PodSvojoStreho.net
Vakuumski kolektorji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vakuumski kolektorji (/showthread.php?tid=62206)

Strani: 1 2

Vakuumski kolektorji - tadej90 - 25.6.2015

Pozdravljeni,
zanima me kakšne so izkušnje z vakuumskimi U-cevnimi kolektorji. Opazil sem kolektorje znamke Camel solar, premer cevi 58mm, cena za 15 cevi dolžine 1800mm 360€. Zanima me predvsem, če imajo cevi dovolj velik premer, da se nebi mašilo in kako je z menjavo cevi v primeru, da vakuum spusti. Zanimajo me samo U-cevni kolektorji.

Re: Vakuumski kolektorji - g.o.dizzle - 26.6.2015

Mi imamo u-cevne na morju 8 let, letos smo menjali sistem ogrevanja in sem jih zelel ocistiti in zamenjati glikol.
Glikol je bil po 8 letih zelen, prozoren in kot nov, ledisce na -10, priblizno zako smo polnili.
Veckrat sem ze videl, da je glikol po nekaj letih zasmojen, temne barve, moten, zao sem bil zacuden, da pri nas ni tako.
Kakih znakov zamasenih cevi niti ne sumim, pa so u-cevi 8mm premera.

Imamo 3 kolektorje po 14cevi fi 47x1,5m na 300L bojlerju, pa glede na to da je vikend je jasno, da se sistem pogosto pregreje, voda v bojlerju je zelo pogosto 80°C, kjer je nastavljena max. temperatura.

Vec kot zadovoljni.
Sicer kolektorje tudi prodajamo, lahko ponudim zelo ugodno ceno za taksne ali pa za heat pipe 58x1,8m 20cevne

Re: Vakuumski kolektorji - tadej90 - 26.6.2015

Prosim, če mi lahko pošlješ ponudbo za U-cevne v inbox hvala.

Re: Vakuumski kolektorji - jozel - 26.6.2015

Zdravo

Tukaj se moram oglasiti. Imam vgrajene ravno te kolektorje in moram priznati, da sem po treh letih delovanja izredno zadovoljen. Za sedaj nisem zasledil, da bi se mašilo oz. da bi bile kakšne takšne težave. Tudi jaz sem za klasiko in sem iskal U pipe sistem. Imam tudi ploščate od istega proizvajalca tako, da tudi tu lahko povem izkušnje. Menjava vakum cevi traja 10 minut, da prideš do kolektorja, drugače je pa zelo enostavno. Imam 100 takšnih cevi in v 3 letih je spustila ena. Zamenjanja je bila z garancijskem popravilom proizvajalca. Iste kolektorje sta montirala tudi moja kolega zaenkrat brez težav. Več lahko na ZS.

Re: Vakuumski kolektorji - SloCop - 27.6.2015

Jaz tudi U pipe, samo da imam notri vodo in ne glikola. Dela super že mislim da šesto leto. Menjava cevi traja 5 minutk + priprava Smile. Med prvo zimo smo opazili da sta spustile dve cevi.... predvidevam da so bile že zmontirane zanič, samo pred zimo tega ne vidiš. Od takrat v vseh drži vakum.

Re: Vakuumski kolektorji - tadej90 - 27.6.2015

jozel Napisal:Zdravo

Tukaj se moram oglasiti. Imam vgrajene ravno te kolektorje in moram priznati, da sem po treh letih delovanja izredno zadovoljen. Za sedaj nisem zasledil, da bi se mašilo oz. da bi bile kakšne takšne težave. Tudi jaz sem za klasiko in sem iskal U pipe sistem. Imam tudi ploščate od istega proizvajalca tako, da tudi tu lahko povem izkušnje. Menjava vakum cevi traja 10 minut, da prideš do kolektorja, drugače je pa zelo enostavno. Imam 100 takšnih cevi in v 3 letih je spustila ena. Zamenjanja je bila z garancijskem popravilom proizvajalca. Iste kolektorje sta montirala tudi moja kolega zaenkrat brez težav. Več lahko na ZS.
Zanimalo me je predvsem kako je z menjavo cevi, se pravi da ni tezav z menjavo. Sklepam da se cev na spoju z brenerjem razgreje ter tako zamenja saj so u cevi znotraj vakuma bakrene? Veste morda premer u cevi ter okvirno ceno kolektorjev ter kdo vam jih je montiral, lahko tudi zs hvala.

Re: Vakuumski kolektorji - tadej90 - 27.6.2015

SloCop Napisal:Jaz tudi U pipe, samo da imam notri vodo in ne glikola. Dela super že mislim da šesto leto. Menjava cevi traja 5 minutk + priprava Smile. Med prvo zimo smo opazili da sta spustile dve cevi.... predvidevam da so bile že zmontirane zanič, samo pred zimo tega ne vidiš. Od takrat v vseh drži vakum.
Veste morda znamko kolektorjev ter premer cevi?

Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 1.8.2015

Na hiši imam šest ploščatih vakuumskih kolektorjev. Skupna absorbcijska površina je 22,5 kvadratnega metra. Delujejo od Avgusta 2013 brez vsakih problemov.

Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 2.8.2015

Nekaj so rezultati , drugo so cene...
Lahko kaj več o njih, morebitni poprodajni podpori, garanciji, referencah- najbolje kupcev [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dvssunichr("46")si/[/url], subvencije :?: :!:
Pod svojo streho radi poizvedujemo o vsem , če se že reklamira, naj tudi cena (poleg ostalega) ne bila skrivnost... Idea
Večina išče cenovno sprejemljiv sistem , ki bi neko časovno obdobje (cca 15-20let) deloval brez težav , ter v nekaj letih (cca 5-6 ) ''povrnil'' investicijsko-nabavno vrednost.

Lp

Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 2.8.2015

Cena posameznega kolektorja je 1300 evrov + DDV.
Kolektor je preizkušen po zahtevanem standardu. Preizkus je opravila Fakulteta za strojništvo iz Ljubljane. Vpis v register pri Eko skladu bomo izvršili Septembra.

Subvencija:
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 200 EUR na m2 svetle oziroma aperturne površine sprejemnikov sončne energije in se lahko dodeli za največ 20 m2 sprejemnikov sončne energije na posamezno stanovanje.

Priznani stroški vključujejo:
- nakup in vgradnjo sprejemnikov sončne energije;
- nakup in vgradnjo hranilnika toplote in/ali toplotnega zbiralnika;
- vmesne povezave, črpalke, krmilne in varovalne elemente sistema

Re: Vakuumski kolektorji - Hanzi - 2.8.2015

Dobro da lezim. Stol bi najbrz polomil.

Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 25.8.2015

Absorbcijska površina je 4,027 m2. Tako da je cena kvadratnega metra vakuumskega kolektorja 322,82 evra + DDV.

Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 25.8.2015

m2 so pošteni , temu primerna cena.
Polnjeno s ? Koliko litri ? Izolacija? Odpravljene težave ?
Laikom enostavno , če lahko, prednost- zaradi česar ne prihaja do pregrevanja?
Dnevna poraba el. energije (cca) črpalne enote ?
Lp

Re: Vakuumski kolektorji - Hanzi - 26.8.2015

Ob soncu recimo do okoli pol kwh. Mogoce so ze kaksne bolj varcne crpalke za trikratno nabavno vrednost.

Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 26.8.2015

Hvala, zanemarljivo.
Vendarle me zanima za dotične: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dvssunichr("46")si/opis-sistema[/url]
Saj sami omenjajo :
Citat:Pregrevanja ni, stagnacijska temperatura pod 150 °C, ni getrske vakuumske črpalke, kot slabost sistema pa lahko štejemo dodano vakuumsko črpalno enoto, katera potrebuje električno energijo.
Ugibam , da več ? Ne pa koliko?
Verjetno ne bi omenjali, kot slabost sistema ali pač ?