PodSvojoStreho.net
Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? (/showthread.php?tid=62646)

Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - mdezel5 - 11.8.2015

Pozdravljeni!

Pri izgradnji dimnika (Schiedel Uni plus180) se nam je zgodila "šlamparija", da je bilo dostavljenih premalo zidakov za dimnik. Ker smo imeli enega doma še od prejšnjih projektov smo rekli: "sreča, bomo pa tega uporabili". Toda dejstvo je, da je bil ta zidak enakih zunanjih dimenzij, znotraj pa je bil presek manjši in smo lahko vanj vstavili samo tuljavo, brez ovoja izolacije. Besede zidarja so bile: saj tukaj dim ni več tako vroč. Ta zidak se nahaja ravno na področju ostrešja, nanj pa pride nameščen Schidel final ([url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")schiedelunichr("46")si/dimniski-sistemi/schiedel-final[/url]).

Moji strahovi:
-preko zidaka brez izolacije bi se lahko preveč grelo ostrešje
-izolacija ni prezračevana, ker smo zaprli pretok zraka skozi njo.

Dimnik je torej preseka fi180, višine 8,8m in bo nanj priklopljen kamin ca10kW, novogradnja.

Kaj mi predlagate?

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Motion - 11.8.2015

Moje mnenje je, da je na dolgi rok najbolje kar takoj popravit. Po moje se z malo stroški v enem dnevu vse skupaj popravi in sledi - miren spanec...

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - matofill - 12.8.2015

Tudi jaz tako mislim + ker je na srečo zadeva čisto na vrhu in ne npr. spodaj ....

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - arbajter - 12.8.2015

Osebno sem vedno proti šlampariji, vendar samo v premislek : včasih so bili vsi dimniki zidani iz opek, pa je vse štimalo. Prehod skozi streho se je tudi grel podobno, kot se bo tebi, ne?

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Homer - 12.8.2015

Mislim , da ta "šlamparija" tik pod vrhom dimnika v praksi ne pomeni nič.
Iz slike pa je tudi razvidno, da se les ne dotika dimnika.

PS: V hiši je klasično zidan dimnik (torej brez izolacije), ki je preživel vsa kurjenja (drva in kurilca) , sedaj pa je v pokoju, oziroma zgolj za skrajno rezervo.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Fery - 12.8.2015

Menjaj!!!
Tuljava ti bo razpokala že prvo zimo brez izolacije. Stala bo sicer skupaj, ampak to ni to.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Popravila na domu - 12.8.2015

Pokliči v Schiedel.
Tam ti bodo povedali par stvari v zvezi z vgradnjo njihovih izdelkov.
Potem se boš veliko lažje odločil za zamenjavo.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - cheba - 12.8.2015

Jaz bi kritičen del s kameno volno izoliral od zunaj, tako, da bi z izolacijo še malo prekril sosedna cigla, oziroma kolikor bi šlo.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - xtron - 12.8.2015

jao....da ne bomo potem brali v Slovenskih novicah tragedije. menjal tisti cegel....saj je drobiž

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - mdezel5 - 12.8.2015

cheba Napisal:Jaz bi kritičen del s kameno volno izoliral od zunaj, tako, da bi z izolacijo še malo prekril sosedna cigla, oziroma kolikor bi šlo.

To je sicer mogoče, vendar predvidevam, da tudi ostala izolacija ne "deluje" pravilno, ker se ne prezračuje in osušuje.
Homer Napisal:Mislim , da ta "šlamparija" tik pod vrhom dimnika v praksi ne pomeni nič.
Iz slike pa je tudi razvidno, da se les ne dotika dimnika.

PS: V hiši je klasično zidan dimnik (torej brez izolacije), ki je preživel vsa kurjenja (drva in kurilca) , sedaj pa je v pokoju, oziroma zgolj za skrajno rezervo.

Dimnik imam namen vedno čistiti, vendar kaj če po kakem naključju dogodkov pride do vžiga saj?

Kaj menite o tem, da bi vstavil kako rostfrei tuljavo? Z izolacijo ali brez?

Je pa res, da na ta način dimnik ne bo grelni element (vem, da ni temu namenjen), ampak glede na to, da gre skozi osrednji del hiše..

Hvala vsem za mnenja. Sem pričakoval bolj očitke v smislu, kaki šlamparji smo in podobno... (no sej v tem primeru je to res :-)) Mnogokrat nasveta res ni dobro prehitro sprejeti.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - picas55 - 12.8.2015

Sam osebno, ne bi dramatiziral, v kolikor ima tuljava med plaščem par mm lufta, saj se rasteza bolj po višini, katera pa mora imeti zgoraj za ta namen odvisno od višine do 5cm prostora in zaključek z raztezno rozeto. Bi pa izoliral s ploščami kamene volne zunaj plašča, da se ne bi eventuelno tvoril kondenz. Če nisi bil prisoten pri sestavljenju, in dvomiš pa poglej v kakšni trgovini koliko zračnosti je med tvojo tuljavo in tipom napačnega vgrajenega plašča. Pred 35 leti smo delali podobne napake in sicer z samo 3 cm vrvico iz kamene volne na en plašč, pa dimniku nič ne manjka. Celo grel je, saj je toplota ostala v akumulirani steni dimnika. Tongue

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - boris64 - 12.8.2015

V celoti se strinjam z zgoraj napisanim.Tudi dimnik na stari hiši sem sezidal samo z trakovi tervola med tuljavo in plaščem-izolacijskih kosov sploh ni bilo.Dimnik po 30.letih kot prvi dan.

Re: Napaka pri gradnji dimnika, kaj storiti? - Homer - 12.8.2015

@mdezel5
Ob rednemm čiščenju in kurjenju z nekim "normalnim" kurivom, ne vidim možnost za nek samovžig saj.
Inox tuljava ne bo nič spremenila, če ne bo izolirana, oziroma manjša od obstoječe (zrak vmes).

Če imaš prehude pomisleke, je edina rešitev, da ta zadnji del dimnika ponovno narediš tako kot je treba.
Jaz ne bi ........