![]() |
|
Menjava peči in še kaj - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Menjava peči in še kaj (/showthread.php?tid=62800) |
Menjava peči in še kaj - AlTi - 27.8.2015 Pozdravljeni, prenavljamo hišo staro približno 30 let. Zdaj je ogrevana s plinsko pečjo in enocevnim sistemom. Plinsko peč bi bilo potrebno zamenjati, ker ima zelo slab izkoristek. Tudi enocevni sistem mi ni všeč. Zdaj je ogrevanje na plin, se splača urediti ogrevanje na kaj drugega? Prosim za kakšne predloge. Bi koga priporočali, da tole pride pogledat. Lahko tudi na ZS. Hvala Re: Menjava peči in še kaj - karavanke - 29.8.2015 Jaz menim, da boš najceneje skozi prišel z novo sodobno plinsko pečjo. Plinska peč, vidiš pri sebi, dela. Trenutno smo pri nas doma še vedno na kurilcu (poraba okoli 2600 litrov na sezono), očitno bomo ostali še vsaj eno leto, morda celo dve (če bo cena KO nekje na sedanjih nivojih, cca 80 centov). Ogrevanje s KO bomo ukinili, ker imamo že hudo staro veliko vkopano cisterno in nas je že malo strah, da ne bomo doživeli kakega presenečenja. Pred dvemi leti sem bil že 100%, da gremo na TČ ali podporo obstoječemu načinu s solarnimi kolektorji. Vse je bilo opisano v stilu "kako je to fino" in bomo kmalu nazaj z investicijo. Ko investicijo zasolijo, z zdravo pametjo in vrtanjem ugotoviš, da to še zdaleč ni vse. Rabili bi TČ cca 18kW. Pri TČ bodo vsako leto prišli na kavo merit plin (zdaj je to zakonsko potrebno), oz. ti bodo to počeli vsaj v času garancije (za to kavo bi plačal 100€ in seveda še DDV). So rekli, da zlahka ostanemo na 3x25A.... bejžno - sem ugotovil, da ne bo šlo. Na elektru so mi glede dviga na 3x32A razložili, da bi skeširal od 700€ do celo 1050€ (ker bi hoteli, da menjam števec). Zaradi višjih varovalk, bi bil letno plačal dobrih 200€ več zaradi močnejših varovalk. Cena elektrike bo rasla, ker bo vedno več dajatev in še višje bodo. Merklova hoče, da fizične osebe tudi drugod po EU plačujemo debele dodatke, industrija pa čim manj (v Nemčji je elektrika za fizikalce 26 centov, za industrijo vsaj pol manj - enkrat je bil ta članek na netu). V Sloveniji pa še dodatno 2 milijona ljudi povsem ustavno plačuje naložbe v fotocelice nekaj 1000 ljudem. Da bi pričakoval, da mi bo TČ delala brez problemov 20 let ali 30 let - utopija! Koliko bo stal servis in rezervni deli.... Plinska peč, vidiš pri sebi, dela. Re: Menjava peči in še kaj - Žerjavar - 30.8.2015 Citat:Tudi enocevni sistem mi ni všeč.In kaj te pri enocevnem sistemu moti? Morda te denarnica tišči in bi še dober sistem vrgel ven, ter ga nadomestil s trajnostno vprašljivo plastiko? Pri izbiri energenta pa moraš najprej povedati, ali želiš vso kontrolo sistema iz kavča, morda bi se kdaj sprehodil v kurilnico, ali pa bi morda bil pripravljen tudi kaj početi z rokami (peleti, drva). Re: Menjava peči in še kaj - ajtim76 - 30.8.2015 Vprašanje je ali preurejaš celo hišo ali samo kurilnico? Kolikšen imaš proračun in koliko si pripravljen dalat za ogrevanje? KOlikšen je objekt in kakšno ima izolacijo? Šele nato se lahko začnemo pogovarjat, kaj in kako. lp, MJ |