PodSvojoStreho.net
Katera klima za razvlaževanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Katera klima za razvlaževanje (/showthread.php?tid=62506)

Katera klima za razvlaževanje - damo - 27.7.2015

Zaradi visoke vlage v okolici in dejstva, da je hiša večinoma nenaseljena (vikend), moram montirat klimo, ki bo razvlaževala zrak. Nastavil bi jo na timer, da dela npr. 2 uri vsak dan.

Iščem model, ki ima naslednje lastnosti:
- 24 urni timer
- avtomatski restart ob izpadu el. napajanja
- avtomatsko sušenje uparjalnika (torej da ventilator dela še nekaj časa po tem, ko "ugasneš" klimo)
- inverter 3.5kW, ogrevanje do -15C
- nizkocenovni

Hvala za predloge!

Re: Katera klima za razvlaževanje - bomber111 - 27.7.2015

Mogoče kak Gree ali Midea....

Re: Katera klima za razvlaževanje - vincent - 27.7.2015

Raje poskrbi da bo dobro zračen v času odsotnosti. Dve uri delovanja...ne bo nič od nič. Ko se bo zrak zamenjal bo enako vlage.

Re: Katera klima za razvlaževanje - damo - 27.7.2015

Tudi za zracenje bo poskrbel - napa na timer za kako uro na dan. Je pa problem ker je hisa ob potoku in tam je vedno dosti vlage v zraku.

Re: Katera klima za razvlaževanje - vincent - 27.7.2015

Saj zato pa..tisti trenutek ko izklopiš klimo se bo stsnje stabiliziralo, torej nisi naredil ničesar.

Poskrbi za prepih...to je vse kar rabiš.

Napa? :lol: ...isti efekt kot s klimo. (Podobno kot bi v mraku mižal, da bi oni poleg tebe imel več svetlobe :wink: ).

Re: Katera klima za razvlaževanje - damo - 28.7.2015

Daj mi prosim razjasni, zakaj napa in klima ne bosta ok? Seveda je to daleč od pravega sistema z rekuperacijo, ampak vseeno bi moralo služit namenu. Prepih - odprtih oken ne morem pustiti, tudi na kip ne. Zato bi delal umetni prepih.

Z napo mislim vsak dan prezračiti. Okna na bajti so stara, in bajta ni diht, dimnik je odprt, po potrebi bom pa še dal v sobo v mansardi en ventilator, ki bo vpihoval zrak v hišo in tako bo frišen zrak precirkuliral po obeh etažah. Gre se za manjšo hiško ni to neka velika vila - v pritličju kuhinja, kopalnica, dnevna, odprto stopnišče, zgoraj 2 sobi.

S klimo bi potem osušil svež zrak, ki bi prišel not. Najprej bi jo dal kar na timer, kasneje ko bo čas pa naredil regulator, ki jo bo vklapljal/izklapljal glede na dejansko relativno vlago, po potrebi še malo ogrel hišo.

Pozimi sem vlago rešil enostavno, da sem hiško ogreval na 10C. Zdaj je zunaj topleje kot not, vlage je polno v zraku zunaj in notri, tako da moram to aktivno sušiti. Trenutno imam premični sušilec, ki mi je zadnjič čez noč zbil vlago iz 91% na 75%. Če bom držal na cca 60-70% se bom po moje (upam vsaj) ognil plesni.

No zgubit nimam kaj - napa je itak že montirana, klima bo pa služila za sušenje, hlajenje (redkokdaj) in pa gretje oz. temperiranje hiše, ko nas ne bo tam. Vzel bom verjetno Daewoo ali Sinclair, za 400-450€ dobim inverterja 3.5kW.

Re: Katera klima za razvlaževanje - bomber111 - 28.7.2015

Vincent@
Zakaj bi se stanje stabiliziralo ko bo ugasnil klimo? Če mu bo klima pobrala iz zraka npr 10 litrov vode v 24 urah bo s tem znižal vlažnost v prostoru. Ja potem bo počasi naraščala ampak počasi.

Re: Katera klima za razvlaževanje - SloCop - 28.7.2015

Točno tako, klima je dobra izbira. Če te ne žuli denar poglej malo po bolhi imaš delujoče za drobiž

Re: Katera klima za razvlaževanje - vincent - 28.7.2015

Če sem jaz prav zastopil je govora o dveh urah razvlaževanja ter eni uri vleka nape? To je milo rečeno zajebancija...sicer pa...zmontiraj, probaj pa sporoči.

Zadeva rabi zračenje!!! 24 urno ker drugače bo usekala plesen...in logičnonda ne moreš pustiti odprtih oken in vrat...za te namene obstojajo zračniki...par prebojev, par rozet z moznostjo odpiranja/ zapiranja in to je to.

(Imamo vikendico...vem kako to gre...imeli probleme z vlago...rešil jih je prepih prek zračnikov).

Re: Katera klima za razvlaževanje - bomber111 - 28.7.2015

Klima je dobra izbira, le ure bo prilagodil pa bo.

Re: Katera klima za razvlaževanje - damo - 4.8.2015

evo, v petek zmontiral panasonicov inverter, trenutno klimo laufam 4x3 ure dnevno. vlaga je 69%. zaenkrat zadovoljen le na el. stevec nisem nic gledal.

Re: Katera klima za razvlaževanje - sašo65 - 4.8.2015

damo Napisal:le na el. stevec nisem nic gledal.
ne rabiš.....stari Daikin let. 1995(3,3) je julija laufal nenormalno ur(več edino leta 2003) cca 8€ pribitka na skupnem računu štroma - če bi imel novi "superduper" inverter bi bilo 5€....se ti samo smeji :lol: