PodSvojoStreho.net
Kombinacija drva in kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kombinacija drva in kurilno olje (/showthread.php?tid=62852)

Kombinacija drva in kurilno olje - Flikuc - 1.9.2015

Pozdravljeni,
tudi jaz sem kot večino mojih predhodnikov uporabil že več energentov za ogrevanje hiše. Hiša starejša, leto izdelave pred letom 1970, brez izolacije.
Zamenjana streha in okna, še fasada nas čaka, ampak trenutno ni sredstev.
Imam dve peči, ena na olje Viadrus in ena na drva Viadrus VHU-26, za katero sem tudi pred tremi leti kupil originalen peletni gorilec. Glede na to, da je peč 5.členska ima zelo slab izkoristek, poraba peletov se mi zdi prevelika, porabil sem cca. 6-7 ton. Ogravam pa cca 150m2 površine v dveh etažah, s tem, da imam v 1.etaži talno gretje. dve sezoni že uporabljam Avstrijske pelete, katere so super, cena cca. 280-300 eurov za tono. Tako, da je ogrevanje kar drago.
Sedaj razmišljam, da bi prešel zopet na drva, za dodatek pa bi kupil kurilno olje, sedaj je dokaj ugodna cena. Peč na kurilno olje bi skrbela, da se ne bi hiša preveč ohladila ponoči in dopoldan, ko nas ni doma. Razmišljam, da bi vgradil hranilnik toplote, ampak imam nizje strope, tako, da pride v poštev zalogovnik cca. 800 litrov.
Zanima me, ali ima kdo podoben sistem in kako se obnese brez zalogovnika, ali mi je sploh potrebno investirati v zalogovnik. ( ali bi sploh kaj prihranil ).
Sem razmišljal, da bi letos vzel eko kredit in vgradil novo peč na uplinjevalni sistem z zalogovniki, ampak, mislim, da je bolje letos še počakati in raje naslednje leto investirati v dobro izolacijo in fasado.
Še to, drva bom dobil nažagana po 55 €, suha 2 leti, bukev in dobro mero saj bodo od kolega.
Hvala za vaša razmišljanja in odgovore.
LP,Aleš

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - jani65 - 1.9.2015

Za takšno kvadraturo in z to izolacijo ,ki je vgrajena ne bi smela biti poraba peletov več kot 4000 kg ,razen če še ogrevaš sanitarno vodo če z celo leto bi to bilo še dodatnih 1500kg. Ta poraba je bila pred prenovo ? Streha praviš je nova ,kaj pa izolacija strehe. Kako pa imaš urejeno regulacijo ogrevanja? Sama menjav kotlov ni dovolj, pomembni so tudi spremljevalni detajli.

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - Flikuc - 1.9.2015

Ogreva se tudi sanitarna voda,bojler 300 litrov,tudi čez leto.regulacija za talno je posebej,za radiatorje posebej.vseeno mislim,da je preveč,zato mislim,da bo varianta drva in kurilno olje cenejše.imam nameščen rotodivert ventil,ko preneha peč na drva se aktivira na olje.

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - kurili - 2.9.2015

Peč na olje in drva v en dimnik gre vendar ne smeta delovati obe hkrati boš imel težave ker ti bo ob hladni peči na drva in odprtih vratcih za zrak smrdelo po kurilnici po dimnih plinih olja, vem iz lastne izkušnje. Kurim ali na olje ali na drva. Za peč na drva sem dogradil zalogovnik ki poskrbi da se hiša ponoči ne ohladi in je zjutraj prijetno toplo. Pri nizkih stropih še vedno lahko vgradiš dva 800 litrska, eden bo premalo.

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - vincent - 2.9.2015

Kdaj pa imate planirano izoalciji, če sploh?

Ker zdaj menjati kurilnico, da bosta potem naredili izolaciji in bo zadeva 3 X premočna, ne vem če je smiselno.

ako je možno obstoječo peč uporabiti še vedno na drva, jo enostavno uporabljaj par let (sumim, da se da odstranit peletni gorilec oz. mogoče zgolj zamenjaš vratca).
Ko boste dajali izolacijo, pa boš potem na novo stanje korigiral še kurilnico.

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - Flikuc - 2.9.2015

pozdrvaljeni,
ja, trenutna peč je že pripravljena za kurjenje z drvmi. Bom dobil 2 leti sušena bukov drva. Peč na olje je v drugem prostoru, ampak mora biti prižgana, se pravi na položaju. Ko se peč na drva ohladi pod 45 stopinj, obrne rotodivert ventil, in se preklopi na peč na olje in obratno.
izolacijo fasade imam planirano v roku par let, tako, da mislim, da se mi ne splača vdrajevati zalogovnika, ne bi povrnil investicije cca. 1500€ v parih letih.
Ko pa bo končana izolacija na hiši, oziroma, ko bo cena kurilnega olja spet višje, pa prestavim na pelete.
Tako sem si zamislil, upam, da prav razmišljam.
LP,Aleš

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - vincent - 2.9.2015

Verjetno še najbolj optimalno glede na situacijo.

Ko bo izolacija izvedena počakaš še kako zimo (če drugega ne zaradi financ) in boš videl kaj bo rekla poraba. Potem pa lahko razmisliš o nabavi peči (ustrezne moči) na pelete.
V kolikor imaš izoliran še strop in s tlemi poštimano, poraba ne bi smela presegat 800 EUR letno (predvidevam da kar nekaj manj..a OK..malo rezerve)..

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - picas55 - 5.9.2015

jani65 Napisal:Za takšno kvadraturo in z to izolacijo ,ki je vgrajena ne bi smela biti poraba peletov več kot 4000 kg ,razen če še ogrevaš sanitarno vodo če z celo leto bi to bilo še dodatnih 1500kg. Ta poraba je bila pred prenovo ? Streha praviš je nova ,kaj pa izolacija strehe. Kako pa imaš urejeno regulacijo ogrevanja? Sama menjav kotlov ni dovolj, pomembni so tudi spremljevalni detajli.

Povsem točno, sedaj pa se Flikuc zamisli, koliko € te stane ogrevanje sanitarne in tudi poleti verjetno, čeprav imaš čas in drva ne segrevaš SV z drvmi.
Sam sem imel porabo avgusta za SV v 200 l bojlerju še zmernih 70kwh - 120 delovnih ur TČ. Pred leti je bila poraba k.o. ko je bilo še to precej cenejše v prehodnem obdobju maj-oktober 250-300 l.

Re: Kombinacija drva in kurilno olje - jani65 - 6.9.2015

Sanitarna voda ni mali strošek ,ki ga pa marsikdo zanemarja. Ko sem še ogreval z oljem je bila mesečna poraba olja med 50l / 55l (sedem oseb,dve gospodinstvi) sedaj Z STČ 1850kw letno ,poraba za ogrevanje pa 2200l (180m2) ,poraba peletov 4400/4600kg