![]() |
|
Puščanje vodovodne cevi? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Puščanje vodovodne cevi? (/showthread.php?tid=61964) |
Puščanje vodovodne cevi? - Darko112 - 29.5.2015 Pozdravljeni, v stanovanju imam težavo z vlago, izvor katere še ugotavljam. Ker nas ta vikend ni bilo doma, sem to izkoristil, zaprl vse porabnike vode in si zabeležil vodovodni števec. V dveh dneh, kolikor nas ni bilo doma, je preko števca steklo 2,5 litra vode. Kam je ta voda iztekla, ne vem. Zanima pa me ali bi lahko takšno puščanje, torej dober liter dnevno, kljub temu da po stenah ni očitnih znakov iztekanja, vplivalo na povišano vlago v stanovanju? Hvala! Re: Puščanje vodovodne cevi? - vincent - 29.5.2015 Prvo vprašanje je s kom meriš vlago? V povprečju vsi vlagomeri za malo denarja kažejo marsikaj a vlage nobeden. Re: Puščanje vodovodne cevi? - ance - 29.5.2015 Ne se bat, tudi jaz sem imel takšne probleme, dokler nisem ugotovil da ko se boljer hladi in greje se tako voda krčiu in razteza, zato takšna razlika na števcu. Lp Re: Puščanje vodovodne cevi? - Darko112 - 30.5.2015 Vicent: vlagomer sem si izposodil od kolega gradbenika, točnega modela sedaj ne vem, je pa profesionalna naprava za merjenje vlage v zraku, betonu, itd. Merili smo dvakrat, ob lepem in deževnem vremenu, obakrat je vlagomer pokazal nad 30% razlike med zunanjo in notranjo vlago, nismo pa takrat pred meritvijo nekaj dni aktivno zračili stanovanja. Z vlago sedaj poleti, ko se tako ali tako veliko zrači nimam problemov, nam pa pozimi temnijo koti v sobah. Gre za delno podkleteno pritličje hiše, nekje iz 70. tako da ne izključujem možnosti, da vlaga pride od zunaj, me pa vseeno zanima ali bi puščanje cevi v tej meri lahko vplivalo na to. Ance: ventil pred bojlerjem sem zaprl ravno s tem namenom. Zaprl sem vse ventile kjer je bilo to mogoče: pred bojlerjem, pred kotličkom, v kuhinji, tako da je teh 2,5 litra moralo "izginiti" nekje v napeljavi. Re: Puščanje vodovodne cevi? - 03pomlad - 30.5.2015 en liter na dan bi se moralo slej ko prej videt kot moker madež nekje na stropu, steni, edino če je kje pod ploščo... Re: Puščanje vodovodne cevi? - jani65 - 30.5.2015 Pa je v vseh prostorih enaka vlaga ali kateri izstopa. Če se ve kje je napeljav ,potem je tam dobro pregledat. Kaj pa ura se kazalci premikajo. 2,5l v 48 urah je menda težko ugotovi ,ker to so kapljice in se najbrž sproti suši, če res spušča. Re: Puščanje vodovodne cevi? - Homer - 30.5.2015 Števec nima protipovratnega ventila in ti zaradi sprememb v tlaku vodovoda našteje teh 2,5 l dnevno. V resnici nimaš nobene porabe, ampak ko tlak v vodovodu pade, ti iz hiše odteče nekaj vode v vodovod. Ker se števec ne more vrteti nazaj, ti seveda tega ne zna ošteti. Ko pa pritisk v vodovodu naraste, nekaj vode priteče v hišo in števec to lepo zazna. In tako nekajkrat na dan in imaš na števcu tistih 2,5 litra- Da se zagotovo prepričaš. pa zapri ventil pri števcu in vse ostale ventile (zlasti kotličke) in nekje priklopi manometer. Če na manometru po 24 urah (ali kakršnokoli daljše obdobje) pritisk ne pade, ali pa neznatno, potem puščanja ni. Re: Puščanje vodovodne cevi? - vincent - 30.5.2015 Plesen v kotih ni posledica preveč vlage (seveda vpliva tudi to) ampak v neizoliranosti objekta. Ali imate pred vodomerom protipovratni ventil? Najlaže prekontroliraš tako da nekdo odpre in zapre vodo. Slišati bo 'klik' ter zobniček, ki meri najmanjšo porabo se mora ustavit (ne sme se zavrtet nazaj)...ce se to zgodi pomeni da ni protipovratnega ventila (lahko tudi je a pušča) in prihaja do nihanja vode zaradi različnih pritiskov v omrežju..ko kdo drug odpre in zapre vodo. Re: Puščanje vodovodne cevi? - Darko112 - 2.6.2015 Zobniček na števcu se ne zavrti v drugo smer, kadar odpiram/zapiram napeljavo. Naredil sem še en test. V kopalnici sem na 0,5m višine (števec je na nivoju tal, vsa napeljava je v nivoju 0-1m) priključil manometer in zvečer zaprl dovod vode tik za števcem. Do jutra je tlak iz 3.9 bara padel na 0 barov. Na nobeni steni se mi ne pojavljajo vidni znaki vlage... Re: Puščanje vodovodne cevi? - vincent - 2.6.2015 Potem res pušča! Zdaj kje...pa.... :? Re: Puščanje vodovodne cevi? - Darko112 - 2.6.2015 Kako se lotiti problema? Od metod detekcije poznam termalno kamero, vodik, akustična detekcija. Je toplotna kamera primerna tudi za hladno napeljavo? Akustična detekcija zazna tak relativno majhen iztok? Ima kdo kako dobro izkušnjo oz. priporočilo mojstra za detekcijo... Re: Puščanje vodovodne cevi? - mape - 4.6.2015 najprej preveri pipe in WC kotliček Re: Puščanje vodovodne cevi? - Homer - 4.6.2015 Ja, zlasti WC, ker je tako majhno puščanje komaj zaznavno. Re: Puščanje vodovodne cevi? - Darko112 - 4.6.2015 Med meritvami sem zaprl ventil pred kotličkom in pred bojlerjem. Okoli pip ni znakov puščanja. Malo sem še testiral in tlak v napeljavi pri vseh zaprtih ventilih pade na 0 nekje v 1 uri. Re: Puščanje vodovodne cevi? - Homer - 5.6.2015 Zapri tudi pralni in pomivalni stroj |