![]() |
|
TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? (/showthread.php?tid=62698) |
TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 17.8.2015 lp! Sem v fazi izdelave mansarde in bom imel talno gretje, preostala hiša ima radiatorsko ogrevanje! Torej rabim visokotemp. TČ! Ker je toliko napisanega (nekaj koristnega in veliko popolnoma nekoristenega kreganja) bi prosil še 1x za nasvete! Brez tistih, da si naj omislim še hlajenje in prezračevanje z rekuperacijo ipd, zanima me zgolj ogrevanje in topla voda! TČ bo povezana s kotlom na drva, zatorej rabim še zalogovnik! Zakaj inverter in ne on/off ali obratno? Zakaj Daikin in ne Kronoterm ali obratno? In še ostale stvari! Hvala Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Gasper123 - 17.8.2015 Budget? Kako resno misliš uporabljat kotel na drva, če redno, potem je vprašanje ali sploh potrebuješ močno visokotemperaturno TČ. Kakšna je izolacija in kvadraturo in kakšni radiatorji (velikost, plehnati, litoželezni, ALU ..) Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 17.8.2015 Budget 15.000€ mogoče kakega tisočaka ali dva več! Seveda je tu vključeno talno gretje( sist.plošče, cevi, omarica, ...) Kvadratura hiše je 300m2, ogrevalo se bo zgolj okoli 220m2, ker garaža, letna kuhinja in ostalo pozimi ni ogrevano oziroma, se vrže kak pacl v štedilnik, toliko da malo zagreje! Izolacija strehe bo 28cm steklene volne, zidak 30cm in 10cm siporeksa, ter omet! Demit fasada je planirana čez nekaj let! Okna so vsa Ug=0,7 W/m2K, razen 3 strešna, ki so Velux ggu 140x78 Radiatorji so stari litoželezni, in so majhni! Pozimi se v prvem nadstropju(100m2) kuha na štedilniku na drva! v mansardi ne bo nobenega radiatorja(mogoče lojtrca v kopalnici) Kotel na drva se bo uporabljal zgolj za pomoč v najhladnejših dneh! Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Homer - 17.8.2015 Visoko temperaturne TČ so Daikin (Rotex) in Hitachi. Ostale lahko razvrstimo v "srednje temperaturne" Kaj boš izbral je tvoja odločitev..... Jaz bi izbiral med zgoraj navedenimi in nato pozabil na ogrevanje in drva ...... Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 17.8.2015 saj se jaz nagibam k Daikin, a vendar me vseeno zanimajo razlike med inverterji in on/off in podobno!? Daikin nima eurovent certifikata, ne? Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Homer - 17.8.2015 ON-OFF nujno potrebujejo zalogovnik, inverterske pa pogojno in to majhnega. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - xavi - 17.8.2015 Sam bi povečal površino radiatorjev in potem glede na opisano izolacijo potreba po visokotemperaturni odpade (tudi drugače verjetno ne bi bilo potrebe), nabor nizkotemperaturnih pa se močno poveča. Še vprašanje. Zakaj siporeks? Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 17.8.2015 Nimam pojma zakaj siporeks =) Za to bi moral vprašati taščo =) Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - xavi - 17.8.2015 Zračunaj si, koliko te obloga z 10 cm pride. Za mene nepotreben strošek, če potem misliš dat demit fasado. Z takojšnjo vgradnjo kvalitetne fasade, pa tudi povečano površino radiatorjev se zmanjša potreba po kakršni koli visoko temperaturni črpalki, pa tudi sama moč črpalke bi bila s tem manjša, kar pa pomeni kar nekaj prihranjenegaa denarja pri sami invensticiji v TČ. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Homer - 17.8.2015 Vse napisano drži, ampak pomeni dodaten denar v izolacije, fasado, okenske police in zamenjavo radiatorjev, ventilov, verjetno pozicije priključkov, ..... Skupna investicija je verjetno precej večja od visokotemperaturne TČ, manjša poraba pa se najbrž ne bo amortizirala v kratkem času Zato da dobiš neko predstavo, je najbolje da dobiš kako ponudbo in potem se boš lažje odločil. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 17.8.2015 Saj je bil iz podjetja Kompani (sg) že na ogledu objekta! Trenutno je na dopustu in dobim predračun konec avgusta! Ta je montira Daikin. Ta teden pride še strokovnjak iz Kronoterma in lokalni monter! Da bom malo na tekočem pa tu sprašujem =) Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - xavi - 17.8.2015 Če prav razumem, je siporeks izolacija oz. obloga že obstoječa. Vsekakor bi bilo vredno razmislit glede samih radiatorjev. Izkoristek črpalke je zelo odvisen od tem. vode. Sam sem se odločil za takšen poseg, ki me je prišel kakšnih 500 eurov in mi ni žal. Po nepotrebnem sem pred tem zaradi neznanja nabavil srednje temp. črpalko, čeprav shajam z tem. pod 40 c. Bi pa ti priporočal, da pride na ogled še kakšen strokovnjak, ki je aktiven na forumu. Sasapo je relativno blizu tebe. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - Nebomgabiksal - 18.8.2015 Ti bo Bergi povedal kako fajn je imeti štedilnik na drva v kombinaciji s talnim :-) Če imate gozd (drva) in voljo, potem bi na tvojem mestu naredil talno (okoli 7 čukov) in ohranil peč na drva (zalogovnik in mešalni ventil). Pripraviš še inštalacijo za TČ, potem pa počakaj leto ali dve in boš videl ali sploh rabiš TČ. IMHO. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - izotop - 18.8.2015 a ne bi bilo logično nucat komplet hišo na drva (dodaš zalogovnik in kakšen radiator po potrebi) in ko se izvede prava ti fasada (upam, da si prebral litanije glede siporexa) zamenjaš komplet kotel z tč, če bo seveda potreba po tem. prezračevanje pa itak mora bit, lokalno ali centralno, ampak ok, ne bom pametoval glede tega. ne razumem ljudi, ki komplicirajo in mešajo 2 sistema ipd. druga alternativa bi mogoče bila, da imaš ločen sistem za mansardo, ampak to spet najbrž pomeni višjo ceno ipd.. no, sam bi tako razmišljal in se pač odpovedal talnemu pri prvi varianti, big deal. sigurno ceneje in bolj ziher z manj problemov. Re: TČ, visokotemp. Od katerega proizvajalca? - porihtano - 18.8.2015 štedilnik na drva je v spodnjih kuhinjah, jaz ga na vrhu nebom imel, in bo edino ogrevanje talno! Drv je dovolj, v gozdu jih je še za podreti, ampak pri tem je potrebno delati(podreti, zvečti iz gozda, nacepiti, zložiti,...) Tako, da naj drva ostanejo za taščo in njen štedilnik, da v nedeljah počasi kuha govejo juho. Podali ste mi dokaj zanimive misli, a vem, da bo kombinacija TČ s kotlom! Tast kotla ne želi odstraniti (se je sprijaznil, da bo mogel zavreči plin zunaj v cisterni) in tudi jaz si mislim, da naj ostane za res hladne dni. |