![]() |
|
TČ Viesman izpada na visoki tlak - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Viesman izpada na visoki tlak (/showthread.php?tid=62893) |
TČ Viesman izpada na visoki tlak - damo - 4.9.2015 Prijatelj ima probleme s tč Viesmann Vitocal 343. Malce pred dosegom nastavljene temperature sanitarne vode se začne kompresor izklapljat-ciklirat. Izklaplja ga zaščitni presostat visokega tlaka in kompresor kar ciklira (zadeva je narejena tako butasto, da ni nobene časovne zakasnitve). ? Pogledal sem črpalko, izmeril, res je da ven meče presostat. Posumil sem na zabit izmenjevalec (kondenzator), vendar je razlika temperatur (vhodna in izhodna voda v izmenjevalec) cca 10C, kar se mi zdi ok. Meril sem tok, ki je dobrih 7A po fazi in je konstanten. Sumim, da je z izmenjevalcem vse ok, saj mi izgleda dT=10C kar normalno. Poleg tega tudi tik preden presostat izklopi, tok ne naraste, kar bi se po moje dogajalo, če bi bil res problem visokega tlaka. Po moje je problem v samem tlačnem stikalu, ki je "popustilo" in izklaplja pri nižji vrednosti. Freonski krog na žalost nima servisnega ventila na tlačni strani, prav tako ni mogoče demontirati tlačnega stikala. Aja, pa še to: normalni setpoint za sanitarno vodo je 42C. Zadeva ima t.i. protilegionelni program, ki dvigne setpoint na mislim da 65C. Ta program je delal cca 2 leti, nato pa je na protilegionelnem programu začelo ven metat. Razmišljam, da stikalo popušča in se začne prožiti čedalje na nižjem tlaku. V tem primeru bi prjatlu montiral novo tlačno stikalo (sicer ne točno na isto mesto, saj bi za ta poseg moral v celoti demontirati freonski krog iz TČ), poleg bi dal še servisni ventil za spremljanje tlaka kondenzacije. Aha, hladivo je R410A, torej so tlaki kar visoki. Črpalka je stara cca 8 let. Kaj menite serviserji, ki imate s tem izkušnje? Hvala za pomoč! lp, damjan Re: TČ Viesman izpada na visoki tlak - Merlin1 - 5.9.2015 Najverjetneje zabit kondenzator izmerite temperaturno razliko med visokotlačno in izstopno temperaturo iz kondenzatorja. Običajno dT ne presega 6c pri ogrevanju SV. Ne vem pa zakaj ste imeli vklopljen antilegionelni program brez vlopljenega elektrogrelnika. Z r410 pregrevat vodo je ..... Re: TČ Viesman izpada na visoki tlak - damo - 5.9.2015 Tč ima štiri kroge: - primarni zemeljski krog (antifriz, ki gre v zemeljski kolektor) - freonski krog, ki povezuje primarno in sekundarno vodo, - sekundarni vodni krog, ki obsega sistem talnega gretja in izmenjevalec za ogrevanje sanitarne vode - sanitarna voda. Kot sem napisal, sem tudi jaz sumil v izmenjevalec ki gre med sekundarnim krogom in pa sanitarno vodo. Izhodna temperatura iz kondenzatorja je dobrih 50C, in razlika temperatur sekundarne vode na izmenjevalcu sek.voda/san.voda je 10C. PRav tako tok kompresorja ne naraste pred izklopom, kar bi se dogajalo, če ne bi bilo odvoda toplote in bi kompresor nabijal tlak... Zakaj je bil pa legionelni program tako nastavljen, pa nebi vedel, nisem jaz montiral niti zaganjal. Je pa smiselna pripomba, zakaj se ne vključijo el. grelci. |