![]() |
|
Menjava ogrevalne naprave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Menjava ogrevalne naprave (/showthread.php?tid=60787) |
Re: Menjava ogrevalne naprave - jokovot - 22.2.2015 @zdravapamet Tako je kot si napisal. Jaz sem si naročil monterja preko spleta. Naredil od Centralne, kolektorjev, vodovod,elektrika totalno vse. Edino kar sem delal sem mu nosil kavo in če je kaj popil. Imam kolegov POLNO monterjev in sem si rekel ne. Vsi so me gledali z zavistjo so spraševali zakaj nisem njim dal. Moj odgovor je bil kratek. Nebi mi upali prav računat. Dela vse kot celota super. Re: Menjava ogrevalne naprave - stepski - 22.2.2015 @zdravapamet Prebral sem tudi tvoj prispevek v sosednji temi, pa bi bilo lepo da že takoj na začetku razčistimo neko stvar, pišeš tule v svojstvu uporabnika, ali kot ponudnik storitev... l.p. Re: Menjava ogrevalne naprave - Hanzi - 22.2.2015 zdravapamet Napisal:4. ogrevalne inštalacije naj dela monter centralnega ogrevanja in ne nekdo, ki je le zavohal denar ki se mu trenutno ponuja. Če vas boli zob greste k zobozdravniku in ne k mizarju. V našem fohu se je v zadnjih letih pojavilo ogromno število ljudi, ki o ogrevanju nimajo pojma. Trenutno so to tako imenovani *klimaši* ( monterji klima naprav in priučeni električarji ), ki kar čez noč vedo vse o ogrevanju. Verjemite mi, da se mora kvaliteten monter centralnega ogrevanja dolga leta učiti preden postane pravi mojster..šole za monterja centralne že dolgo ni več(ce je sploh kdaj bila). Če je bila, je tisto znanje danes bolj malo vredno (razen teorije....) Sodobni uvozniki, proizvajalci, trgovci, pa svoje pooblaščene monterje tudi izbirajo po nekem čudnem, meni neznanem ključu. Če dobiš dobrega "klimasa" na montažo centralnega ogrevanja si že lahko srečen. Zna biti zanimivo, ko dobiš "peka" Re: Menjava ogrevalne naprave - bomber111 - 22.2.2015 Očitno še eden ki mu primanjkuje prometa in ..... :-) Re: Menjava ogrevalne naprave - Hanzi - 22.2.2015 Sicer pa dobrodošel s tvojimi nasveti. Z njimi boš uporabnike spravil v dvom, ker jih boš povedal drugo plat zgodbe kot njihovi "peki". Če misliš da sem jaz jezen se motiš. Vsaj zaenkrat še ne. Sem pa jezen na "peke" katerim so ljudje dali vrednost novega avta, pa jih ti peki niso podučili (ali pa sami naredili delo tako kot se zagre) uporabe nove peči. Kar poglej si slike dimnikov uplinjevalne peči ki jih lepim iz moje okolice. Re: Menjava ogrevalne naprave - kadotr - 22.2.2015 S 1. točko se nikakor ne morem strinjat. Enak material (n.pr. kotel) bom kupil tam, kjer bo cenejši. Ni nujno, da ravno pri monterju. Te dni sem videl eno ponudbo monterja za izdelavo CK. Cene materiala ima visoke do nebes. Po vprašanju zakaj, pravi: "po toliko jaz dobim material". Ker je obljubil ceno dela po ponudbi, bo glavnina materiala nabavljenega v lastni režiji, precej ceneje, problem nižje stopnje DDV-ja urejen v skladu z zakonom. Mogoče je kot monter super, kot nabavnik je popoln amater (ali pa nategator, lahko misli, da stranke nimajo pojma, kdo ve?). Se pa tudi bojim mojstrov ki "vse vedo, vse znajo" in so samozavestni, da glava boli. Spoštujem pa tiste, ki pošteno povedo, to znam, tega pa ne, bom pa zrihtal podizvajalca za določeno fazo dela, da bo v redu narejeno. Je preizkušen, z njim sodelujem že nekaj časa, težav z njim ni, se pa živemu človeku lahko pripeti napaka. Tak je pošten odnos do stranke. Zdravapamet, tvojih navedb žal ne morem sprejeti za "zdravo i gotovo". Celo kak "klimaš in priučen električar ali pek" zna svoje delo dobro opraviti, poznam pa nekaj "pravih monterjev", ki so v svojem fohu povsem zaspali in vso reklamo grade na "minulem delu" in opravljeni vajenski šoli izpred štirih desetletij. Sem imel v svoji kurilnici pred nekaj leti enega takega cepca, od vsega je znal le lotati in avtogeno švasati. Sem o tem že pisal. Še to: z vzvišenim odnosom stranke prej odbiješ, kot pridobiš. Menda o tem celo nekaj vem. Zlati časi so minili... Re: Menjava ogrevalne naprave - sstad - 22.2.2015 Kako naj še zaupam monterju če ti po 20 letih dela poveže takole mešalne in črpalke in to ugotovim sam, naslednje predelave se lotim sam......ne zaupam nikomur..... Re: Menjava ogrevalne naprave - xavi - 23.2.2015 Sam imam zaradi narave dela kar nekaj opravka z monterji.Ne glede na to, da se z TČ ogrevam že tretjo sezono, jih vseeno malo povprašam o tem načinu ogrevanja. Lahko rečem, da se počasi (zelo) učijo. Sam sem imel pri svoji obnovi kurilnice klimaša, ki mi je zmontiral freonski del ( verjamem, da to bolje obvlada od vsakega heizarja) in pa klasičnega vodovodarja za povezavo vodnega dela. Re: Menjava ogrevalne naprave - jani65 - 23.2.2015 sstad Napisal:Kako naj še zaupam monterju če ti po 20 letih dela poveže takole mešalne in črpalke in to ugotovim sam, naslednje predelave se lotim sam......ne zaupam nikomur.....Pa še imaš vedno tako? Re: Menjava ogrevalne naprave - telmos - 23.2.2015 Saj naredu ni tako slabo za oči, samo "zdrave pameti" ni uporabil, pa ga je malo za....lo. Nazaj ga pripelji, pa ga malo priveži, dokler stvari pravilno ne reši. Drugače mu pa zaračunaj učenje! Če bi pa kaj pametoval, ga pa takoj utišaj, ker je vse pokazal. Re: Menjava ogrevalne naprave - Žerjavar - 23.2.2015 Citat: V glavnem opažam pretirano poveličevanje nizkocenovnih izdelkov, ki so seveda ( po besedah slabih monterjev in pa nerazgledanih kupcev ) popolnoma enakovredni izdelkom iz višjega cenovnega razreda. Tudi Lada je avto, pa še zelo poceni. A ga kljub temu ne vozi skoraj nihčeSita vrana lačni ne verjame! Res, da se jih malo vozi z Lado. Se jih pa nekaj vozi z novim Meganom, ostali pa s 4, 8 ali 12 lenim pravkar kupljenim za male pare. Te zgodbe danes še ne slišimo za peči. Verjami, da bi marsikdo z malo denarja (takih je dosti) raje kupil 10 let star uplinjak, kot pa enako poceni nov zastarel kotel. Za nov uplinjak pa nima. Se pač moramo sprijazniti, da nekateri še kupujejo zastarele kotle in jim kotli dobro služijo. Zakaj juih nebi hvalili. Pa mi še izračunaj, v koliko letih se mu amortizira razlika v ceni na račun boljšega izkoristka. Drva pomaga sosedu podirati in spravljati iz polovine. Morda ima lasten gozd. Morda čisti zastonj vejevje in ostanke od podiranja tehničnega lesa. V slabo plačani službi ga še silijo z zastonj nadurami. Takšen ima drva tako rekoč zastonj, morda kakih 10 ali 20 E/pm, kolikor ga stane oprema za delanje drv. Citat:1. nikoli ne kupuj pri trgovcu saj ta še nikoli ni ničesar zmontiral in se na te stvari ne spoznaNe rečem, da velja za vse monterje - so tudi izjeme. - Večina monterjev nabavlja opremo pri trgovcu, saj nima interesa pripeljati poln šleper peči iz Poljske - koliko let jih bo imel v zalogi. Ne bi smelo biti razlike, če investitor kupi materjal pri trgovcu ali pri monterju - razen cene (DDV). - Monter ima interes prodajati (zato reklamira) dražjo opremo, ker lažje v skupno ceno skrije višjo ceno za svoje delo. Se pa kot investitor moraš zavedati možnost nabijanja cene, če ne bo zraven še dobava opreme - ne velja za sušni čas, ko monter nima dela. Citat:v primeru reklamacije ti trgovec ni sposoben v normalnem času zagotoviti nekoga, ki bo napako odpravilNapako v delovanju ogrevanja ugotavlja in odpravlja monter (serviser). Če ugotovi napako v nabavljeni opremi se ve - uredi trgovec v zakonsko določenem roku. Če je napaka v napačni nastavitvi avtomatike, ali napačni montaži pa je odgovoren monter. Če je napaka na opremi, bo res monter - dobavitelj hitreje rešil, ker bo takoj tudi vedel, ali opremo menjati ali le popraviti. Pri trgovcu ta faza rabi nekaj časa. - Re: Menjava ogrevalne naprave - sašo65 - 23.2.2015 zdravapamet Napisal:Vem, da si jezen ker sem povedal resnico. Predvidevam, da si eden od omenjenih monterjev ali pa nezadovoljna stranka. A samo z udrihanjem po vseh ,ki se trudimo ne boš nič rešil.nisi skapiral: npr: uvoznik Miitsubisi, Daikin, Toshiba....ipd. ima svoj krog pooblaščenih monterjev, serviserjev, ki naj bi jih šolal izšolal, dal neke certifikate oz. licence in seveda na svoj spisek pooblaščencev....med njimi je lahko tudi kot se je Hanzi izrazil "pek" Po moje je pravilno(tako je bilo tudi pri meni) da eden dela vse okoli TČ (elektrika, zagon, plin...) drugi je pa klasični vodovodar/centralist.ki dela vodno povezavo.... Re: Menjava ogrevalne naprave - Hanzi - 23.2.2015 Točno tako Sašo. Za fasado sem vzel sistem in tudi pooblaščenega izvajalca, pa lahko rečem , da polovica fusarjev ne bi delala takih napak (in me se prepričevala da dela prav) kot pooblaščeni izvajalci. Pred izbiro centralasa sem si ogledal tudi nekaj kurilnic ki so jo jih naredili pooblaščeni monterji. In lahko rečem da niso bile veliko bolje narejenih od fasade. Me pa zanima katere so najbolj očitne napake na tisti sliki na prvi strani kjer je bakreni razdelilec. Rad bi se kaj naučil(nekaj napak sicer vidim ampak ne bom komentiral) . Kos med črpalko in mešalnim ventilom je nepovratni ventil? Kaj omogoča tisti pokrov na njem? Re: Menjava ogrevalne naprave - Boris Nardin - 23.2.2015 Pri nas veliko delamo z nekaj različnimi vodoinštalateji, ker imamo različne ogrevalne sisteme v ponudbi in delamo po skoraj celi Sloveniji. Sam sem z leti ugotovil, da poceni monter je skoraj po pravilu slab monter. Kaj to pomeni? Da vedno poišče najpreprostejšo rešitev. Ta logika v kotlovnici ne deluje, ker kotlovnico delamo za naslednjih 25 do 30 let. Po nekaj letih se izluščijo najboljši na katere se lahko zaneseš tudi takrat, ko je potrebno narediti manjši ogled, ko ima stranka problem. To veliko šteje. Re: Menjava ogrevalne naprave - sašo65 - 23.2.2015 Boris Nardin Napisal:ko ima stranka problem.......ki ga je naredil monter, ki NI POISKAL najpreprostejšo rešitev..... Boris Nardin Napisal:Da vedno poišče najpreprostejšo rešitev.:roll: seveda, zakomplicirat do amena..... to bo to :mrgreen: |