PodSvojoStreho.net
Vodovod - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vodovod (/showthread.php?tid=62687)

Vodovod - kurili - 16.8.2015

K hiši grajemi pred mnogimi leti smo naredili prizidek, sedaj so na vrsti instalacije, dobro, da bo centralno gretje narejeno z bakrom mi je jasno, nisem pa prepričan za vodovod. Instalter mi je predlagal alufleks cevi, ali nekaj takega, opozoril sem ga da pri peči na drva dosega temperatura sanitarne vode tudi preko 80 stopinj. Meni se zdi da bi bilo bolje narediti vodovod tako kot včasih s pocinkanimi cevmi. Vaše izkušnje?

Re: Vodovod - Energetik81 - 16.8.2015

Če imaš take temperature sanitarne (zakaj že), potem raje naredi z bakrom ali pocinkane, da boš miren.
Sicer naj bi alumplast zdržal do 90 ali 95°C, ampak mu pri takih T močno pada življenska doba.

Re: Vodovod - kurili - 16.8.2015

Temperatura sanitarne vode je visoka ker je bojler vgrajen v peč na drva, imam prigrajen hranilnik toplote, dvig povratka in peč deluje v območju 85 do 90o C, pri tem režimu se ne saji ni katrana in se mi tdi da ima najboljši izkoristek, peč je starejša konstrukcija s spodnjim odgorevanjem.

Re: Vodovod - SpiD3r - 16.8.2015

Jaz sem si naredil iz aluplasta, ampak v kotlovnici pa sem si vgradil termomešalni ventil, ki mi ne spušča višje vode v sistem kot imam nastavljeno (v mojem primeru 50stopinj). Na ventilu si lahko nastavlaš poljubno. Tako da ti priporočam da si vgradiš nek ventil ki ti bo primešal hladnejšo vodo in tako boš rešil dva problema hkrati:
1. Vodovod z aluplastom je cenejši ker se ga hitreje naredi
2. Noben se ne more spečt z vročo vodo na pipi.

Re: Vodovod - Gasper123 - 17.8.2015

Odkar imamo nižjo temperaturo v bojlerju (zaradi TČ) je veliko lažje nastavit primerno temperaturo za tuširanje in brez bojazni, da bi se otrok na pipi opekel. Zato ti tudi jaz priporočam mešalni ventil, tako kot predhodnik.

Re: Vodovod - Poldee - 17.8.2015

Itak da mesalni ventil. Prvo leto delovanja solarnih kolektorjev sem se skoraj scvrl v bani, ko sem optimisticno odprl pipo in mi je okoli 80 stopinj zacelo pritekat med noge :-) Od takrat je instaliran mesalni ventil, nastavljen na priblizno 39 stopinj za toplo sanitarno vodo in to je to.

Re: Vodovod - xavi - 17.8.2015

Tako kot v vrtcih.

Re: Vodovod - kurili - 17.8.2015

Rešitev z mešalnim ventilom je primerna, čeprav se pri nas še nihče ni opekel ker smo malo navajeni in imamo že pipe vedno bolj na mrzlo vodo. Verjetno bo na koncu kombinacija, iz kurilnice čez garažo kjer bo napeljava vidna bodo pocinkane in naprej aluplast, mešalni ventil in obtočna črpalka ki se bo vklapljala občasno da bo na pipah zaradi dolge napeljave vedno topla voda

Re: Vodovod - sassapo - 17.8.2015

Vgradnja termostatskega mešalnega ventila je v takšnih primerih že več kot nujna, ventil nastaviš na cca 40°C hvaležne ti bodo pipe, še najbolj pa vsi družinski člani, pa še izgub boš imel precej manj. Alumplast je pa čisto solidna izbira za vodovodne instalacije. Pocinkane instalacije ti nikakor ne svetujem, saj je le ta v zadnjih letih katastrofalno slabe kvalitete.