PodSvojoStreho.net
TČ da ali ne - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ da ali ne (/showthread.php?tid=62961)

Strani: 1 2 3

TČ da ali ne - iztok_72 - 11.9.2015

Ker je tema s tem naslovom zaklenjena, sem odprl novo z istim naslovom? O tč prebral kup zapisov, toda še vedno osnovno vprašanje nima jasnega odgovora? Kdaj ja TČ in kdaj ne?

namreč zapisi, da se TČ v dobro izoliranih hišah splača ni logičen; naj predstavim moje razmišljanje, in prosim da me popravite; ker očitno nisem dovolj pameten, da bi razumel!! če npr. primerjam TČ z pečjo (kotlom) na elektriko;

torej če gradim na novo, bo hiša dobro izolirana, recimo potreba po ogrevanju 15w/m2 (to je meja za subvencijo nizko energetske hiše ali pasivne) in hiša 120m2; temu sledi preprost izračun, ob predpostavki, da to kar ni zajeto v izračunu je isto za obe možnosti!!!!!

1) 1 varianta: tč z montažo in mat. cca. 6.000 EUR + letni strošek za elektriko 15w/m2*120m2*12ur (recimo da dela TČ 12 ur)*365 dni (kar seveda ni res, a le za primerjavo)*0,05 eur/kwh (večinoma nočni režim dela) = 394 EUR, toda ker imajo TČ izkoristek boljši recimo COP 4, to pomeni potrebo le 1/4 elektrike, potem popravek, da je str. el. cca 100 EUR letno; in če to tako brez sprememb dela 15 let je skupni strošek pri TČ za 15 let = 7.500 € (pazi na predpostavke in kaj manjka v izračunu)

2) 2 varianta: el. peč z montažo 700 EUR + letni strošek za el. 394 EUR (glej izračun zgoraj) + popravek za izgube peči cca 10% = 433 EUR letno * 15 let je skupni strošek za varianto z el. pečjo = 7.195 EUR

torej, TČ se ne izplača; izide le v slabo izoliranih hišah!!!! tisoč prispevkov na to temo in izračunov na WWW trdi nasprotno;

Re: TČ da ali ne - stlux - 11.9.2015

Sedaj pa spremeni na cca 0,14 € kwh ker neboš samo ponoči grel, ter na 180 dni.
Do sedaj še nisem slišal da bi kdorkoli porabil manj kot 300-350€ v eni sezoni z normalno "bajto" in normalno TČ.
Potem pa ta znesek pomnoži z x4 pa boš imel porabo za el.monoblok.
To so nekje realne porabe in pričakovanja.

Re: TČ da ali ne - sašo65 - 11.9.2015

iztok_72 Napisal:torej, TČ se ne izplača; izide le v slabo izoliranih hišah!!!! tisoč prispevkov na to temo in izračunov na WWW trdi nasprotno;
Če si na kurilcu in slabo izolirani hiši porabil cca 3000-3500 lit/sezona je to po sedanji ceni 2500-2800€ ......stavim, da taka hiša ogrevana s TČ (pa naj bo Daikin HT ali Fujitsu HP) ne bo račun večji kot 1000€ - torej izredno kratek čas povrnitve investicije, da o ugodju in udobju ne govorim....

Pri odlično izolirani hiši, bo pa poraba kurilca 500 lit(400€) TČ bo pa "popacla" v vsej kurilni sezoni povprečno 1€/dan - torej cca 180€ sezona_v tem primeru bo še strošek ogrevanja SV višji kot gretja, investicija je pa več ali manj v obeh primerih tu tu....čas vračanja investicije si pa sami izračunajte..

PS. vsekakor sem v vseh primerih za TČ

Re: TČ da ali ne - bohinc - 11.9.2015

Potratni in ''povprečno'' potratni : da (ne glede na firme :wink:- izbereš pač v kar zaupaš , le da je prava izbira moči...)
Zelo dobro izo. ali NEH bi se strinjal- z resnim razmislekom med ne...(razen, če ogrevajo še bazen :mrgreen: )

Re: TČ da ali ne - BojanF - 11.9.2015

Kot je že bilo omenjeno, poleg hiše je potrebno ogrevati tudi sanitarno vodo, in pa (skoraj) pasivna hiša ne potrebuje toplotne črpalke za 6k+ €. Edini način, da bi se v tej računici direktno ogrevanje z elektriko bolj splačalo, je če se objekt/prostor ogreva le občasno.

Re: TČ da ali ne - xavi - 12.9.2015

Nekaj kalkulacij in govora je že bilo na to temo. Tem 700 eurov + je potrebno prišteti še, predvidevem el. bojler in montažo le tega.

Re: TČ da ali ne - iztok_72 - 12.9.2015

hvala vam za odgovore in vaše mnenje; odgovarjam, ne vem komu: tudi pri tč je potrebno imeti hranilnik za sanitarno vodo ali ne, tako da med 1 in 2 varianto v tem ni razlike; pri varianti 2 mogoče celo ne če je el. kotel pretočni!!!

ker razumem iz vaših postov, da moja logika, do neke mere drži; me zanima sledeče; nekje sem prebral, da pa možno v pasivni hiši imeti TČ že za cca 2KW po naročilu, samo regulacijo on/of, toplota se akumulira v estrihe; totem TČ Da, edino ne vem, kje dobit le kompresor, regulacijo in kdo mi bo to sestavil? v tem primeru bi TČ bila (kompresor 1.000+regulacija 300+material in montaža=2.000 EUR? (še vedno je potrebno imeti hranilnik za sanitarno vodo, je pa vprašanje ali lahko tudi TČ za sanitarno vodo (recimo 2 KW skrbi hkrati za ogrevanje hiše)????

je kdo to pri sebi napravil?

Re: TČ da ali ne - timi11 - 12.9.2015

Imam občutek,da boš kmalu predlagan za Nobelovo nagrado iz fizike :mrgreen:

Re: TČ da ali ne - Urs - 12.9.2015

Nekateri sanitarno vodo ogrevamo z 2kW električnim bojlerom, ki smo ga nabavili na bolhi za 30 EUR Wink Čista zmaga.

Nato pri talnem vsak vir akumulira tudi v estrihe. Pri meni izključno v estrihe, ker zalogovnika nimam, niti ne rabim, ker v času kurjenja od recimo 15/16 do spanja kamin polni estrihe in je čisto dovolj. Čez vikende dela cel dan.

Tako da bi po moje moralo iti s tvojo idejo.

Re: TČ da ali ne - zraice - 13.9.2015

Pozdravljeni,
zanima me mnenje nekoga z izkušnjami, namreč nabaviti nameravamo toplotno črpalko Buderus LOGATHERM WPL AR - zrak/voda, 11KW. Ta zadeva ima baje najvišji COP na trgu, ogrevali pa bi 3 etaže po 100 kvadratov, skupaj torej 300 kvadratov hiše, obložene s stiroporom 8 cm (demit), podstrešje izolirano z 10 cm stiropora, okna dvoslojna.
Cena je 6600 brez ddv (sejemski popust)... Zadeva bi samo ogrevala radiatorsko, brez talnega gretja, za saniatrno vodo pa že imamo toplotno črpalko Buderus in smo zelo zadovoljni...
Ali ta črpalka ki bi ogrevala bajto preko radiatorjev potrebuje zalogovnik ali ne?
Izračunal sem da bi z njo prišparali najmanj 1000 evrov letno...Sedaj imamo ogrevanje na olje...
Hvala za mnenja :mrgreen:
Aja, še to, ali obstaja kaka boljša toplotna od te Buderusove?

Re: TČ da ali ne - gurenc - 13.9.2015

he he he, pa kje si ti dobil 0,05 eur / kwh? bi rekel da si pozabil na fiksne stroške za vsak kwh, ki so že več kot 1/2 cene energije (trošarine, davki, prispevki). številka stlux-a 0,14 eur/kwh je mnogo bolj realna. in če slučajno še nisi opazil, država nekako vsake dve leti doda še nekaj davkov na ceno elektrike. zadnji sedaj so zaradi izgub TET6, uradno pa se temu reče zaradi zagotavljanja neprekinjenega toka električne energije - kot da do sedaj nismo imeli neprekinjeno elektrike. o možnosti ogrevanja samo z elektriko bi razmišljal le v primeru, če bi imel tudi klasično peč na drva ter seveda odlično izolirano hišo, da bi bil brez žene in otrok - ker so specializirani za porabo tople vode. Smile

Re: TČ da ali ne - xavi - 13.9.2015

zraice Napisal:Pozdravljeni,
zanima me mnenje nekoga z izkušnjami, namreč nabaviti nameravamo toplotno črpalko Buderus LOGATHERM WPL AR - zrak/voda, 11KW. Ta zadeva ima baje najvišji COP na trgu, ogrevali pa bi 3 etaže po 100 kvadratov, skupaj torej 300 kvadratov hiše, obložene s stiroporom 8 cm (demit), podstrešje izolirano z 10 cm stiropora, okna dvoslojna.
Cena je 6600 brez ddv (sejemski popust)... Zadeva bi samo ogrevala radiatorsko, brez talnega gretja, za saniatrno vodo pa že imamo toplotno črpalko Buderus in smo zelo zadovoljni...
Ali ta črpalka ki bi ogrevala bajto preko radiatorjev potrebuje zalogovnik ali ne?
Izračunal sem da bi z njo prišparali najmanj 1000 evrov letno...Sedaj imamo ogrevanje na olje...
Hvala za mnenja :mrgreen:
Aja, še to, ali obstaja kaka boljša toplotna od te Buderusove?
Mislim, da bo 11 kw za 300m2 ob tej izolaciji premalo. Na spletu videl, da obstaja tudi 14 kw varianta.
Kaj je zajeto v ceno 6600 neto?

Re: TČ da ali ne - gt001 - 14.9.2015

iztok_72 Napisal:Ker je tema s tem naslovom zaklenjena, sem odprl novo z istim naslovom? O tč prebral kup zapisov, toda še vedno osnovno vprašanje nima jasnega odgovora? Kdaj ja TČ in kdaj ne?

namreč zapisi, da se TČ v dobro izoliranih hišah splača ni logičen; naj predstavim moje razmišljanje, in prosim da me popravite; ker očitno nisem dovolj pameten, da bi razumel!! če npr. primerjam TČ z pečjo (kotlom) na elektriko;

torej če gradim na novo, bo hiša dobro izolirana, recimo potreba po ogrevanju 15w/m2 (to je meja za subvencijo nizko energetske hiše ali pasivne) in hiša 120m2; temu sledi preprost izračun, ob predpostavki, da to kar ni zajeto v izračunu je isto za obe možnosti!!!!!

1) 1 varianta: tč z montažo in mat. cca. 6.000 EUR + letni strošek za elektriko 15w/m2*120m2*12ur (recimo da dela TČ 12 ur)*365 dni (kar seveda ni res, a le za primerjavo)*0,05 eur/kwh (večinoma nočni režim dela) = 394 EUR, toda ker imajo TČ izkoristek boljši recimo COP 4, to pomeni potrebo le 1/4 elektrike, potem popravek, da je str. el. cca 100 EUR letno; in če to tako brez sprememb dela 15 let je skupni strošek pri TČ za 15 let = 7.500 € (pazi na predpostavke in kaj manjka v izračunu)

2) 2 varianta: el. peč z montažo 700 EUR + letni strošek za el. 394 EUR (glej izračun zgoraj) + popravek za izgube peči cca 10% = 433 EUR letno * 15 let je skupni strošek za varianto z el. pečjo = 7.195 EUR

torej, TČ se ne izplača; izide le v slabo izoliranih hišah!!!! tisoč prispevkov na to temo in izračunov na WWW trdi nasprotno;

moje izkusnje z el. ogrevanjem:

zacetek ogrevanja: zadnji teden oktobra 2014, konec ogrevanja prvi teden aprila 2015. skupna poraba ca 5000kWh (ca.20% VT in 80% MT) oz. ca. 500€. Ogrevano ~170m2 na povprecnih 22stopinj.
Hisa dobra NEH (teoreticno jo ursin izracun uvrsca v razred A2 )+rekuperator.

Ogrevalni sistem: klasicno vodno talno, priklopljeno na 9kw Eloblock, blokiran na 5kw.
centralna regulacija v prostoru, kjer se najvec zadrzujemo. v casu VT termostat nastavljen na 22 stopinj, v casu MT pa na 23 stopinj.

ogrevanje sanitarne vode ni v tem izracunu.

Re: TČ da ali ne - Energetik81 - 14.9.2015

iztok_72 Napisal:Ker je tema s tem naslovom zaklenjena, sem odprl novo z istim naslovom? O tč prebral kup zapisov, toda še vedno osnovno vprašanje nima jasnega odgovora? Kdaj ja TČ in kdaj ne?
- vzameš enega od kalkulatorjev toplotnih izgub svoje hiše, vneseš dejanske podatke in dobiš izgube bajte v W/K
- greš na ARSO in poiščeš podatke za svoj kraj o temperaturnem primanjkljaju v K*dan, pomnožiš z zgoraj dobljenimi izgubami in dobiš povprečne izgube/leto v kWh.
- za sanitarno vodo moraš prišteti kWh, koliko porabiš vode veš samo ti
- greš pogledat cene energentov sem: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->
- dobiš €/leto za vsak energent ter cene investicij in jih primerjaš
- določiš v koliko letih hočeš vrnitev investicije

Zgornji račun je povsem enostaven, vse drugo pa je zgolj neko ugibanje. Načeloma pa je tako, da bolj kot je izolirana hiša, cenejšo investicijo izbereš, ker je bolj vseeno, koliko so tekoči stroški ogrevanja. Torej v dobri NE hiši teoretično nabaviš Baubau el. radiatorčke po 50€/komad in zmagaš.
Edino poraba sanitarne vode je tukaj problem, ker je odvisna samo od navad uporabnikov.

Recimo pri meni pri novogradnji je bila odločitev enostavna, na izbiro sem imel zemeljski plin in TČ (za les ni placa). Kljub plinski omarici na fasadi sem vzel TČ, saj je bila investicija 3000€ dražja, prišparal pa bom cca. 400-500€/ leto v primerjavi s plinom. 6 let pa bom v plusu, če dobim še 1000€ subvencije še manj. Če bi bila doba vračanja več kot 10 let, bi vzel plin.

Re: TČ da ali ne - iztok_72 - 14.9.2015

gt001 Napisal:

moje izkusnje z el. ogrevanjem:

zacetek ogrevanja: zadnji teden oktobra 2014, konec ogrevanja prvi teden aprila 2015. skupna poraba ca 5000kWh (ca.20% VT in 80% MT) oz. ca. 500€. Ogrevano ~170m2 na povprecnih 22stopinj.
Hisa dobra NEH (teoreticno jo ursin izracun uvrsca v razred A2 )+rekuperator.

Ogrevalni sistem: klasicno vodno talno, priklopljeno na 9kw Eloblock, blokiran na 5kw.
centralna regulacija v prostoru, kjer se najvec zadrzujemo. v casu VT termostat nastavljen na 22 stopinj, v casu MT pa na 23 stopinj.

ogrevanje sanitarne vode ni v tem izracunu.