![]() |
|
Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV (/showthread.php?tid=60720) Strani:
1
2
|
Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Jure5873 - 17.2.2015 Živjo. Prej smo greli radiatorje in sanitarno vodo na olje, SV tudi poleti na olje. Potem sem naštimal 300l toplotno črpalko, ki sanitarno vodo greje poleti in pozimi, potem sem pa še oljni gorilc zamenjal za peletnega. V glavnem stroški so občutno padli ko smo zalavfali TČ za SV. Preračunano za 400l olja, sedaj pa razmišljam kako bi te stroške za sanitarno vodo še zmanjšal. Problem je v tem, da ima hiša 3 štuke. Klet, kjer je TČ, visoko pritličje, kjer živita mama in oče, ter prvo nadstropje, kjer živimo mi. Hiša je res visoka in zaradi tega imam za prvo nadstropje vključeno cirkulacijo tople sanitarne vode, kar pomeni daljše delovanje TČ in večja poraba elektrike. Brez cirkulacije ne gre, preveč vode stočim, predno pride topla. Ni šans. Imam pametno cirkuliranje, ki ga poganja časovna ura z naležnim cevnim termostatom na povratku tople vode v kotel. Razmišljam o tem, da bi spodaj zaprl dotok SV v prvo nadstropje, v prvem nadstropju bi si pa montiral električni bojler, ki bi deloval brez kroženja. Ta bojler bi bil priključen na tuš, umivalnik v kopalnici (en prostor) ter korito v kuhinji. Toplotna črpalka, čeprav predimenzionirana bi ostala za starša. V tem primeru bi jo vključil v ON/OFF režim, da bi delovala ponoči, ko je elektrika cenejša podnevi bi bila ugasnjena. Starša sigurno ne bosta porabila 300l čez dan. Zanima me vaše mnenje, če bi bil strošek ogrevanja sanitarne vode z dodajanjem el. bojlerja in ukinitvijo cirkulacije manjši. Sedaj za ogrevanje SV z vključenim cirkuliranjem pri starših in v prvem nadstropju porabimo približno 150KWh na mesec, črpalka pa deluje 22% časa. Kar pomeni, da v 24-ih urah deluje 5 ur in 16min. El. moč rotacijskega kompresorja je pa cca 800W Hvala za vaše razmišljanje. LP Jure Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - medo9 - 17.2.2015 Po mojem ti bo bojler povečal stroške, ne pa zmanjšal. Jaz sem imel prej 2 bojlerja (80 ali 100L), ki sem ju vrgel ven in sedaj imam cca 400€ letno manjšo porabo elektrike kot prejšnja leta (ob enakih bivalnih navadah). STČ (260L) mi je v dveh letih porabila par kw manj kot 2000kwh. Imam tri kopalnice in dve kuhinji v dveh etažah (2 osebi). Upoštevaj pa, da sem jaz popoln energetski laik.... in na nek način tudi ignorant, saj se TČ ne dotikam in nimam nastavljenega delovanja na nočno/cenejšo tarifo. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Homer - 17.2.2015 Tudi po mojem mnenju se ti bo strošek povečal. Morda bi cirkulacijo nadgradil s kakšno bolj pametno, ki bi reagirala na odvzem tople vode. Če je možno še kje doizolirati cevi tople vode, bi bila tudi neka izboljšava..... Sicer pa ta "izgubljena" toplota vsaj v ogrevalni sezoni ni izgubljena, saj ostaja v hiši in jo ogreva. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - valhalla - 17.2.2015 Dodaj majhen bojler spodaj in zgoraj, priklop vroče vode iz TČ na bojlerja. Lokaliziraj toplo vodo. Izklopi cirkulacijo. Hladna voda iz cevi ne bo ohladila vsebine bojlerja, tudi če bosta izklopljena, saj se bo hladna voda iz cevi domešala v toplo lokalizirano, nato se bo bojler polnil z vročo vodo. Po potrebi se bojler malo vklopi. Rešeno. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - xavi - 17.2.2015 Dobra ideja, vendar nastanek strošek dveh dodatnih bojlerjev in vtok ohlajene vode v ceveh zaradi nedelovanja cirkulacije v posamezni bojler. Pri strošku vode 15 eurov na mesec sam ne bi šel v dodatne posege. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Stesta - 17.2.2015 Spremeni proženje cirkulacije, namesto timerja montiraj senzor gibanja ki bo pognal cirkulacijo. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Hanzi - 17.2.2015 xavi Napisal:Dobra ideja, vendar nastanek strošek dveh dodatnih bojlerjev in vtok ohlajene vode v ceveh zaradi nedelovanja cirkulacije v posamezni bojler. Pri strošku vode 15 eurov na mesec sam ne bi šel v dodatne posege.Jaz bi naredil tako kot je valhala napisal. v mansardo (na dovodno cev) bi dodal 5-10 litrški bojler,ki bi ga temperiral nekoliko višje kot je minimalna zahtevana temperatura. Zračunaj koliko l vode imaš v cevi od kleti do mansarde. Zdi sem mi bolje kot pa cirkulacija. Je pa dobro imeti v STČ višjo temperaturo kot v bojlerju. 15 evrov mesečno porabi cirkulacija? hock: toliko STČ ne bi smela porabiti cel mesec za vso vodo (za 4 člane. razen če plavajo vsak večer) ne pa samo izgube na cirkulaciji. Potem STČ odnesi v mansardo. ti bo vsaj poleti ohlajala mansardo namesto klet. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - ičo - 17.2.2015 Če imaš cirkulacijo vklopljeno, lahko nastavitev sanitarne vode komot znižaš na 45°C ali manj (stroška investicije ni). Če pa misliš, da ste strašni porabniki sanitarne vode, pa daj temp. na 55°C in vgradi sanitarni mešalni tripotni ventil, ki ne bo spuščal v hišo vodo toplejšo od recimo 40°C-45°C (strošek investicije do 80eur z montažo). Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - xavi - 17.2.2015 Hanzi Napisal:150 KW oz. cca. 15 eurov komplet sanitarna voda.xavi Napisal:Dobra ideja, vendar nastanek strošek dveh dodatnih bojlerjev in vtok ohlajene vode v ceveh zaradi nedelovanja cirkulacije v posamezni bojler. Pri strošku vode 15 eurov na mesec sam ne bi šel v dodatne posege.Jaz bi naredil tako kot je valhala napisal. v mansardo (na dovodno cev) bi dodal 5-10 litrški bojler,ki bi ga temperiral nekoliko višje kot je minimalna zahtevana temperatura. Vse ostalo se ne izplača. Lahko pa doda dva kolektorja pa ga boli qrac za cirkulacijo. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - rs5 - 17.2.2015 Obtočno črpalko vklopi samo kadar potrebuješ toplo vodo.ko se greš tuširat pritisneš tipko in preden si pod tušem imaš že toplo vodo na pipi.ne vidim smisla da cirkulacija dela tudi ko ne potrebuješ tople vode Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Hanzi - 17.2.2015 Se pravi k vsaki pipi stikalo. Ajd mal pretiravam. V kuhinjo in kopalnico enega. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Jure5873 - 18.2.2015 Hvala za vaše razmišljanje. S tem,da pozimi ni izgub, ker toplota itak ostane v hiši, se tolažim in iz tega vidika nebi šel v spremembe. Tudi o bojlerju na katerega bi priključil toplo vodo iz STČ sem razmišljal, nisem imel pa občutka primerjat cenovno med porabo el. bojlerja in porabo zaradi cirkulacije. Ne bi se pa rad držal pregovora da je treba šparat pa naj stane kolikor hoče. Konec koncev je potrebna investicija v bojler + nekaj el. bo porabil - toplotna črpalka bo porabila nekaj elektrike manj = prihranek (če je) Hvala še enkrat za nasvete, če bom kaj spremenil, bom dal bojler s toplo vodo iz STČ. Čav Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - Homer - 18.2.2015 Če ti kaj pomaga.... Imam STČ 300l 2 osebi, tuširanje (bolj hitro) in kuhinjska poraba, cirkulacije ni. Povprečna mesečna poraba je 60 kW Če je pri tebi oseb več, se namakate v banji, pod tušem pa voda teče "eno uro", potem je morda tvoja poraba v normalnih mejah in sama cirkulacija ni odločilni faktor za višjo porabo. No nekaj višja najbrž zaradi cirkulacije je, a vprašanje, če se ti zaradi par € letno splača kaj spreminjati. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - jani65 - 18.2.2015 Se ne splača, denar porabi .............. Re: Zmanjšanje stroškov za ogrevanje SV - kadotr - 18.2.2015 Mislim, da je bilo že govora pred časom o regulaciji cirkulacij. Če se prav spomnim, je dal Telmos dobro idejo. Ne spomnim se točno, menda senzor, pri odprtju tople vode je reagiral na temperaturno razliko in vklopil obtočno črpalko za kratek čas. Bilo je še precej drugih dobrih rešitev, bo treba pogledat teme za nazaj. |