PodSvojoStreho.net
Kamin in poraba drv? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kamin in poraba drv? (/showthread.php?tid=62846)

Kamin in poraba drv? - AlesBa - 31.8.2015

Pozdravljeni,

v novogradnji je kot primarna grelna naprava toplotna črpalka/talno gretje.

Kamin se bo uporabljal kot sekundarna naprava za gretje, ob vikendu, praznikih...

Koliko drv (m3) se povprečno porabi, na zimo, za kamin ob ne takšni uporabi?

LPA

Re: Kamin in poraba drv? - tomazekk - 31.8.2015

To je isto , kot da te jaz tebe vprasam koliko moj 2gi avto trosi goriva povprecno ce ga peljem le ob vikendih...
Nism hotu bit nesramen, ampak z malo info se ne more veliko pogruntat. Podatki velikost kamina,hise, prostora,izolacije vse to vpliva na porabo, pa tudi koliko si mrzel oz koliko imas rad temp v prostoru. Drugac 3m2 ,ampak za ziher imej vedno vec, ker leto baje da bo huuda zima

Re: Kamin in poraba drv? - Berghaus - 1.9.2015

Aleš, dva metra, tri max.

Re: Kamin in poraba drv? - aleš.h - 1.9.2015

Tudi odvisno kakšna drva - vrbe sigurno porabiš več kot recimo jeseni ali bukve ... Wink

Za kamin pa osebno priporočam brezo, da ne bo takoj vse sajasto in zapacano. Hrasta, kostanja, oreha in ostalih drv s taninom se pa izogibaj, ker boš težko spravil-a umazanijo s stekla.

Re: Kamin in poraba drv? - kitajskizid - 1.9.2015

Če bo samo za luxuz in dober filing, pa malo za pogret da ni treba deke na kavču tam do 2 m3 na sezono. Res je kar pravi aleš.h, se pa da vse kurit, samo da je suho. Pač malo večkrat očistiš steklo.

Re: Kamin in poraba drv? - alanford - 1.9.2015

Ko sem še segreval na kurilno olje, sem kuril v kaminu 2 do 4 prm drv. Sedaj, ko imam toplotno črpalko za segrevanje prostorov, pa samo 0,5 do 1 prm. Če bi bil kamin toplovodni, bi sigurno kuril več.

Ampak ker ne vemo niti kakšne vrste kamin/kaminska peč je in koliko kw ima itn., so vse kubikaže in metraže bolj ko ne ugibanja na slepo.

Re: Kamin in poraba drv? - alanford - 1.9.2015

Na slepo je bilo postavljeno tudi vprašanje. Verjetno takšen slep odgovor tudi pričakuje. Ne pa doktorsko disertacijo.

Ja no, med 1m3 in 3m3 je razlike kar za 300%, tak da ... Wink

Re: Kamin in poraba drv? - SloCop - 2.9.2015

Tudi odvisno kako nalagaš, lahko imaš konstanten mali ogenjček, posledično izredno malo porabo in temu primerno toplo ... ampak gori pa. Ali pa konkretno nalagaš drva in pokuriš več, imaš pa v hiši vroče. Nam je ta druga varjanta bolj domača Smile

Glede lesa... šipa je črna tudi če kuriš z brezo.... jo pa vedno brez težav sčistiš z razmaščevalcem. Pri nas samo po končani kurilni sezoni... ker stvari služijo nam in ne obratno Smile

Re: Kamin in poraba drv? - čukimuki - 2.9.2015

2m3 bo dovolj. Prve vikende boš kuril več potem pa kurilna vnema kamina pade.

Re: Kamin in poraba drv? - hisamiha - 2.9.2015

Mi kurimo kamin 6 x na teden proti večeru in ne šparamo pri temperaturi. Poraba 5 m3 na kurilno sezono. Najslabši stranski efekt je, da takrat talno gretje zaradi previsoke temperature ne deluje in so tla hladna. Sad

Re: Kamin in poraba drv? - SloCop - 2.9.2015

To je bil tudi pri nas stranski efekt, ki pa smo ga odstranili tako da je talno 24/7 v pogonu.

Re: Kamin in poraba drv? - vincent - 3.9.2015

Za začetek si nabavite 2 metra drv. Po prvi zimo boste vedeli kam pes taco moli: koliko ste dejasnko kurili kamin, ter seveda koliko ste ob tem pokurili.

Potem boš lahko, ob upoštevanju razpoložljivega prostora za drva, le te naročal z določeno zalogo...dve, tri leta...