zgoraj omenjenega kotla, ki nam od tedaj hvala Bogu lepo dela. In nenazadanje ni bil ravno med najcenejšimi. V začetku je bilo nekaj težavic, kar tudi sprejmem, nenazadnje se morajo tako stvari kot ljudje navaditi na kakšno spremembo, mar ne. Smile Ampak pustimo...
Kretnico in vse kar sledi zraven kot praviš imam, razen vremensko vodene regulacije, za katero se pač nismo odločili (prav ali pa ne, ne vem). Še vedno je pa čas.
Bistvo vprašanja oz. razmišljanja je pa bilo, da so tovarniške nastavitve same peči ko le-ta prižge pumpe previsoke (zmanjšati se jih žal ne da) in kakšna so vaša mnenja, če bi le te vrednosti bile manjše. Namesto npr. 69 stopinj ko peč prižge pumpe, bi se zgodilo pri npr. 62 stopinjah -posledično sem razmišljal po zdravi pameti Wink Wink bi verjetno poraba le bila manjša (7 stopinj razlike v ogrevanju), komodita v hiši pa ista... To je bilo... Smile

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - Merlin1 - 8.10.2015

V koliko želite, da kotel obratuje dolgo se mora kotlovska črpalka vklopit z v kotel vgrajeno regulacijo.
Teroretično pa cca 56C+dT15C. Bi bila minimalna temp. kotla. K temu je pametno dodat še histerezo vklopa/izklopa. Kaj dobimo?

Brez dodatnih konstrukcijskih prijemov za dvig povratka v samem kotlu slab izkoristek.
Z vklopom črpalke pri 65C boste malo pridobili.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - forester - 10.10.2015

Glede na to, da imava enaka kotla, mi je čudno, da pri meni požene črpalko pri 65 st.c - tovarniška nastavitev - pri vas (omega 630 ) pa šele pri 69 st.c ?

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - jani65 - 10.10.2015

Te regulacije ,ki pridejo z kotlom so za delovanje kotla ostali dodatki so pa zelo prazni . Integrirane zadeve je pač potrebno nadgradit.

Re: Pellson X3 temperatura dvižni/povratni vod/kotlovska vod - omega630 - 12.10.2015

Forester, saj ravno to mi ne gre v račun. Očitno se je v programu nekaj "pomešalo", ker je vedno pognala pri 65-ih stopinjah, letos ko jo spremljam pa šele pri 69-ih stopinjah, kar se mi zdi previsoko. Mogoče jo bo treba programirati na novo... Hvala vsem za odziv in odgovore. Lp, A.