PodSvojoStreho.net
Talno gretje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno gretje (/showthread.php?tid=62556)

Talno gretje - tomazekk - 31.7.2015

Pozdravljeni,

upam da nisem storil kaj narobe ,ker sem odprl novo temo glede talnega gretja. Ampak se mi zdi da je moja malenkost drugačna

zadeva je takšna, imam hišo (1980) 3x 60m2, trenutno še ni izolacije hiše, ko bo izolacija bo 20cm. V tej hiši živimo, zato se situacija malenkost zakomplicira.

trenutno je po celotni hiši položen estrih direktno na ploščo brez izolacije. Ker mi prostorsko ne dopušča drugače kot da delam sobo po sobo, Torej estrih ven, izolacija,talno,estrih. imam pa 14 cm višine ko dam stari estrih stran.

sedaj vprašanja
-koliko časa se bo sušil estrih , preden lahko hodim po njemu in koliko časa da lahko sestavim nazaj sobo?
-ali lahko položim estrih, brez spuščanja vode v talno(ker nimam še izbranega sistema ogrevanja za talno)
-imam v pritličju 5 sob , torej 5 vej, Koliko vej lahko pride v eno razdelilno omarico? ,ker bi še čez čas priključil 1 prostor iz kleti (27 m2) in morda še kakšno vejo ko bo mansardno stanovanje
-ogrevanje planiram pa na solarno toplotno črpalko , ker imamo veliko sonca pozimi (ampak to je idejno)
-kakšno talno mi priporočate na takšno hišo? ko bom pa pršel iz službe torej po 3h bom kuril kamin.
-če rabite še kak podatek pa povejte

prosim za pomoč , ker talno mi je zaenkrat novost.

Hvala vsem in LP

Re: Talno gretje - gt001 - 31.7.2015

- po estrihu lahko previdno hodis naslednji dan. sicer racunaj cas susenja/zorenja 1 teden za 1cm estriha. predes polozis koncno talno oblogo je priporocljivo narediti protokol talnega ogrevanja (pregrevanje zoper notranje napetosti). ce bos polagal kaj na leseni osnovi (parket) je posebej potrebno preverjati vlaznost estriha.
- v ceveh talnega je lahko tudi nadtlak zraka. tudi ce jih napolnis z vodo, je to neodvisno od vira ogrevanja, ker bo medij le od razdelilcev dalje.
- v eno razdelilno omarico lahko das poljubno vej (odvisno od stevilo prikljuckov na razdelilcu/velikosti omarice) racunaj, da naj bodo veje priblizno enako dolge in naj ne bodo daljse od 80-100m
- v dobro izolirani hisi (omenjas 20cm) in ob talnem ogrevanju se ti ne bo dalo vsak dan kuriti v kaminu Smile

Re: Talno gretje - tomazekk - 31.7.2015

Citat:v dobro izolirani hisi (omenjas 20cm) in ob talnem ogrevanju se ti ne bo dalo vsak dan kuriti v kaminu Smile

moj namen je da mi hiša ni mrzla ko pride otrok iz vrtca/šole, drugač pa mi lepšega ni kot kamin v večernih urah Smile, maš pa tudi nekaj prav, da nebom kuril takoj ko pridem domov

Citat:- v ceveh talnega je lahko tudi nadtlak zraka. tudi ce jih napolnis z vodo, je to neodvisno od vira ogrevanja, ker bo medij le od razdelilcev dalje.

torej če te pravilno zastopim, lahko cevi napolnim z nad tlakom ko se dela estrih?
-protokol je kakšen? da se spusti voda noter zaradi napetosti ?

Re: Talno gretje - gt001 - 31.7.2015

- cevi nafilas z nadtlakom zraka ali z vodo pred izdelavo estriha. to ostane notri, dokler ne bos priklopil ogrevala (pec, TC itd.)

- protokol talnega ogrevanja sledi, ko je estrih suh/dozorel. takrat se v talno spostopoma spusca vedno bolj topla voda, z namenom pregrevanja estriha. s tem se doseze, da se sprostijo notranje napetosti v estrihu - ce torej estrih poci, poci zdaj in ne takrat, ko ze imas koncno talno oblogo. -> poisci temo o protokolu talnega na forumu.

Re: Talno gretje - alanford - 31.7.2015

Re: Talno gretje - tomazekk - 31.7.2015

Ker nebom še imel peči/TC ko bom delal estrihe, bi lahko teoretično priklopil na bojler in počasi spuščal vse večjo temparaturo vode ? bom pogledal po formu

Re: Talno gretje - Energetik81 - 31.7.2015

Ja, vsekakor lahko gor priklopiš nek mali bojler in še črpalko, da ti goni toplo vodo po zanki.
Ampak mislim, da boš težko to počel sobo po sobo, to bo trajalo mesece in mesece.
Pomisli, da se mora estrih strjevat vsaj kakšen mesec, preden izvedeš ta protokol, nato šele lahko kaj gor položiš in urediš sobo do konca. Torej najmanj 1,5 meseca za vsako sobo. Raje reskiraj in naredi vsaj cel štuk naenkrat.